Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pozor maminky! Televize ničí dětem mozek

Malé děti by televizi neměly vůbec sledovat, škodí to jejich vývoji i zdraví.
15. ledna 2014 | 07:00

Přílišné sledování televize může změnit strukturu mozku dítěte a to tak, že v negativním slova smyslu. Tvrdí nová studie. Vědci zjistili, že čím více času tráví děti u televize, tím jsou změny hlubší.


Japonská studie se zaměřila na 276 dětí ve věku od pěti do osmnácti let, které buď nesledovaly televizi vůbec, nebo až čtyři hodiny denně. Skenováním mozku se ukázalo, že mají mnohem více šedé hmoty v přední části čelního laloku. Tento zvýšený objem způsobuje nižší verbální inteligenci, tvrdí odborníci z University Tohoku.

Tlusté musí pryč

Přirovnali tato místa k tělesné hmotnosti a tvrdí, že během dětství je nutno jistou část eliminovat, aby efektivněji pracovala. „Tyto oblasti vykazují řídnutí během vývoje a děti s nejvyšším IQ prokazují nejrapidnější změny,“ napsal tým. Upozornili na to, že na rozdíl od učení se na hudební nástroj nebo cokoli podobného co má vliv na vývoj mozku, ne všechny programy v televizi mají.

Dítě ve škole
Autor: Shutterstock.com

Může za to tedy televize?

Takovýhle průzkum se ještě nikdy předtím nedělal a vědci tvrdí, že by opatrovníci dětí, ať už rodiče nebo prarodiče či chůvy, měli vzít v potaz to, že televize rozhodně na mozek dětí působí. Nemohou prokázat, že to není pouze tím, že děti nemají kvůli sledování televize čas na jiné věci jako sport, čtení nebo interakci s rodinou spíš než to, než vinu svalovat na televizi.