Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 nejčastějších lékařských chyb, které by se ale neměly stát

  • Jednou z chyb, která se může stát, je i záměna laboratorních výsledků.
    8. července 2016 | 06:00

    Lékaři pro většinu z nás představují polobohy díky tomu všemu, co dokážou. Jenže i mezi nimi se výjimečně najde nějaký ten doktor Cvach či Švarc, jemuž do rukou byste se dostat nechtěli. I doktoři jsou jen lidi, i když chybu udělají většinou jen jednou. Nemusíte se ale bát, všechny tyto případy jsou skutečně výjimečné. 

  • Záměna pacientů

    Může dojít i k záměně pacienta.
    Autor: Shutterstock.com
    Stane se, že v jednom nemocničním pokoji se sejdou dva lidé stejného či podobného jména. Jestliže jsou sestra nebo lékař nepozorní, může se stát, že si spletou pacientovu identitu, a tudíž léčí nesprávného člověka nesprávným způsobem.
  • Příliš dlouhé čekání

    Pozor na dlouhé čekání u doktora!
    Autor: Shutterstock.com
    Může se stát, že při akutních potížích se sice dostanete rychle do nemocnice, ale musíte příliš dlouho čekat, než vás sestra nebo lékař na pohotovosti zavolají k ošetření. Ve většině nemocnic proto bývá například v příjmové ambulanci na interním oddělení zvonek pro akutní případy (infarkt, mrtvice a podobně), který je nutno použít.
  • Ztráta pacienta

    Autor: Shutterstock.com
    Některé léky můžou ovlivnit vnímání a soudnost nemocného. Ten pak pod jejich vlivem odejde z nemocničního pokoje, i když to jeho zdravotní stav nedovoluje. V podobných případech pomůžou jen stálá kontrola pacienta nebo jeho napojení na monitoring životních funkcí (srdeční činnost, dechová frekvence, tep a podobně), který je pak pod kontrolou zdravotnického personálu.
  • Chybná diagnóza

    Když máte stejného gynekologa jako vaše matka, můžete se dostat do trapné situace.
    Autor: Shutterstock.com
    Je bohužel pravdou, že každá z deseti diagnóz, které lékaři stanoví, nemusí objektivně odpovídat pravdě a pacientovu stavu. Proto je v případě jakýchkoli pochybností třeba konzultovat svůj stav i s jiným odborníkem. Lékaři pacientům přímo radí, aby naslouchali svému tělu a instinktům.
  • Probuzení během operace

    Stává se to skutečně hodně výjimečně, ale jsou zaznamenány případy, kdy se člověk během anestezie probudil.
    Autor: Shutterstock.com
    Noční můra pacientů, kterou má na svědomí špatné dávkování anestetik. Mozek se v takovém případě probere z narkózy a pacient může cítit bolest. Tragické je, že někdy ji může dát najevo, ale někdy, když svaly zůstávají neovladatelně nehybné, ji najevo dát nemůže. Lékaře upozorní až monitory při prudkém zvýšení pacientova tlaku a podobně.
  • Popáleniny během operace

    Jaké největší chyby mohou lékaři udělat?
    Autor: Shutterstock.com
    Podobné nehody můžou mít pro pacienta velmi vážné následky, protože přístroje, lasery a kabely, které patří k běžnému vybavení operačních sálů, produkují velké množství tepla. Při neopatrné nebo neodborné manipulaci s nimi je nebezpečí velmi reálné.
  • Špatné laboratorní výsledky

    Zajděte si k lékaři, aby vám odebral krev.
    Autor: Shutterstock.com
    Občas se stává, že v laboratoři špatně vyšetří (odečtou) vzorek vaší tkáně, vzorky krve a podobně. Výsledkem jsou špatná diagnóza a následně i léčba. Stejně tak se může stát, že váš vzorek zamění za vzorek někoho jiného.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...