Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Salát, vločky, brambora: Silná trojka pro spálená záda

Na spálená záda spolehlivě zaberou triky našich babiček.
18. června 2013 | 12:30

Sluníčko se začíná ozývat a my se ho snažíme po nekonečné zimě co nejvíc nabažit. Ale potom ty následky! Zarudlá kůže citlivá na každý dotek na sebe nenechá dlouho čekat. Poradíme vám, co s tím.

Vrátili jste se z koupaliště, záda pálí jako čert, ale doma zrovna nemáte po ruce žádný vhodný přípravek? Nevadí. Inspirujte se radami našich babiček. Těm stačilo prohledat spíž a ledničku.

Ovesné vločky

Jsou blahodárné pro naše tělo, trávení i krásu. A fantasticky fungují i v domácí lékárničce. Možná to zní překvapivě, ale dokážou téměř zázraky. Používají se k léčbě kožních problémů, ekzémů i spálenin.

"Obyčejné" ovesné vločky dokážou téměř zázraky. Úspěšně použít je můžete k léčbě kožních problémů, ekzémů i spálenin.
Autor: Shutterstock.com
Pokud jste červení „od hlavy až k patě“, uleví vám koupel. Vločky rozvařte na kaši, pořádně je rozmixujte a přidejte do vany napuštěné vlažnou vodou. Ponořte se do koupele a relaxujte. Nejen že se vám výrazně uleví, navíc budete mít krásně jemnou pokožku.

Jestliže spálenina není tak rozsáhlá, stačí, když suché vločky namočíte do vody. Nechte deset minut odstát a přeceďte. Vločky vyhoďte, budete potřebovat jen výluh. Do vločkové vody namočte jemný hadřík nebo gázu a obložte jím spálené místo.

Jezte zelené a zatočte s tukovými polštářky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Hlávkový salát

V lidové medicíně se používá od pradávna. Působí protizánětlivě, hojí popáleniny, proto se z výtažků připravují roztoky a masti.

Listy hlávkového salátu povařte ve vodě. Vývar vychlaďte. Namáčejte do něj vatu a kůži jemně potírejte. Podobné účinky má i kapusta. Pro změnu rozválejte její listy válečkem, aby z nich vytékala šťáva. Obložte jimi postižená místa a nechte působit.

Vařené brambory vaší linii neuškodí
Autor: profimedia.cz
Bramora

Můžeme ji považovat za hojivou „kápézetku“. Brambory totiž máme po ruce vždycky.

Syrovou bramboru nastrouhejte a vymačkejte z nich šťávu. Hmotu rozprostřete na gázu nebo na čistý kapesník a přiložte na bolavé místo. Jestli se vám nechce strouhat, stačí ji nakrájet na plátky a přiložit na kůži.

Brambory obsahují škrob, který na spáleném místě vytvoří jakousi ochrannou vrstvu a bolavé místo zklidní.

Kdy k doktorovi:

Jsou případy, kdy není dobré hrát si na lidového léčitele. Pokud se spálíte tolik, že se vám začnou dělat puchýře, otoky, přidá se zimnice, horečka nebo bolesti hlavy, pak neváhejte a vypravte se k lékaři.

Na spálená záda spolehlivě zaberou triky našich babiček.
Autor: Shutterstock.com

Autor: mij
Video se připravuje ...