Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mám cystu na vaječníku. Je nutné se toho bát, nebo mi nic nehrozí?

Cysta se může projevit i bolestí břicha, silnější menstruací nebo nepravidelným cyklem.
7. května 2016 | 06:00

Máte v poslední době potíže s menstruací? Je příliš silná, nepravidelná nebo už delší dobu nepřišla vůbec? Může za tím být i cysta na vaječnících. Není třeba se takové diagnózy děsit, ale rozhodně řešení neodkládejte. 

S touto diagnózou má osobní zkušenost pětatřicetiletá Gabriela. Několik měsíců po porodu ji z ničeho nic začal pobolívat podbřišek. Nejdřív se domnívala, že to přejde, že jde o důsledek diety a větší konzumace luštěnin. Bolest ale nepřestávala. Stěžovala si, že ji v nepravidelných intervalech zaskočí krátká bodavá bolest na pravé straně v oblasti kolem třísla a také že cítí tupý tlak, když sedí v autě nebo se doma zaboří do gauče. Po dvou týdnech zašla ke gynekoložce.

Hrozící riziko

Ta ale na nic nepřišla - pacientku vyšetřila jen pohmatem. Trochu klidnější se Gabriela vracela domů. Už po cestě ji ale občasná silná píchnutí opět vystrašila. Hned následující den jí manžel zařídil kontrolu u jiného lékaře - a hlavně i vyšetření ultrazvukem. Dotyčný lékař pomocí vaginální sondy okamžitě diagnostikoval velkou cystu na pravém vaječníku. Tak velkou, že ji nahmatal i vně přes břicho. Omyl kolegyně pochopitelně nekomentoval.

Střevní potíže vždy znamenají nepříjemnou komplikaci
Autor: profimedia.cz

Cysta měla asi sedm centimetrů a gynekolog měl vážné obavy, že brzy praskne. Do osmačtyřiceti hodin podstoupila Gabriela laparoskopickou operaci. Šlo o neškodnou, nezhoubnou cystu. Vyoperovat ji ale bylo potřeba kvůli možným komplikacím. Tekutina, kterou cysta obsahuje, by se při prasknutí vylila do břicha a mohla by způsobit velmi vážný zánět.

Nejčastější bývají ovariální

Ovariální (ovarium je latinské označení pro vaječník - pozn. red.) cysty jsou různého typu. Obecně jsou to duté útvary, vyplněné tekutinou, která může být čirá a vodnatá, ale může obsahovat i hleny, krev a hnis. „Nejčastěji se objevují u žen s plně funkčními vaječníky v plodném věku. Pacientek po menopauze je s touto diagnózou daleko méně,“ vysvětluje gynekoložka Tamara Valešová.

Když lékaři při vyšetření jakoukoli cystu objeví, pozvou si vás většinou tak za měsíc na kontrolu a útvar sledují. Když ani po několika menstruačních cyklech nezmizí samy, začnou s léčbou.

Na velikosti záleží

Pokud jde o velikost, můžou být malé jako uzlík, ale i velké jako pomeranč nebo grep. Čím rozměrnější cysta je, tím větší potíže (tlak, bolest) může působit. Velké cysty dokážou také jakoby „posunout“ vaječník z jeho obvyklé polohy v malé pánvi, a způsobit tak jeho otočení kolem stopky (tzv. torze), kterou vedou cévy zásobující ovarium krví.

Polovina Čechů má problémy s ledvinami či slinivkou, málokdo na to však přijde včas.
Autor: Shutterstock.com

Velmi nebezpečnou komplikací zanedbaných cyst je i tzv. ruptura neboli prasknutí. V takovém případě nastanou opravdu velké bolesti a je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc v nemocnici.

Jak se léčí?

Nejčastější typy mizí samy od sebe. V případě, že rostou nebo nemizí, se na omezenou dobu podávají hormonální léky. Ty mají za úkol omezit působení mužských hormonů, které se v ženském těle při cystických potížích nadměrně tvoří. Dále je třeba snížit nadváhu, protože cysty mívají častěji právě pacientky s kily navíc.

....
Autor: Shutterstock.com
Vhodné je začít s pravidelným pohybem a cvičením, do jídelníčku zařazovat zdravé potraviny (hlavně ty, v nichž je hodně živočišných tuků), omezit kouření i alkohol. Z doplňků se osvědčily produkty s omega-3 kyselinami, které regulují hladinu estrogenu. Operace je až posledním řešením. Provádí se laparoskopicky a pacientka bez komplikací už druhý den po výkonu odchází domů.

Je třeba se cysty bát? 

Zcela výjimečně. Z výše uvedených typů cyst se zhoubné nádory nevyvíjejí, jde o opravdu zcela zřídkavé případy. Aby měl lékař jistotu, když přece jen pojal nějaké podezření, může ženě odebrat krev na tzv. nádorové markery, vyšetřit ji ultrazvukem a nejčastěji i laparoskopickým „pohledem“ přímo do dutiny břišní - při tom se odebírají vzorky tkáně pro biopsii v laboratoři.

Autor: sia
Video se připravuje ...