Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Mějte pocení pod kontrolou: Pomůže vám mořská sůl a rajčata

20. června 2013 | 07:00

Je sice horko k padnutí a pot lije snad každého, ale to neznamená, že i vy se musíte zdobit propocenými skvrnami na oblečení.  Kromě používání deodorantu a antiperspirantu, které je základem každodenní hygieny, jsme pro vás našli 10 tipů, jak svůj pot přidržet na uzdě.

To, jak moc se potíme je individuální. Někdo se nepotí skoro vůbec a z jiného lije pot doslova proudem. Pokud se abnormálně potíte, může se jednat o onemocnění hyperhidrózu, které dokáže úspěšně léčit dermatolog. Pocení ale může provázet i jiné nemoci, jako je zvýšená činnost štítné žlázy, cukrovka, onkologická onemocnění nebo se může jednat o menopauzu. V žádném případě jej ale nepodceňujte.

Mějte pot pod kontrolou

Obyčejné sprchování proměníme v magický rituál pomocí vizualizace – tato technika využívá zrakovou představivost a spočívá v tom, že se snažíme vidět naše přání tak, jako kdyby už bylo skutečností.
Autor: profimedia.cz
1. Ranní koupel musí být
Večer se vykoupete, ale co ráno? Během noci se naše tělo také potí, zvláště v horkém letním období, proto byste na sprchu neměli zapomínat ani před tím, než se vydáte do práce. Jednak vám osvěžení přijde vhod a za druhé se zbavíte nočního potu, který by mohl způsobit to, že se začnete přes den potit mnohem více a proti zápachu vám nepomůže ani nejlepší deodorant.

2. Zapomeňte na ostrá jídla
Vaše tělo je už tak rozpálené, tak ho ještě nepřihřívejte tím, že si dáte chilli, pálivou hořčici nebo kari. Zapomenout byste měli i na skořici, zázvor, pepř nebo sójovou omáčku.  Vaše tělo by se po nich začalo přehřívat a spustilo by ochlazovací proces a pot byste nezastavili.

Cvičením si člověk zpevní postavu!
Autor: Profimedia.cz
3. Začněte cvičit
Tělo, které není zvyklé se potit, se ve velkých vedrech doslova zblázní a začne produkovat velké množství potu. Nejlepší obranou proti pocení je naučit své tělo zacházet s termoregulací. Zkuste začít chodit cvičit, zaskočte si do sauny a uvidíte, že to funguje.

4. Proberte si šatník
Jestli si v létě oblékáte obtažené oblečky z umělého materiálu, nemůžete se divit, že se potíte. Raději si pořiďte kousky z bavlny, lnu nebo hedvábí, přírodní materiály totiž mnohem lépe odpařují vodu, takže je menší šance na koláče v podpaží a také na zapáchající pot.

pocení
Autor: Shutterstock.com
5. Převlékejte se
Možná vám to přijde samozřejmé, ale opakování je matkou moudrosti.  Mezi základní hygienické návyky patří brát si na sebe jen čisté oblečení.  Přijde vám, že tričko, které jste na sobě dnes měli, si můžete s přehledem vzít i druhý den? Na to zapomeňte.  Pot, který teď třeba necítíte, se druhý den aktivuje vaší tělesnou teplotou a začne pěkně zapáchat. Navíc materiál bude mít sníženou schopnost savosti, hůře bude prosychat a hrozí, že se vám třením o tělo vytvoří nepříjemné opruzeniny . Takže, vždycky svléknout a rovnou do pračky.

6. Bylinkové osvěžení
Proti nadměrnému pocení vám pomůže šalvěj, ze které si můžete připravit čaj, který pijte dvakrát denně, nebo koupel.  Stačí, když hrst šalvěje zalijete litrem vroucí vody, necháte půl hodiny louhovat a přilijete do vany nebo koupele nohou.  Pro pocit svěžesti si také můžete během dne namočit ručník do šalvějového odvaru a otřít si jím podpaží nebo chodidla.

Rajčata jsou skvělá pro hubnutí.
Autor: profimedia.cz
7. Rajčatová koupel
Kněžna Bathoryová se koupala v krvi mladých panen, vy se pro svou krásu vykoupejte v rajčatech.  Možná to bude vypadat drsně, ale určitě to stojí za to. Napusťte si vanu, přidejte do ní 3 litry rajčatové šťávy a čtvrt hodinky si v téhle lázni zarelaxujte.  Nezapomeňte se ale po koupeli ještě osprchovat.

8. Osolte to potu
Dalším prostředkem, který pomáhá proti pocení, je koupel s mořskou solí. Při nadměrné produkci potu, si každý večer připravte dvacetiminutovou koupel ve vlažné vodě, do které přisypete mořskou sůl.

Zdravý člověk denně vypotí až litr potu!
Autor: profimedia.cz
9. Zajděte si pro pomoc do lékárny
Klasický deodorant ani antiperspirant nepomáhají?  Účinné roztoky nebo krémy dostanete běžně v lékárně.  Aplikují se většinou jako sedmidenní kúry a jejich účinky jsou skvělé.

10. Pot odstraní kosmetický zákrok
Nepomáhají-li přírodní ani kosmetické přípravky, je možná na čase, zajít s problémem nadměrného pocení za odborníkem. Estetické kliniky provádějí hned několik zákroků, díky kterým se můžete problému zbavit.

Jedním z nich jsou injekce botulotoxinu typu A, který se vpravuje do podkoží v oblasti, která trpí nadměrným pocením. Může to být podpaží, dlaně nebo i chodidla. Botox obklopí potní žlázy a na nějakou dobu, asi 6-12 měsíců,  je deaktivuje.

Ošetření laserem je další metodou, za kterou si sice pěkně připlatíte, ale zase se zbavíte problému. Díky tepelné destrukci apokrinních žláz je možné nadměrné pocení zastavit.