Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pijete málo? Pozor, jde vám o zdraví!

Opravdu v létě pijete dostatečně?
24. června 2013 | 17:30

Modelky nevyjdou na ulici bez lahve s vodou - vědí, že jim správný pitný režim udrží svěží pleť, štíhlou postavu a zdravý organismus. Pití je totiž životně důležité. Zvlášť během letních veder.

Odborníci nás každý rok přemlouvají, abychom nezapomínaly správně pít. Jenže my si často na vodu vzpomeneme, až když začneme mít žízeň. A to už bývá pozdě. Na co je důležité dbát?

Popíjejte průběžně

Ideálně začněte hned ráno sklenicí vody (čisté nebo ochucené citronem či limetkou) a pokračujte v popíjení až do večera. Většinu tekutin bychom měly přijmout během dopoledne. Na množství, které je třeba za den vypít, se ovšem odborníci neshodují...

Tak třeba specialisté na ájurvédu tvrdí, že stačí jeden a půl až dva litry, lékaři doporučují dva až tři litry. Během horkých dnů byste ale do sebe měla dostat minimálně dva litry tekutin.

Vyberte si vhodné nápoje

Absolutními jedničkami mezi nápoji jsou obyčejná pitná voda z kohoutku a balená neperlivá voda. Hned za nimi jsou minerálky, zelené, ovocné a bylinkové čaje a také neslazené, vodou ředěné šťávy. Tekutiny ale získáte i přímo z rajčat, okurek, melounů, jahod, citrusů nebo i z polévek.

Dejte pozor na kofein

Černý čaj a káva, včetně rozpustné, obsahují kofein, který má močopudné účinky, takže zvyšuje ztráty tekutin. Pokud si tedy dáte kávu, vypijte k ní i stejné množství vody. Nebezpečné jsou v letních dnech též alkoholické nápoje - i ty odvodňují!

...
Autor: Shutterstock

Opatrná buďte také s nápoji sladkými: limonády, coly, slazené džusy nebo energetické nápoje pocit žízně ve skutečnosti zvyšují. A navíc se po nich velmi rychle příbírá.

Neřiďte se jen žízní

Myslet si, že po lahvi s vodou stačí sáhnout ve chvíli, kdy se začne ozývat žízeň, je chyba. To je totiž signál, že tělo už nějakou dobu strádá a volá o pomoc. Navíc pocit žízně je u některých lidí oslabený, zvlášť u starších osob a dětí.

Tělo přitom ztrácí kolem dvou litrů tekutin denně; pokud je včas nedoplníte, hrozí vám dehydratace. Správně byste měla pít, i když žízeň nemáte! Mějte proto lahev nebo sklenici neustále na očích.

Autor: Majka Vinická