Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaplavejte si! Posílíte imunitu i srdce

Vyměňte povalování se na dece za hodinu intenzivního plavání!
23. června 2013 | 10:00

Moje babička plavala do devadesáti let pravidelně každý den. A byla v neuvěřitelné formě. Stejně jako lékaři a odborníci tvrdila, že je to skvělý sport pro tělesnou kondici i psychickou pohodu.

Obojího měla babička na rozdávání. Inspirujte se a vyrazte také k vodě. Povalování na dece ale tentokrát vyměňte za hodinu intenzivního plavání. Prozradíme vám, proč je zdravé.

1. Uklidňuje srdce

Odborníci považují pohyb ve vodě za ideální prevenci kardiovaskulárních problémů. Trénuje totiž srdce a zároveň ho šetří. Při plavání jsme ve vodorovné poloze, takže srdce nemusí pumpovat krev vzhůru, a zároveň ho díky námaze a pohybu posilujeme. Je to ideální sport pro všechny, kterým hrozí riziko křečových žil a infarktu, ale i pro pacienty s vysokým krevním tlakem.

2. Narovnává záda

Voda nadlehčuje tělo, zmírňuje bolesti zad a podporuje správné držení těla. Během plavání posilujete a současně protahujete svaly (i ty kolem páteře, které normálně odpočívají). Navíc je zatěžujete rovnoměrně a nepřetěžujete u toho klouby, páteř ani vazy.

Plavání v bazénu je pohoda
Autor: profimedia.cz

Zvolte správný styl

Jestliže máte problémy s krční páteří, není dobré plavat prsa. Zvlášť pokud jste zvyklá na styl „paní radová“ s hlavou a krkem vystrčenými hodně nad hladinu. Při potížích s bederní páteří zase pozor na styl delfín. Ten by vám dobře neudělal. Ideální je poradit se s lékařem, abyste si nenadělala víc škody než užitku.

3. Uvolňuje

Plavání také „trénuje“ dýchací svalstvo, které pomáhá překonávat tlak vody. Plíce tak zvyšují svůj objem i výkonnost. A lepší dýchání v kombinaci s příjemnou zátěží svalů pomáhají uvolnit nejen přepjaté tělo, ale i psychiku. S vodou se vám totiž z duše odplaví alespoň na nějakou dobu stres a úzkost.

Zaplavejte si!
Autor: Shutterstock.com
4. Posiluje mozek

Podle odborníků zlepšuje pravidelné plavání paměť i náladu a mírní deprese. Vědci z Washingtonovy univerzity v Seattlu dokonce zjistili, že o 40 procent snižuje riziko stařecké demence. A dobrá zpráva pro všechny lenochy je, že se pozitivní efekty plavání začnou projevovat téměř okamžitě i u lidí, kteří proseděli půlku života na židli či v křesle.

5. Zvyšuje imunitu…

… čímž snižuje riziko, že chytíte chřipku, rýmu nebo angínu. Podle australských vědců otužuje pravidelné plavání děti tak, že je o 63 procent méně trápí nemoci dýchacích cest, o 51 procent kožní choroby a o 44 procent zánět středního ucha. Podobný efekt má plavání i u dospělých.

Autor: vin