Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tajemství skryté v kalhotkách: Kdy tento problém řešit s gynekologem?

  • Video se připravuje ...
    17. ledna 2016 | 06:00

    Je zajímavé, že jakmile jde o sexuální zkušenosti, to se dělíme poměrně bez ostychu. Jen u těch mírnějších žen občas spatříte lehký náznak červenání v tváři. Ale jakmile jde o zdraví spojené s touto částí těla, tedy ženskými orgány, zas tak otevřené nejsme. Třeba téma výtoku je pro mnoho žen tabu. Přitom z něj můžete zjistit spousty věcí o svém zdraví. 

  • Když je průhledný až bělavý

    V jakém případě se musíte svého výtoku strachovat a kdy nikoliv?
    Autor: Shutterstock.com
    S tímto výtokem se setkává každá žena jednou měsíčně. A některé se tím dokonce řídí i při ochraně před nechtěným těhotenstvím. Průhledný až bělavý výtok se objevuje během ovulace. Biologicky máme v sobě zakódováno, že během těchto několika dnů bychom měly otěhotnět, a tak nám příroda takto "pomáhá", aby měl pohlavní styk co nejhladší průběh. Tento výtok je průhledný, mazlavý, bez zápachu a jiných vedlejších příznaků. Není tedy nutné se strachovat, že je něco v nepořádku. 
  • Když je bílý, hustý, provázený svěděním

    Poševní výtok nemusí nic znamenat, ale také může být příznakem nějaké choroby.
    Autor: Shutterstock.com
    S největší pravděpodobností se vám v pochvě přemnožily kvasinky, a způsobily tak infekci. Obvykle má téměř až tvarohovou konzistenci, je téměř bez zápachu, a navíc je provázen svěděním v oblasti vnějších nebo vnitřních stydkých pysků. Příčin infekce může být tolik, že byste je nespočetla na prstech obou rukou. Mohou to být předtím užívaná antibiotika, dlouhý čas strávený ve vlhkém oblečení nebo třeba nadbytek cukru. V takovém případě si nechte v lékárně poradit, jaký krém vám od kvasinek pomůže. Pokud během pár dnů neodezní, navštivte lékaře. 
    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co dělat při prvotních příznacích infekce. • VIDEO: Marie Šilhová
  • Když je žlutozelený a pálí

    Pohlavním chorobám předejdete, pokud s cizími muži budete spát s ochranou.
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě žlutozeleného výtoku a pálení v intimní oblasti můžete také pociťovat bolest v pánevním dně nebo skutečně nepříjemné pálení při močení. Jestli vám to něco připomíná, pak upalujte k lékaři. Může jít o jednu z pohlavních chorob, konkrétně o chlamydie nebo kapavku. Patřičnou léčbu gynekolog nenaordinuje pouze vám, ale i vašemu partnerovi, případně partnerům. Těm sexuálním, samozřejmě. Oba partneři musí být vyléčeni, jinak na sebe budou infekci stále přenášet. 
  • Když je šedavý, slabý a zapáchá

    Autor: Shutterstock.com
    Máte občas pocit, že sama sebe necítíte jen vy, ale i lidé, kteří kolem vás jen projdou? V případě, kdy je váš výtok šedavý a zapáchá tak trochu rybinou, může jít o bakteriální onemocnění. To je u žen ve věku 14 až 45 let poměrně časté a léčba není nic strašného. Bez doktora to ale nezvládnete, proto se nesnažte o samoléčbu a navštivte svého gynekologa. Není úplně jasné, co tuto bakteriální infekci spouští, ale pravděpodobně to bude nerovnováha vnitřního prostředí. 
  • Když je pěnivý, zapáchá a je šedý či zelený

    Autor: Shutterstock.com
    U nás nejde o příliš častou pohlavní chorobu, ale pokud máte pěnivý šedý výtok, který zapáchá, můžete mít trichomoniázu. To je pohlavní nemoc, kterou ale nemusíte chytit pouze při nechráněném styku. Je totiž způsobena bakterií, která přežívá ještě nějakou dobu na ručnících nebo vibrátorech. Tato pohlavní choroba je nebezpečná, protože pak usnadňuje proniknutí HIV do těla. Dobrou zprávou je, že se tato choroba dá poměrně dobře vyléčit.
  • Když je krvavý

    Autor: Shutterstock.com
    Může to vypadat jako krvácení mimo menstruaci. Děje se to často prvních pár měsíců po nasazení antikoncepce – takto se tělo vypořádává s novou dávkou hormonů, na které nebylo zvyklé. Pokud je výtok tmavě červený nebo hnědý, mohou to být prostě zbytky po menstruaci. Není to ale vždycky tak jednoduché, krvavý výtok může signalizovat i rakovinu děložního čípku. Ať už jde o cokoliv, rozhodně byste o tom měla informovat svého lékaře.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...