Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 věcí, které nikdy nesdílejte s kamarádkou ani s partnerem. Řekneme vám proč!

  • 1. února 2024 | 06:00

    Znáte se s nejlepší kamarádkou spoustu let? Máte milovaného přítele, se kterým byste nejraději sdílela celý život? Tak to je skvělé. Ale i tak existují osobní věci, které byste neměla půjčovat ani těm úplně nejbližším. Jinak si totiž zaděláváte na nepěkné zdravotní problémy!

    Je správné, že nejste sobecká a ráda se dělíte. Ale věřte, že v určitých oblastech, jako je péče o tělo a zdraví, existují výjimky, kdy byste měla být sobecká a nekompromisní. Vaše ochota by se vám totiž nemusela vůbec vyplatit. Zdravotní problémy, jako jsou třeba pásový opar, plíseň, bradavice nebo infekce, určitě nestojí za to! Co tedy nesdílet opravdu nikdy a s nikým? 

  • Chcete být zdravá? Plánujte!

    Autor: iStock

    I když do ručníku utíráme vymydlené a čisté tělo, stejně v nich zanecháváme „biologické stopy“. V ručnících i osuškách se hromadí odumřelé kožní buňky. Navíc ve vlhkém prostředí se velmi rády množí nejrůznější bakterie. Takže byste měla měnit ručníky minimálně každé 3 dny. Důležité je také vlastní ručník ani osušku nikomu nepůjčovat. Výsledkem totiž mohou být nejrůznější infekce a kožní nemoci, které se mohou přenést na další osoby. Důsledně na to myslete hlavně tehdy, pokud třeba trpíte plísní nehtů.

     

  • Ručníky

    Autor: iStock


    Zapomněla jste si zabalit na cesty své holítko a napadlo vás, že si ho půjčíte od přítele či kamarádky? Tak na to rychle zapomeňte. Raději nikdy a s nikým nesdílejte něco, čím se může přenášet krev. A to se právě u holení může velice lehce stát. I přes drobné ranky se mohou bakterie a viry dostat do krevního oběhu a způsobit infekci, ale i hepatitidu typu B, která je velmi snadno přenosná. Pokud nechcete třeba na dovolené utrácet za nové, pořiďte si sadu jednorázových holítek, nevyjdou draho a pořídíte je v každém supermarketu.  

    To stejné platí také pro pinzetu. Při trhání chloupků může dojít totiž k mikroskopickým poraněním, při kterých trochu teče krev, a tak i tímto způsobem můžete přenést nějakou infekci.

     


  • Žiletky, holicí strojky

    Autor: iStock

    Další z věcí, které by za každých okolností měly být používány pouze vámi. Pořízení nůžek či kleštiček na nehty není nijak finančně náročné a určitě se vyplatí. Plíseň nehtů můžete chytit třeba ve společných sprchách nebo bazénech. A prostřednictvím těchto pomůcek na pedikúru je můžete velmi dobře šířit dál. Proto mějte vždy vlastní nebo je alespoň po každém použití nezapomeňte vydezinfikovat.    

     


  • Nůžky či kleštičky na nehty

    Autor: iStock

    I když vám to přijde samozřejmé a nikdy byste tento nehygienický prohřešek neudělala, najdou se lidé, kteří to neřeší. A zastávají třeba názor, že když se s partnerem líbají, mohou v klidu použít i jeho zubní kartáček. Ale u líbání jde spíše o vyměňování slin. S kartáčkem ale sdílíte i nějaké ty zbytky jídla. Navíc na kartáčku může zůstat spousta bakterií a virů, kterými si můžete způsobit potíže nejen v ústní dutině. 

     


  • Zubní kartáček

    Autor: iStock


    Pokud nestojíte o nezvané hosty v podobě vší, tak byste měla zapomenout také na půjčování hřebenů, kartáčů a jiných vlasových doplňků. Ale také čepic, které přicházejí do kontaktu s pokožkou hlavy. Vším se sice daří hlavně v dětských kolektivech, ale mohou lehce přelézat z hostitele na hostitele. Dnes si navíc vši nevybírají a napadají každého bez rozdílu. Určitě neplatí, že postiženy jsou jen osoby s nízkou hygienickou úrovní, napadeni mohou být i velmi čistotní lidé. Takže si nikdy nemůžete být stoprocentně jistí, zda i vaše hlava není v ohrožení. 

     


  • Hřeben a pokrývky hlavy

    Autor: iStock

    Také dekorativní kosmetika – make-up, pudr, řasenka, rtěnka – by měly zůstat jen a jen ve vaší kosmetické taštičce. A neměla byste se o ně dělit ani se svou nejlepší kamarádkou. Z pleti na pleť si totiž můžete přenést nečistoty a bakterie, což může způsobit nepříjemné podráždění. To se týká také kosmetických pomůcek jako štětců na make-up, aplikátorů očních stínů, ve kterých žijí bakterie. Měly bychom u nich dbát na pravidelnou údržbu. Půjčováním si navíc koledujete o zhoršení stavu své pleti a případně i kožní vyrážku. V případě rtěnky, lesku či balzámu na rty si zas lehko zaděláte na pořádný opar.  

     

  • Kosmetické produkty i pomůcky

    Autor: iStock

    Půjčit si něčí deodorant je opravdu nehygienické, až nechutné. Přichází totiž do přímého kontaktu s pokožkou, navíc v podpaží, které často bývá plné bakterií kvůli potu. Pokud ho tedy někomu i v případě nouze poskytnete, na kůži se vám mohou přenést zárodky hub, ale i kvasinek.

     

Autor: beni
Klíčová slova:  sdílení, žiletky, šminky, hřeben, nůžky, ručníky
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...