Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nenechte se napálit!

29. září 2014 | 12:00
Prezentace klienta |

Jak postupovat, abychom neztratili výhody životního pojištění a zbytečně se nepoškodili?

Platíte si životní pojištění nebo vám na něj přispívá zaměstnavatel? Jste zvyklí si každý rok na životní pojištění odečítat ze základu daně 12 000 Kč? Od 1. 1. 2015 bude muset vaše pojistná smlouva splňovat novou podmínku pro uplatnění daňových výhod. Nesmí v ní být možnost mimořádných výběrů. Pokud budete chtít využívat daňové výhody, budete si muset předělat smlouvu. Pojišťovna Vám včas zašle veškeré informace. Důkladně si je prostudujte a postupujte podle pokynů.

Dejte pozor i na nabádání k předčasnému ukončení smlouvy nepoctivými finančními poradci. Ne všichni poradci myslí na vaše dobro a motivace provizí za uzavření nové smlouvy je silná. „V žádném případě nedoporučujeme předčasně ukončovat smlouvy životního pojištění. Téměř vždy je to pro klienta nevýhodné,“ varuje Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven a uvádí možné dopady: „Při předčasném ukončení smlouvy je vypláceno odkupné, které je zejména v prvních letech trvání smlouvy vždy nižší než hodnota pojištění. Klienti musí také doplatit všechny částky odečtené od daňového základu v předchozích letech a přijdou i o vyšší garantovaný výnos z minulosti, na který při současné výši úrokových sazeb nedosáhnou.“

- Nově bude daňová výhoda zachována pouze těm, kteří využívají životní pojištění jako ochranu před riziky a vytváří si finanční rezervy na stáří. Klienti budou moci i nadále využívat daňové zvýhodnění. K současným podmínkám, jimiž je dovršení 60 let věku klienta v okamžiku plnění a doba trvání pojištění delší než 60 měsíců, však od Nového roku přibude i ta, že nebude v průběhu pojištění možné provádět mimořádný výběr.

- Pokud si pojištění převedou pojistnou smlouvu na nový režim tak, aby splňovala podmínku daňové uznatelnosti, zůstanou jim zachovány daňové výhody. Mohou si odečítat ze základu daně až 12 000 Kč ročně a přijímat příspěvky od zaměstnavatele.

- Klienti si také mohou ponechat stávající pojistnou smlouvu beze změny. Budou moci i nadále využívat mimořádné výběry, ale na takovou smlouvu již nebude možno čerpat daňové výhody. Zaměstnavatel sice na takovou smlouvu může dále přispívat, ale je povinen z něho platit sociální a zdravotní pojištění a zahrnout ho zaměstnanci do základu daně z příjmu.

- V případě, že klient chce mít možnost mimořádného výběru a zároveň čerpat daňové výhody, je pro něj nejlepším řešením ponechat si původní smlouvu ve stávajícím režimu a uzavřít si novou smlouvu, která bude splňovat podmínky pro čerpání daňové výhody a na niž může přispívat jeho zaměstnavatel.