Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 největších mýtů o chřipce a nachlazení? Nepolykejte léky a nesmrkejte!

  • Nenechte se ovlivnit mýty, které kolují o chřipce a nachlazení.
    10. ledna 2015 | 06:00

    S mizerným počasím kolem nás čím dál víc lidí posmrkává, pokašlává a má zaslzené oči. Viróza prostě k zimě patří a my se ji snažíme zlikvidovat co nejrychlejším a nejúčinnějším způsobem. Jenže zorientovat se v babských radách i doporučeních odborníků je fuška. A experimentovat s vlastním zdravím se nevyplácí.

  • Stačí pilulka a je po nemoci

    Zvýšená teplota je ochranná reakce těla, jež tak bojuje s nemocí a brání se jí. Pokud teplotu srazíte, můžete dokonce oddálit dobu uzdravení. To samozřejmě neplatí u vysoké horečky nad 38 stupňů, která je nebezpečná a již je třeba co nejrychleji snížit. V každém případě je ideální se během nemoci zavrtat pod peřinu, být v klidu a nechat teplotu „léčit“.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Pilulky na hubnutí ne vždy zaberou.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • Při chrapotu je třeba šeptat

    Na první pohled to sice vypadá, že šeptání a sípání ulevuje nastydlým hlasivkám, ale není to pravda. Naopak tak hlasivky zatěžujete ještě víc, než kdybyste mluvila normálně. Ideální je naordinovat si hlasový klid, nemluvit vůbec a několikrát denně kloktat šalvěj.
    Šalvěj
    Autor: Shutterstock
  • Na kašel pomáhá mléko s medem

    Medvědí mléko
    Autor: profimedia.cz
    Horké mléko s medem je sice dobrota, ale při kašli na něj raději zapomeňte. Mléko totiž zahušťuje hlen a med může dráždit nemocnou sliznici. Chcete-li vyzkoušet něco opravdu účinného, uvařte si odvar z cibule.
  • Je jedno, jaké kapky si vezmu

    Kašel je obranný mechanismus těla, který pomáhá uvolnit dýchací cesty. Léky na něj buď pomáhají hlen vykašlávat, nebo naopak kašel tlumí.

    Pokud máte kašel suchý a „štěkavý“, měla byste užívat tlumicí přípravky, jež většinou obsahují kodein nebo podobné látky. Tyto léky se obvykle užívají před spaním. Při vlhkém kašli, během něhož vykašláváte hleny, naopak dostanete léky na odkašlávání. Poslední dávku si vezměte nejpozději v pět odpoledne, jinak se nevyspíte. Kombinovat oba typy léků je nesmysl. V těle by se vám nahromadilo větší množství hlenu, který byste nedokázala vykašlat.

    Sáhněte po těch správných kapkách proti kašli!
    Autor: Shutterstock.com
  • Proti nachlazení pomáhá sauna

    Saunování vašemu tělu po dlouhé zimě jedině prospěje.
    Autor: profimedia.cz
    Sauna opravdu povzbuzuje imunitu a je skvělá, ale jen u lidí, kteří jsou ve formě. Jestliže na vás něco leze, kombinace horka a studené sprchy vás může dorazit a nemoc propukne silněji a rychleji.
  • Je dobré pořád smrkat

    Máte při rýmě pocit, že ucpaný nos je třeba neustále uvolňovat smrkáním, a trápíte se s kapesníkem v ruce? To je zbytečné, protože volnému dýchání brání nejen hleny, ale hlavně oteklá sliznice. Právě proto jsou dobré spreje nebo kapky, které naředí hlen a nos uvolní. Neužívejte je déle než týden, protože časem může tělo na lék přestat reagovat. Ulevit od rýmy vám pomůžou i ponoření předloktí do horké vody, inhalace horké páry a zábaly rukou a nohou.
    Vyzkoušejte některé z babských rad! Zaručeně fungují!
    Autor: Shutterstock.com
  • Při nachlazení trocha sportu nevadí

    I při běžném nachlazení je organismus natolik vyčerpaný, že stačí malá fyzická zátěž a riskujete zánět průdušek, angínu, nebo dokonce onemocnění srdce. Jestliže se necítíte fit, raději na pár dnů oblíbenou sportovní aktivitu přerušte.
    Nepřeceňujte své síly, a pokud jste nachlazeni, raději zůstaňte doma.
    Autor: Shutterstock.com

Autor: Majka Vinická
Diskuse ke článku
.