Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

9 důvodů, proč jste stále nedostala menstruaci: A těhotenství to není!

  • Jedním z var
    6. června 2016 | 06:00

    Každá žena, která to někdy zažila, ví, jak dlouhý dokáže být den – nebo dva či týden. Menstruaci máte jinak přesnou jako hodinky, takže každé její zpoždění ve vás probere otázku: "A nejsem těhotná?" Existuje přitom více důvodů, které mohou za vaše opožděné měsíčky. I když to často může být nějaká banalita, neměla byste to podceňovat. Pokud se vám menstruace opozdí o více než deset dnů, je dobré dojít si za gynekologem. 

  • Stres

    Autor: Shutterstock.com
    Častým důvodem, proč se menstruace nedostaví včas, je stres. Stačí, abyste řešila doma nebo v práci nějaké problémy, a pravidelné měsíčky se opozdí. Nejhorší na tom je, že daná situace člověka dostane do ještě většího stresu, čímž si to ještě víc začne nevědomky "oddalovat". Na to nepomůže nic – kromě toho, abyste se uklidnila, pro jistotu si udělala těhotenský test a počkala, až se menstruace objeví. I když to bude možná pár krušných dnů. 
  • Příliš mnoho cvičení

    Autor: Shutterstock.com
    Je hezké, že jste šla do sebe a začala cvičit, ale nic se nemá přehánět. Protože právě nadměrná fyzická aktivita může vaše tělo a organismus natolik překvapit a vyčerpat, že se prostě menstruace nedostaví. Je to z prostého důvodu: tělo se tak totiž chrání před případným těhotenstvím, na které by nemělo dostatek energie. 
  • Životní změna

    Velká životní změna může opozdit vaši menstruaci.
    Autor: Shutterstock.com
    Přestěhovala jste se? Změnila práci nebo třeba partnera? Pak se s tím musíte vyrovnat nejen psychicky, ale i fyzicky. Naše tělo si na novou situaci musí zvyknout, proto není neobvyklé, že třeba jeden cyklus úplně vynechá. Cyklus se rozhodí zejména v tom případě, kdy změna proběhla v době, kdy jste ovulovala. Dejte tělu chvíli čas, ono se zase srovná. 
  • Nemoc

    Pokud je horečka provázena nepříjemnými stavy, klidně ji snižte.
    Autor: Shutterstock.com
    Říká se, že i antibiotika mohou menstruaci opozdit, ale je to trochu jinak. Nejsou to léky, ale samotná nemoc, co nám cyklus rozhodí. Pro tělo je choroba velká zátěž, se kterou se musí vyrovnat, musí vynaložit energii a sílu na uzdravení. Podobně jako v případě přehnaného cvičení, i tady tělo na chvíli pozastaví ovulaci, aby předešlo případnému těhotenství, na které v tu chvíli nemá dostatek energie. 
  • Nadváha

    Váha
    Autor: Profimedia.cz
    Ruku na srdce – nemáte trochu více kilo, než byste měla mít? Pak totiž za vaší opožděnou menstruací může stát právě nadváha. Tělo pak produkuje více estrogenu, než kolik potřebuje, takže přestane ovulovat. Je sice příjemné žít bez menstruace, jenže je to proti ženské přirozenosti. 
  • Syndrom polycystických ovarií

    Autor: profimedia.cz
    Jenže opožděná menstruace může značit i zdravotní problémy. Absence ovulace a později i měsíčků je příznakem například syndromu polycystických ovarií. Jde o hormonální poruchu, kdy se ženě začne vyplavovat více testosteronu, než je běžné. Pokud byste syndromem polycystických ovarií trpěla, tak kromě toho, že by se nedostavila menstruace, mohla byste na sobě pozorovat změny, jako jsou zhoršení akné nebo vznik ochlupení na místech, kde to není u žen obvyklé. 
  • Porucha funkce štítné žlázy

    Jedním z var
    Autor: Shutterstock.com
    Štítná žláza ovlivňuje vyplavování našich hormonů a ve chvíli, kdy dojde k její poruše, ovlivní to náš menstruační cyklus. Ve chvíli, kdy jsou hladiny hormonů štítné žlázy příliš nízké, nebo naopak příliš vysoké, má to negativní vliv i na pohlavní hormony. Což ve výsledku vede k narušení menstruace.
  • Špatná kalkulace

    Autor: Shutterstock.com
    Opožděná menstruace ale také nemusí být vůbec nic jiného než vaše špatné výpočty. I když průměrný cyklus ženy trvá 28 dní, nespoléhejte na to, že to tak musí být i u vás. Klidně ho můžete mít i 30 dnů, aniž byste si to uvědomovala, takže vaše zpoždění vlastně zpožděním není. Navíc mnoho žen má nepravidelné cykly, které jsou pokaždé s rozdílem třeba dvou tří dnů. Podívejte se zpětně do menstruačního kalendáře a uvidíte, že třeba před půl rokem jste měla cyklus jiný. Navíc občas se stává, že pokud pracujete v čistě ženském kolektivu, mohou se vaše měsíčky synchronizovat s cyklem žen kolem vás. 
  • Těhotenství

    Autor: Shutterstock.com
    No a v neposlední řadě se vaše menstruace nemusela dostavit z prostého a jednoduchého důvodu, a to je těhotenství. Proto pokud se chcete uklidnit, nebo se naopak zaradovat, udělejte si test, který vám napoví, jak na tom jste. Ideální je použít ranní moč, v ní totiž bývá hormon hCG nejzřetelnější. 

    VIDEO: Jak na nás působí premenstruační syndrom a co to vlastně znamená?

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...