Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odstraňte skvrny od potu díky trikům našich babiček

Zkuste si na pomoc proti skvrnám vzít to, co máte v kuchyni.
21. června 2013 | 06:00

Během horkých letních dnů se potíme, ať chceme nebo ne a ovlivnit kolik potu z nás lije, jde jen částečně. Koláče v podpaží nejsou jen nepříjemné a nehezké, ale také zanechávají na našem oblečení nevzhledné skvrny, kterých se jen těžko zbavujeme.

Skvrny na oděvech ale nezanechává jen samotný pot, ale také deodoranty a antiperspiranty, které používáme. Máme pro vás pár tipů, jak s těmito skvrnami a flíčky zatočit, které používaly už naše babičky a zaručeně fungují.

skvrny od potu
Autor: Shutterstock.com
Potu se zbavte ihned

Nejlepším řešením, jak nemít skvrny na oblečení je jim předcházet. Proto jakmile přijdete domů, propocené oblečení sundejte a namočte do teplé vody s trochou prášku na praní.  Jakmile totiž dáte oblečení jen vyvětrat, pot na něm začne působit do hloubky vláken a bude mnohem těžší jej z něj dostat. Navíc by se propocené oděvy neměli brát druhý den na znovu, protože je v nich pot usazen a mnohem rychleji začnou zapáchat.

Pryč se skvrnami

Oblečení, které jsme od skvrn neuchránili, je potřeba rozdělit do několika skupin a podle toho použít prostředky. Některé metody čištění totiž mohou například poškodit barvu oblečení a vy sice vyčistíte fleky od potu, ale oblečení stejně nebudete moct nosit.

prášek na praní
Autor: Shutterstock.com
Světlé bavlněné prádlo

Skvrn od potu na světlých bavlněných kouscích se nejlépe zbavíte tak, že jej na nějakou dobu namočíte do teplé mýdlové vody, do které přidáte čpavek (1 čajovou lžičku na 1 litr vody).  Pak prádlo vyperte klasicky v pračce. Pokud čištění nezabere, připravte si „kašičku“ z pracího prášku a vody, kterou naneste na skvrny a nechte chvíli působit. Pak prádlo na několik hodin namočte do teplé vody a potom vyperte.

Barevné bavlněné kousky

Špinavé prádlo namočte na nějakou dobu do umyvadla s teplou vodou, do které přidáte ocet (1 čajovou lžičku na 1 litr vody). Pak vyperte v pračce. Použít můžete také klasické jádrové nebo žlučové mýdlo, kterým nejprve skvrnu potřete a pak oděv na několik hodin namočte do teplé vody.

soda
Autor: Shutterstock.com
Světlé hedvábné tkaniny

Hedvábí , a zvláště to světlé je velice jemný materiál, proto s ním zacházejte opatrně. Bavlněný hadřík namočte ve studené vodě a otřete skvrny na které pak naneste kašičku připravenou z jedlé sody a vody. Jemně hadříkem vetřete do vláken a nechte několik hodin působit. Méně viditelné skvrny stačí namočit do lázně s jedlou sodou (1 lžíce na 1 litr vody) a nechat přes noc. Potom vyperte.

Barevné hedvábné oblečení

Na skvrny jděte stejně jako v případě světlého hedvábí, jen místo jedlé sody použijte teplou mýdlovou vodu.

sůl
Autor: Shutterstock.com
Ostatní tkaniny

Skvělým odstraňovačem skvrn od potu je lázeň z teplé vody se solí (1 hrst na 1 litr vody). V čištění vám také může pomoci čistý alkohol, který v poměru 1:1 smíchejte s vodou, namočte bavlněný hadřík a skvrny jemně otírejte. Po čištění látku klasicky vyperte v pračce. Solí se nemusíte bát čistit ani vlněné tkaniny a svetry. Na skvrny ale můžete také nanést kašičku z pracího prášku a vody a nechat několik hodin působit.

Video se připravuje ...