Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V létě řádí kvasinkové infekce: Víme, jak jim nedovolit vstup do vašich intim partií

18. června 2013 | 09:03

Léto je pro kvasinky opravdovým rájem, proto byste v horkých letních dnech neměla podceňovat intimní hygienu.

Vaginální mykóza je způsobena jednobuněčnými houbovými mikroorganismy. Onemocnění se projevuje bílým někdy hrudkovitým výtokem, který provází svědění, pálení a bolest při močení i pohlavním styku. Zevní genitál je zarudlý a oteklý a mezi stydkými pysky se objevuje bílý povlak.

Dovolená přeje nezávazným vztahům
Autor: profimedia.cz
Na co si dát pozor

Kvasinkové onemocnění je velice nepříjemné a za jeho vznik často můžeme sami. Nejčastěji je jeho příčinou koupání se v bazénech a na koupalištích, při kterém dochází k narušení přirozeného vaginálního pH. Pro jejich vznik je živnou půdou také teplé a vlhké prostředí, které ještě často přiživujeme tím, že si nepřevlékáme mokré plavky a necháváme je na sobě jen tak oschnout. Také poléhávání na mokrém ručníku je pro kvasinky doslova rajskou hudbou. Za kvasinkové infekce ale může také příliš těsné oblečení, které v horkých dnech nenechává naše tělo dýchat a také neprodyšné materiály ve kterých se drží pot. Za vznik onemocnění ale může také přílišná konzumace sladkostí a velký stres.

4 pravidla pro zdraví

Lactacyd Femina emulze pro intimní hygienu
Autor: archiv firmy
1. Koupání
K intimní hygieně nepoužívejte sprchový gem nebo parfémovaná mýdla, ale naopak speciální přípravky určené pro intimní partie. Takové přípravky totiž nenarušují přirozené vaginální pH, ale naopak udržují jeho rovnováhu. Nekoupejte se ve vodě, která není čistá, zapomeňte na stojaté vody rybníků a jezírka, která mají barvu letní louky. Pom jakémkoli koupání, byste se navíc měla osprchovat vlažnou vodou.

2. Buďte v suchu
Vlhké prádlo, mokré plavky ani sezení na mokrém ručníku nejsou pro vaše zdraví nic moc dobrého. S sebou na koupaliště si proto zabalte dvoje plavky, abyste se mohla vždy po koupání převléci do suchých.

3. Nechte své tělo dýchat
Upnuté kraťásky jsou možná sexy, ale vaginální mykóza už tak přitažlivá není. Proto těsné oblečení raději vyměňte za letní šaty a sukně, které nechávají vaše intimní partie dýchat a nedrží v jejich oblasti pot. Místo elastických materiálů raději volte přírodní materiály jako je  bavlna, len nebo hedvábí. Nejen svrchní oděv by ale měl nechávat tělo dýchat, to samé platí také o spodním prádle. V létě jsou spíše než krajky vhodné kalhotky z bavlny.

4. Po sexu do sprchy
Možná se vám zdá, že vstát ihned pro skvostném milování je hřích, protože právě v tuto chvíli si jste s partnerem nejblíže, ale pokud se chcete milovat celé léto bez problémů, budete si holt muset na chvilku odskočit do sprchy.

Imunomodulační přípravek Candivac pro obnovu rovnováhy organismu
Autor: archiv firmy
Léčba není složitá, ale neotálejte

Léčba kvasinkové infekce není nic složitého, ale neměly byste s ní otálet. Jakmile zpozorujete sebemenší příznaky, zajděte si ke svému gynekologovi a začněte s léčbou hned.  Zanedbaná kvasinková onemocnění mohou zanechat trvalé následky, jako je chronické onemocnění močových cest nebo bolestivý pohlavní styk.  Prostředky k léčbě v podobě mastí, gelů nebo vaginálních čípků jsou také volně dostupné v lékárně. Samoléčbu byste ale měly praktikovat nanejvýš tři dny a pokud problémy neustoupí, vyrazte k lékaři.