Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nosíte mobil v podprsence? Hrozí vám rakovina!

Pokud si schováváte mobil do spodního prádla, hrozí vám vážná onemocnění.
19. ledna 2014 | 15:00

Nosíte mobilní telefon třeba v podprsence nebo zastrčený v kalhotkách? Děláte chybu. Podle nejnovějších výzkumů si koledujete o problém. Vědci stále vehementněji hlásají, že je to riziko, hlavně kvůli rakovině.

Hlavně ne mezi ňadra

Mezi nejrizikovější místa patří prsa. „Já si mobil dávám do podprsenky normálně. Tam ho vždycky slyším a nemůžu ho ztratit. V kabelce nemám například v městském hluku šanci,“ říká devatenáctiletá Petra. Její kamarádky si ale častěji zastrkávají  telefon za džíny. „Někdy si děláme legraci, že je to jako kolt za pasem na divokém západě,“ směje se Petra. O nebezpečí nemá ani zdání.

Hra s ohněm

Legrace to ale není. Přestože se zatím neprokázalo, že by mobilní telefony měly bezprostředně škodlivý vliv na mozek – toto téma bylo na přestřesu už před několika lety, lékaři teď bijí na poplach kvůli riziku nádorů prsů a vaječníků. Specifické záření či vlny, které mobilní telefony vyzařují, by mohly zejména tyto orgány negativně ovlivnit.

...
Autor: Shutterstock

Není to proto, že by byla mléčná žláza nebo ovaria nějak zvlášť náchylná na vliv mobilů, ale proto, že si je ženy v blízkosti těchto orgánů ukládají. A existují určité předpoklady, které teď vědci po celém světě zkoumají, že specifické vlnění mobilů by mohlo riziko nádorů zvyšovat. Berte to jako varování, které není dobré brát na lehkou váhu. Když bych to chtěl říct dramatičtěji, je to hra s ohněm,“ říká internista Otakar Klimeš.

Není to vycucané z prstu

Rakouští odborníci zkoumali na velkém počtu pacientek s rakovinou prsu, které z nich nosily v podprsence mobilní telefony. Bylo to víc než 87 procent z nich. „Může to být náhoda, ale na to se spoléhat nebudeme. Ve výzkumu dál pokračujeme,“ uvedl onkolog Rolf  Bergmüller.

Lehká pomoc

Omezit nebo úplně zlikvidovat riziko je ale celkem snadné. V první řadě nenosit telefon nikde na holé kůži, ňadra a podbřišek jsou obzvlášť nevhodná místa. Když máme mobil v kapse mikiny, svetru, v bundě nebo v kabátě, je to daleko bezpečnější. Zkrátka, na holou kůži mobil nepatří. Myslete na to dámy.

Autor: rie