Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zrádné sluníčko: Nepodceňujte ho ani ve městě!

21. června 2013 | 08:00

Všichni jsme je slyšeli tisíckrát, ale stejně je zanedbáváme. Zásady ochrany proti UV záření ovšem nejsou jen plácání do větru. Spolu se ztenčováním ozonové díry se totiž zvyšuje riziko rakoviny kůže, které se týká každého z nás. Chránit se je přitom tak snadné!

Desítka ani patnáctka nestačí

V létě je sluneční záření tak intezivní, že krémy s ochranným faktorem alias SPF pod 20 jsou proti němu bezbranné. Platí to nejen na prosluněné pláži: mazat se je nutné, i když je zataženo a i ve městě.

Je jedno, jestli použijete krém, mléko nebo sprej, důležité je číslo na obale. Trávíte-li venku více než dvě hodiny denně, měli byste podle odborníků sáhnout po produktech s faktorem 30 nebo i 50.

Tvář vyžaduje zvláštní péči
Ochranná podkladová báze Prep&Prime Face Protect SPF 50, MAC, 30 ml za 800 Kč.
Autor: archiv firmy

Také tady platí, že nízké číslo je synonymum pro zbytečnou snahu. Nespoléhejte se na hydratační krém nebo make-up s SPF 15 a myslete na to, že ochranné faktory se nesčítají. Raději si na léto pořiďte BB nebo CC krém s "třicítkou". Tak získáte základ pro denní líčení a ochranu v jednom.

Tip pro náročné: Podkladová báze Prep&Prime Face Protect od MACu má SPF 50, skvěle se roztírá a jako bonus vaši pleť zmatní a sjednotí.

Mazat se ráno je málo

Dermatologové radí natírat se opalovacími přípravky také v průběhu dne - vlastně pokaždé, když jdete ven. Platí to i pro polední pauzu, cigaretu na terase nebo podvečerní posezení v zahradní restauraci. Pravidelnou péči berte jako prevenci.

Ochranný šampon Color Extend Sun Take Cover, SPF 25, Redken, 300 ml za 485 Kč.
Autor: archiv firmy

I vlasy potřebují ochranu

Sluneční paprsky jim i pokožce hlavy dávají zabrat více, než si uvědomujeme. Na otevřené slunce nikdy nechoďte bez klobouku, čepice nebo alespoň šátku na hlavě. Není to žádní potupa, naopak: stylová pokrývka hlavy doladí celý outfit!

Tip pro tvrdohlavé: Pokud opravdu musíte vystavit své vlasy sluníčku, vyzkoušejte produkty z řady Take Cover od značky Redken. Mají SPF 25 a krásnou letní vůni!

Autor: mab