Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dnes je Mezinárodní den objímání. Přitulte se!

Objímání je zdrojem nejen smyslového potěšení, ale i pocitu pohodlí, bezpečí a přátelství.
21. ledna 2015 | 09:50

Nemůžeme bez něj dlouho žít. Tělo, a hlavně duše začnou strádat, budou ve stresu a napětí. Nedostatek dotyků navíc navozuje nespavost i deprese. Oslavte proto dnešní den, jak se patří!

Věděli jste, že je 21. leden Mezinárodním dnem objímání? Pokud ne, máte ještě pořád šanci to napravit! Obejměte svého miláčka, kamarádku nebo třeba aspoň domácího mazlíčka. Mazlení totiž utužuje vztahy.

"Objímání je zdrojem nejen smyslového potěšení, ale i pocitu pohodlí, bezpečí a přátelství, a to je pro fungující vztah podstatně důležitější než třeba sex," říká ve své studii britská odbornice na vztahy Paula Hall.

Objímání je zdrojem nejen smyslového potěšení, ale i pocitu pohodlí, bezpečí a přátelství.
Autor: Shutterstock.com
Může za to hormon oxytocin. I proto se mu přezdívá "hormon lásky". Podporuje pocit klidu, lásky a spojenosti. Když se v krvi zvýší jeho hladina, potřebujeme se objímat a cítit, že jsme milováni, i kdyby mělo jít třeba právě jen o pejska, kočičku nebo milovaného plyšáka.

"Oxytocin se produkuje při příjemném dotyku, cítíme se pak velmi dobře a nutí nás doteky opětovat, protože chceme cítit vzájemný pocit uspokojení," říká Paula. "To znamená, že čím více se budete někoho dotýkat, tím blíže druhému budete a stále víc ho budete chtít objímat.“

V objetí s cizím mužem v cizí posteli
Autor: Medical Comfort
Věděli jste, že...

... je oxytocin nejsilnější přírodní protizánětlivý a omlazující prostředek? Je jedním z důvodů, proč lidé bez vztahů, nebo s minimálním projevem lásky, předčasně stárnou.

... oxytocin působí na snížení krevního tlaku a hlavně na stresový hormon kortizol? Ten má totiž spojitost s přibýváním na váze a oslabuje imunitní systém.

... oxytocin může zabránit psychické panice, tedy pocitu strnutí ve stresu, či nerozhodnosti, jak postupovat. Stačí jedno objetí s někým, kdo je vám blízký, a hned budete lépe reagovat.

... oxytocin hraje obrovskou roli v našem sebevědomí, proto je podstatný pro jakékoliv naše vztahy a jejich budoucnost.

Video se připravuje ...