Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bolí vás v krku? Babské rady vždycky zaberou!

14. září 2017 | 13:30

Ráno se vzbudíte s nepříjemným škrábáním, bolí vás v krku při polykání a navíc jste ztratili hlas. Pokud necítíte, že by za tím mohla být angína a nechcete hned polykat prášky, vyzkoušejte nejdřív osvědčené babské rady na bolest v krku. Jestli vám ale druhý den nebude lépe, raději zajděte k lékaři.

Kuřecí polévka má antibakteriální účinky

Staletími prověřený domácí lék na nachlazení pomůže uklidnit i bolest v krku. A nejde jen o pouhý mýtus. Američtí vědci prokázali, že látky obsažené v kuřecí polévce mají antibakteriální účinky a tlumí infekce horních cest dýchacích.

Navíc má polévka i další výhodu, když jste nemocní. Pozřít normální jídlo může být
s oteklým a podrážděným krkem bolestivé a těžké, proto během nemoci často radši ani nejíme. Ale silný vývar, který můžete srkat po malých douškách, vám zajistí přísun důležitých živin, které potřebujete, abyste zahnali infekci.

Hřebíček tlumí bolest

Tohle voňavé koření funguje jako silné přírodní analgetikum a antiseptikum. Silice v něm obsažená má řadu zajímavých vlastností - brzdí růst mikroorganizmů, místně prokrvuje a tlumí lokálně bolest. V průběhu dne proto cucejte hřebíček, který pomůže nepříjemnou bolest při polykání utlimit. Pokud máte odvahu, můžete ho i jemně rozkousat.

Pokud vám samotný hřebíček nechutná, zkuste si z něj připravit chutnou limonádu. Budete potřebovat 600 ml vody, 6 hřebíčků, 2 kuličky nového koření, kousek čerstvého zázvoru, kousek celé skořice, šťávu z celého citronu a med podle chuti. Vodu a koření dejte vařit do hrnce, přikryjte a 10 minut pomalu vařte. Po uvaření sceďte, přidejte lžíci medu a šťávu z celého citronu. Tento posilující nápoj pijte co nejvíc horký.

Tvarohový zábal tlumí zánět

Tvaroh je dobrý nejen do buchet. Chladí totiž, léčí otoky, tlumí bolesti a záněty. Půl kila tvarohu naneste zhruba v půl centimetru silné vrstvě na tenký bavlněný šátek. Šátek složte na šálu tak, aby mezi krkem a tvarohem byla jen jedna vrstva látky. Obklad ohřejte na tělesnou teplotu (například na topení) a oviňte kolem krku. Přes něj přijde ještě silný ručník. Obklad noste, dokud tvaroh nevyschne.

Bramborový obklad kumuluje teplo

Podle osvědčených babských rad funguje podobně také obklad z brambor, které v sobě dokáží kumulovat teplo a poté ho postupně odevzdávat. Čtyři středně velké brambory uvařte v hodně osolené vodě doměkka. Dejte je na prostředek utěrky nebo šátku obložené kuchyňským papírem a důkladně je zaviňte. Poté brambory opatrně rozmačkejte. Šátek uvažte kolem krku a upevněte šálou. Balíček sejměte, když hmota vychladne.

Slaná voda dezinfikuje

Klasikou z babiččiny pokladnice je kloktání vodou s mořskou solí. Tenhle roztok napodobuje přírodní organické tekutiny, které mají zklidňující účinek. Opakované kloktání dezinfikuje a vyplachuje choroboplodné zárodky z úst a krku. Jednoduše rozpusťte půl čajové lžičky ve sklenici vlažné vody a tímto roztokem několik minut kloktejte. Opakujte v průběhu dne každé dvě hodiny.

Jaké bylinky na bolest v krku?

Když naše babičky bolelo v krku, sahaly také po bylinkách. Jaké rostliny mají silné protizánětlivé účinky a měli byste si z nich udělat léčivý čaj nebo výluh na kloktání? Najdete je ve fotogalerii v úvodu článku.