Rychle zvednout, pofoukat a strčit do pusy. Toto poněkud bizarní pravidlo si lidé vymysleli, aby nemuseli plýtvat jídlem, případně aby se nemuseli vzdávat dobré sušenky, která jim právě upadla na zem. I když na něj hřeší mnoho z nás, odborníci před ním spíše varují. Bakteriím totiž stačí mnohem kratší doba než deset vteřin, aby se na potravinu dostaly. Roli tu ale hraje také to, v jakém to je prostředí, případně to, z jakého materiálu podlaha je.
V každém případě se ale bakterie na kus jídla dostanou v okamžik dotyku, takže je ve výsledku úplně jedno, jestli jídlo leželo na zemi pět sekund nebo třeba půl hodiny. I když v restauraci nebo venku na ulici většinou toto pravidlo nepraktikujeme, riziko nám hrozí stejně u nás doma v kuchyni.
Nejčastější jsou salmonela a E. coli
Druhou možností tedy ještě je dezinfekce prostorů, kde žijete. Ale skutečně důkladná, aby bakterie neměly šanci se množit, a že to je rychlost! Během sedmi hodin se mohou rozšířit z jednoho na několik milionů bakterií. I když je to číslo skutečně vysoké, my jej těžko zaregistrujeme. "Bakterie nejsou vidět ani cítit, o to větší důraz bychom měli klást na úklid," upozorňuje Lisa Ackerley.
Nejlepším způsobem, jak se bakterií E. coli a salmonela zbavit, je zničit je teplem. Pokud nemáte doma zrovna parní vysavač, poradíte si určitě i s horkou vodou a mopem. Na druhou stranu – nic se nemá přehánět a bonbon, který upadl na zem, zřejmě ještě moc lidí nezabil.
Další mýty a jiné články se zdravotní tematikou najdete v rubrice Zdraví.