Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vstává se vám špatně? Máme triky, jak být ranním ptáčetem

Vstávejte příjemně do hezkého dne.
17. června 2013 | 06:00

Jen málokdo z nás je opravdovým ranním ptáčetem, které vstává r rozbřeskem aniž by se mu ještě klížily oči. Ještě méně lidí si ale může dovolit vyspávat ve všední den tak dlouho, jak potřebuje. Proto pro vás máme pár tipů, jak si to vstávání trochu usnadnit.

Dopřejte si před spaním sex

Pro klidný a hluboký spánek není nic lepšího než sex a orgasmus. Bezprostředně po sexu se do těla totiž uvolňuje velké množství relaxačních hormonů, tělo se dokonale uvolní a spánek je mnohem hlubší a intenzivnější. Podobné účinky má na tělo také horká koupel, ale co si budeme povídat, milování je jistě zábavnější.

Nezatahujte závěsy

Podle odborníků je sluneční světlo nejlepším budíkem, který vás navíc vzbudí mnohem přirozeněji než nepříjemný zvuk zvonění na vašem telefonu. Světlo nastartuje v těle uvolňování endorfinů a popožene jej k lepšímu fungování. Vaše probouzení tak bude pozvolnější a celý den se vám budete čilejší.

Znáte svoje tělo?
Autor: profimedia.cz
Neválejte se

Není nic horšího než lenošení a posouvání budíku stále dál a dál. Pro vaši svěžest bude nejlepší, když vstanete hned, jak vám budík zazvoní.

Nadýchněte se

Po celé noci je vzduch ve vaší ložnici vydýchaný, je tam teplo a to příliš nesvědčí tomu, abyste zčerstva vyskočili z postele. Proto jakmile vám zazvoní budík, vstaňte, otevřete okno a pořádně se nadýchejte čerstvého vzduchu.

Každý den ve stejnou dobu

O víkendu si každý rád pospí, jenže pak přichází kruté pondělí, které nutí k probuzení o několik hodin dříve. Podle odborníků se tím narušuje vnitřní biorytmus, což může vést ke zdravotním problémům. A právě proto doporučují vstávat každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendu.

Zívání je nakažlivé
Autor: shuterstock.com
Zacvičte si

Večer si cvičení odpusťte, protože by vám v těle vyplavilo hormon kortizon, který negativně ovlivňuje spánek. S ranním cvičení je to ale naopak. Ideální je například jóga, díky níž si protáhnete tělo, nabudíte mysl a nabijete se energií na celý den.

Zapomeňte na kávu

Ranní kávu si dáváte ještě v polospánku a divíte se, že vás neprobere? Raději si ji dopřejte až v klidu v práci a místo ní posnídejte zelený čaj, čerstvý ovocný džus a nějakou dobrotu bohatou na bílkoviny. Ze všeho nejdříve si ale dejte sklenici studené vody, ta vás zaručeně probere a navíc nastartuje vaše zažívání.