Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

5 pravd o manželství: Škoda, že mi tohle nikdo neřekl před svatbou

  • Nejhorší PMS je kolem čtyřicítky. O slovo se totiž začíná hlásit menopauza.
    10. ledna 2016 | 06:00

    Nyní už jste na všechno dva, mějte se vždycky rádi tak jako dnes, pamatujte, že spolu máte být v dobrém i ve zlém. Před svatbou a při obřadu se člověk dozví opravdu leccos. Paradoxem je, že většina z těchto frází a rad je později manželům platná jako mrtvému zimník. Mnohem lepší by bylo vědět, že občas budete svého partnera nesnášet, sex nebude fungovat vždycky, přesto to nemusí znamenat konec. Které věci bychom chtěly vědět před svatbou?

  • Že partnerovi nemusíme říkat všechno

    Po čtyřicítce se s vámi muž bude chtít mazlit častěji.
    Autor: Shutterstock.com
    Naprostá důvěra, víme o druhém všechno, nemáme si co tajit... To je možná představa, kterou máme o svém ideálním protějšku ve dvaceti. Po několikaletém soužití ale pochopíme, že ne všechno musí partner vidět a ne o všem musí vědět. Nemluvíme hned zrovna o flirtu nebo nevěře, jsou jiné situace, které třeba váš partner nemusí, ale vy je tak zbožňujete. Například když ho trochu zdrbnete s kamarádkou. Proč byste se mu k tomu měla hned přiznávat?

  • Že partner nemusí být váš nejlepší kámoš

    Jednoduché objetí vám zlepší náladu na celý den.
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně tak nemusí být partner váš nejlepší kámoš. Jasně, zní to ideálně: spolu sportujete, chodíte do hospody i do divadla, a ještě zvládnete probdít celé noci, někdy kvůli sexu a někdy jen tak kvůli povídání... Tohle možná funguje v prvních pár měsících zamilovanosti. Realita dlouhodobých vztahů ale bývá jiná: na sport máte partu ze školy, na pokec kámošky a sledování oblíbených filmů nakonec zvládnete i sama. I to je v pořádku: je to, jako když vám chutná kafe, víno i pivo. Taky si je dáte raději zvlášť než najednou, ne?

  • Že nejdůležitější vlastně není, koho jste si vzala

    Starší lidé mají občas problémy se spánkem, nemají dostatek melatoninu.
    Autor: Profimedia.cz
    Pochopitelně je důležité, koho jste si vybrala. Ale stejně důležité je toto rozhodnutí přijmout. A cítit, že ten druhý to má vlastně stejně. Že místo toho, aby koukal po tom, jestli náhodou někde nevisí ve vzduchu někdo lepší, myslí na to, jak to udělat lepší právě mezi vámi. Tohle je důležité.

  • Že i v manželství budete sama

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Romantická představa o partnerství, která je nám často předkládána, počítá s tím, že sami nemáme téměř žádnou cenu: teprve po boku správného partnera jsme kompletní bytost, a tak už nikdy nebudeme sami. Omyl. Člověk je od podstaty vždycky sám. A sám má i svou cenu. Je skvělé, když se máte s kým poradit, když můžete s někým sdílet péči o potomky, své radosti i bolest. Ale vaše rozhodnutí budete vždycky muset udělat vy sama za sebe. Stejně tak za vás partner neodžije bolest ze ztráty blízké osoby nebo vám nepomůže dostat dobrou práci. Na toto budete vždycky sama za sebe.
  • Že v manželství nikdy nemáte jistotu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou období, kdy všechno hezky plyne a člověk má pocit, že našel ten správný směr a s partnerem se vyladil. Bylo by skvělé, kdyby to tak fungovalo, jenže: lidi se mění a okolí také. Někdy vám ta změna brečí celou noc v postýlce a vy – úplně vynervovaná – nevíte proč. Jindy přijde plíživě a vy si ani neuvědomíte, že během posledního roku vás čím dál tím víc unavuje jezdit každý víkend na chalupu nebo jinam ven. I to má vliv na soužití dvou lidí a to, co fungovalo před pár měsíci, je najednou pryč. A tak je potřeba změnit i zaběhnuté rituály a nemít pocit, že něco přestalo fungovat. Ono začne něco jiného. V případě, že máte oba zájem.

Autor: is
Diskuse ke článku
.