Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 tipů, jak zlepšit sluch? Nečistěte si uši a nekuřte!

Zlepšete si svůj sluch, dokud je čas.
17. ledna 2014 | 12:00

Strávili jste dospívání na rockových koncertech, pracujete v hlučném prostředí nebo neustále telefonujete a často si říkáte, že mizerně slyšíte? Začněte se svým sluchem něco dělat dříve, než bude nenávratně poškozen a vám pomohou jen naslouchadla. Máme pro vás 5 tipů, které vám pomohou sluch zlepšit.

1. Blahodárná procházka

Šumění stromů a klid, to je přesně to, co vaše uši potřebují. Podle lékařů je ticho důležité k tomu, abyste se mohli lépe soustředit na případné zvuky, a tím posilujete sluchové senzory.

2. Bez pohybu to nejde

Divíte se, proč máte cvičit, když potřebujete procvičit sluch? Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelní cvičí aerobní cviky, mají lépe okysličenou krev a lepší průtok krve ve sluchovém ústrojí. Uši jim tedy lépe fungují.

uši
Autor: Shutterstock.com
3. Přestaňte kouřit

Podle americké studie mají kuřáci a lidé pohybující se v zakouřeném prostředí větší sklony k postupné hluchotě, než jiní lidé. Kouř podle odborníků zvyšuje riziko infekcí střední ucha a narušuje cévy ve sluchovodu, čímž dochází k malému prokrvování.

uši
Autor: Shutterstock.com
4. Správná ušní hygiena

Čistíte si každý večer nebo ráno uši vatovou tyčinkou? Podle lékařů možná právě tohle může za váš špatný sluch. Pokud netrpíte nějakým onemocněním, zvukovod má samočistící schopnost a není nutné jej nijak mechanicky čistit. Jediné, co je někdy zapotřebí čistit, je ústí zvukovodu, kde je maz viditelný a nevypadá to esteticky dobře. K čištění použijte vatovou tyčinku namočenou do olivového nebo parafínového oleje, díky tomu vyčistíte zvukovod, aniž byste na něj museli jakkoli tlačit.

5. Omezte sluchátka

Posloucháte hudbu tak nahlas, že když vedle vás někdo stojí, má vás jako rádio? Pak určitě snižte volume. Pro váš sluch není ani dobré mít v uších sluchátka příliš často a hlavně příliš dlouho.