Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Máte bolestivou menstruaci? Vyvarujte se těchto zlozvyků!

  • Čím si menstruaci nevědomky zhoršujeme?
    9. května 2016 | 06:00

    Mnoho žen, které se potýkají při menzes s nepříjemnými bolestmi, si je nevědomky ještě samy zhoršují některými aktivitami, jídlem a podobně. Co k menstruačním potížím přispívá nejvíc?

  • Hladovění a časté diety

    ...
    Autor: Shutterstock
    Dlouhodobé drastické diety nebo úplné hladovění se podepisují na průběhu menstruace velmi výrazně. Nedostatek živin, vitamínů a minerálů její bolestivý průběh ještě zhoršuje. Může dokonce dojít i k tomu, že krvácet úplně přestaneme. Bolesti kolem období, kdy jsme měly měsíčky dostat, se ale v různé míře objeví stejně. Ideální je proto držet diety pod dohledem odborníka na výživu, aby organizmus nestrádal.
  • Přehnané sportování

    Turecký sed.
    Autor: Shutterstock.com
    Nehýbat se je pro zdravou ženu velmi škodlivé, ale ani opačný extrém není v pořádku. Jestliže tělo vystavujeme přílišné zátěži, projeví se to i tím, že máme nepravidelnou a bolestivou menstruaci. Nic by se tedy nemělo přehánět, ani námaha při sportu. Nejčastěji mívají problémy běžkyně na dlouhé tratě, ale i cyklistky, veslařky nebo kulturistky. Ty z nás, které sportujeme amatérsky, bychom se měly poradit o tréninkových dávkách s odborníky.
  • Kouření

    Přestat s kouřením může být snadnější, když víte jak na to.
    Autor: Shutterstock.com
    Silnější kuřačky mívají obecně častěji bolesti během menstruace i horší průběh premenstruačního syndromu. Problém se násobí v případě, že k tomu užívají i hormonální antikoncepci.
  • Popíjení alkoholu

    Autor: shutterstock
    Alkohol škodí celému ženskému organizmu daleko víc než mužskému. Před a během menstruace je to ještě horší. Jeho konzumace zintenzivňuje bolesti, může přivodit i křeče v podbřišku a způsobit také silnější a delší krvácení než obvykle. Názory, že alkohol naopak pomůže bolest překlenout, jsou úplně špatné – dokáže maximálně otupit vnímání, takže máme jen pocit úlevy. Po odeznění jeho účinků to rychle zjistíme.
  • Konzumace léků

    Některé vitamíny klidně kombinujte dohromady.
    Autor: Shutterstock.com
    Některé léky, kupříkladu proti lupence, různým alergiím a podobně, obsahují i hormonální složky, které se můžou podílet na rozkolísání naší vnitřní hormonální rovnováhy, a způsobit tak bolestivou a nepravidelnou menstruaci se silnějšími a intenzivnějšími stahy dělohy. Ty se na pocitu bolesti podílejí nejvíc.
  • Jídlo z červeného masa

    Červené maso jedině pečené, grilované nebo dušené.
    Autor: Shutterstock.com
    Červené maso zvyšuje tvorbu ženského hormonu estrogenu, který následně způsobí větší bolesti a celkově silnější menstruační krvácení. Je vhodné jeho konzumaci během menzes omezit. Obecně platí, že když jíme nadbytek červeného masa, míváme kratší intervaly mezi menstruacemi.
  • Sladkosti a tučná jídla

    Pozor na zabijácká jídla, která vám mohou velmi uškodit!
    Autor: Profimedia.cz
    K bolestivé menstruaci přispívají i sladkosti a smažená, těžká tučná jídla. Ženy, které se takto stravují, mívají častěji i jiné gynekologické problémy, především výtoky.
  • Infekční onemocnění

    Bolest břicha rozhodně nepodceňujte.
    Autor: Shutterstock.com
    Některé infekce ženských pohlavních orgánů můžou způsobit náhlou, neobvyklou bolest při měsíčním krvácení. O tomto zdravotním problému ani nemusíme vědět, projeví se právě až během menstruace. Proto je potřeba po jejím skončení zajít na vyšetření k lékaři.
  • Nepravidelné užívání antikoncepce

    ...
    Autor: Shutterstock
    Hormonální antikoncepce, kterou neužíváme pravidelně, je také občas důvodem, že míváme bolestivou menstruaci. Týká se to nejčastěji žen, které si několikrát za měsíc úplně zapomenou pilulku vzít nebo je berou jednou ráno, jindy večer. Jinak ale hormonální antikoncepce potíže s cyklem spíše snižuje.

     

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...