Vypadá to jako banalita, nad kterou není třeba přemýšlet. Jenže chyba lávky. I užívání medikamentů má jasně daná pravidla a není radno je podceňovat. Moc lidí na doporučení lékařů nebo lékárníků ale stejně nedbá. Ukázal to průzkum společnosti DrugAgency podporovaný zdravotní pojišťovnou OZP, kterého se zúčastnilo takřka pět tisíc Čechů (s různými diagnózami).
VIDEO: Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse?
Kolik a čeho?
Natočte si do sklenice vždy minimálně dvě deci čisté kohoutkové nebo balené vody. Pokud máte na výběr, vyhněte se vodě s vyšším obsahem vápníku nebo hořčíku. Ta by totiž mohla ve zlém ovlivnit vstřebatelnost léčiva, a tím i jeho účinnost. „Nesahejte také hlavně po grapefruitové a brusinkové šťávě, jablečnému moštu, mléku a čaji černém, zeleném i rooibosu. Nejsou vhodné ani nápoje s kyselinou fosforečnou (cola), zeleninové šťávy, samozřejmě už vůbec ne alkohol. Látek obsažených v nápojích, které můžou různými způsoby ovlivňovat fungování léků, je celá řada a to je i důvod, proč lékaři preferují čistou vodu,“ vysvětluje MUDr. Jana Ježková ze zdravotní pojišťovny OZP. Po správné dávce – výše zmíněné dvojce vody – sáhne však jen 8 % Čechů a Češek. Lépe jsou na tom v tomto případě ženy. „Je to přitom vážně důležité i proto, aby se léky správně rozpustily,“ zdůrazňuje PharmDr. Josef Suchopár, zakladatel společnosti DrugAgency.
I vínem a pivem…
Určitě všichni dobře vědí, nebo alespoň tuší, že alkohol je tím nejméně vhodným nápojem, přesto ho k zapití léků použije každý pátý našinec. A to nejen v podobě piva nebo vína, ale klidně i destilátu neboli tzv. tvrdého. Přitom právě tohle „kombo“ může zvýšit výskyt nežádoucích účinků – hlavně těch tlumivých. Džus se může zdát v kontrastu s alkoholem jako neškodná varianta, i tady je ale třeba zpozornět. Zvlášť pokud saháte s chutí po tom grepovém. „Ten ovlivňuje enzym CYP3A4, který se nachází v tenkém střevu a játrech a je zodpovědný za metabolismus mnoha léků. Jakmile grapefruitová šťáva tento enzym blokuje, může to vést ke zvýšení hladiny léků v krvi, což zvyšuje riziko nežádoucích účinků a může dojít k předávkování. To se může projevit třeba bolestí svalů nebo poškozením ledvin,“ varuje PharmDr. Suchopár.
Češi v číslech
|
Proč ne čaj?
Protože může oslabit, nebo naopak zesílit účinky léků. „Černý čaj může způsobovat snížené vstřebávání léků, a tím ovlivňovat i jejich účinnost. Zelený čaj může být zodpovědný za zvýšení hladiny léků v krvi, protože může bránit jejich odbourávání, čímž hrozí zvýšené riziko nežádoucích účinků a toxicity. Ani bylinné čaje nejsou na zapíjení léků optimální, protože můžou špatně reagovat kupříkladu s hormonálními léky, například třezalkový čaj i rooibos můžou snižovat efekt hormonální antikoncepce,“ dodává MUDr. Ježková z OZP. Právě tahle zdravotní pojišťovna nabízí klientům aplikaci VITAKARTA, která dovede zkontrolovat, jak mezi sebou jednotlivé léky, doplňky stravy nebo potraviny fungují.
(box)
V číslech
2 % Čechů léky nezapíjí vůbec.
49 % si dopřeje jen deci nápoje.
2/5 z nás stačí doušek nebo dva.
8 % lidí zapíjí léky pivem.
¼ sahá výhradně po čaji.
Zdroj: průzkum společnosti DrugAgency