Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pět věcí, které si váš lékař přeje, abyste mu nikdy neřekli

  • Nikdy se nesnažte být chytřejší, než váš lékař.
    6. dubna 2016 | 06:00

    Věcí, které byste před svým lékařem neměli tajit, je nespočet. Nebo tedy spíše většina. Ale najdou se i věty, které váš lékař rozhodně slyšet nechce. A pokud nechcete, aby s vámi rovnou vyrazil dveře, měli byste si dávat pozor na ústa. 

  • Jsem si jist, že je to...

    Češi jsou podle necenzurovaného žebříčku vyhledávaných výrazů na internetu neskuteční zvrhlíci.
    Autor: profimedia.cz - ilustrace
    Všichni milují doktora Google. Vždyť mu stačí heslovitě popsat všechny příznaky, a on vám dokonce ještě ochotně našeptá, co by vás asi tak mohlo trápit. V ideálním případě vám dokonce i poradí, jak to léčit. Zeptejte se na to ale jakéhokoliv doktora, a okamžitě mu vyskáče  husí kůže na zádech. "Hledejte si, co chcete, ale když vejdete do ordinace, nechte si to raději pro sebe," vzkazuje pacientům Suzanne Steinbaum. Kromě toho, že na sobě pozorujete určité příznaky, tak tu také hraje roli spousta dalších okolností, které na první pohled nemusíte vidět. Ať už jsou to vaše rodinná anamnéza nebo skryté příznaky. Horší než Google je snad už jen věštkyně, která vaši chorobu vyčetla z karet.
  • To bude jen stresem

    Bolest hlavy může být i ze stresu.
    Autor: Shutterstock.com
    Stres sice může hrát roli u mnoha onemocnění, ale ne vždy je rozumné udávat ho jako příčinu. Navíc pokud budete svůj určitý handicap či nevolnost bagatelizovat tím, že například bolest hlavy budete svádět na stres, pak s největší pravděpodobností k tomu bude přistupovat tak i lékař. Ne že by vás kvalitně nevyšetřil, ale když mu na rovinu řeknete, že je to pouze stresem, tak vyvstává otázka: proč tedy chodíte k lékaři? Nechte tedy raději na lékaři, ať posoudí, co je strůjcem bolesti. Pokud víte, že jste dlouhodobě ve stresu, povězte mu to, bude vaši psychickou situaci brát v potaz, ale nikdy neříkejte, že to není nic jiného než jen stres. 
  • Promiňte, že marním váš čas

    Před svým lékařem byste neměla třeba tajit váš sexuální život, zda máte jen jednoho partnera, anebo více.
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně jako prodavačka v obchodě tam je od toho, aby vám prodala jídlo nebo jiné zboží, doktor je ve své ordinaci, aby vám pomohl. Proto věta "Pane doktore, nezlobte se, že vás obtěžuji takovou blbostí" na některé může působit jako červený hadr na býka. Pokud vás tlačí na hrudi, je lepší zavolat si záchranku s tím, že výsledná diagnóza bude pálení žáhy, než abyste doma jako hrdinové umřeli na infarkt. 
  • Určitě jste už slyšel o...

    .
    Autor: Shutterstock
    Často se také stává to, že lidé vidí lékaře jako polobohy (což chápeme, někdy jimi skutečně jsou), ale to neznamená, že musí znát naprosto všechno. Proto pokud k odborníkovi jdete rozmlouvat o tom, že jste v posledním čísle časopisu 100+1 četli o novém zajímavém léku, který dokáže zmírnit příznaky diabetu II. stupně, je v pořádku, že o tom řeknete svému lékaři. Ale nemůžete spoléhat na to, že bude vědět o všech novinkách ve světě medicíny. Proto se nesnažte na něj příliš naléhat, pokud na otázku "Opravdu jste o tom nikdy neslyšel?" odpoví, že ne. Raději se pojistěte tím, že si článek o daném léku nebo léčbě přinesete s sebou do ordinace a přímo ho doktorovi ukážete.
  • Určitě jste doktor?

    Nebuďte chytřejší jak váš lékař.
    Autor: Shutterstock.com
    Lékaři to mají občas dost těžké. Na jedné straně v nich vidíme ty "všemohoucí" a jsme schopni je adorovat, na druhou stranu ve chvíli, kdy léčba úplně nefunguje, na ně svedeme všechnu vinu. Jízlivé otázky typu "A jste si jist, že jste skutečně doktor?" byste si tedy měli odpustit. Ne každá léčba totiž zabírá na všechny stejně, a proto je nutná symbióza mezi pacientem a jeho lékařem. Pokud máte nějaký problém, pak to svému ošetřujícímu skutečně řekněte. Jestli ale s doktorem nejste schopni mluvit, pak je to znamení, že byste si měli najít jiného. 

    Více si můžete přečíst v rubrice Zdraví.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...