Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Převratný objev vědců: Rakovinu odhalí obyčejný ocet!

V boji s rakovinou nám podle vědců může pomoci "obyčejný" ocet.
4. června 2013 | 07:00

Neuvěřitelné! K prevenci rakoviny děložního čípku je zřejmě možné s úspěchem použít zředěný ocet. Dokazuje to pětiletý výzkum provedený na 150 000 ženách.

Levná, ale účinná metoda, spočívá v použití zředěného octa, který odlišně zbarví abnormální rakovinou napadené buňky. Šokující výsledky studie prezentovali v Chicagu indičtí vědci na pondělní lékařské konferenci věnované prevenci a léčbě rakoviny.

"Tento objev je skutečně úžasný. Je to velmi vzrušující výsledek," řekl ke studii doktor Ted Trimble z Amerického národního ústavu pro léčbu rakoviny, který byl hlavním sponzorem. Tento objev může ročně jen v Indii, kde každý rok onemocní 140 000 dívek a žen, zachránit 22 000 životů, na celém světě pak více než 70 000.

Převratný objev vědců
Autor: Shutterstock.com
K překvapivému závěru došli vědci na základě výzkumu, do kterého zapojili na 150 000 obyvatelek indických slumů. Díky "obyčejnému" octu se v uvedené skupině podařilo včas odhalit buněčné změny u celé třetiny žen.

V rozvinutých zemích se totiž přítomnost papilomavirů prokazuje preventivními testy. Právě díky nim se podařilo snížit počet žen, které rakovinou děložního čípku onemocněly, o celých 70 procent. V chudých zemích ale není kvůli finanční nákladnosti tenhle screening plošně dostupný.

"Na preventivní testy nemáme dostatek prostředků, museli jsme se proto pokusit najít levnější metodu," prozradil doktor Surendra Sastre z nemocnice v Bombaji. Právě on dal podnět k výzkumu.

Tak pod mikroskopem vypadá buňka napadená rakovinou
Autor: profimedia.cz
"Mnoho žen tento test odmítlo, některé z nich ale pak zemřeli na rakovinu. Mně to zachránilo život," řekla jedna z účastnic studie Usa Devio, která přestože porodila čtyři děti, nikdy před tím neprošla tradiční gynekologickou prohlídkou. Několik let trpěla silným krvácením a doufala, že trpělivost a modlitby ji ochrání.

"Všichni říkali, že to přejde. Vždy, když jsem chtěla jít k lékaři, nebyly buď peníze, nebo mi v tom zabránilo něco jiného," dodala žena, které je kolem padesáti let. Svůj přesný věk nezná, protože jako většina Indů nemá žádný doklad o svém narození.