Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jogurt: Nejlepší lék proti depresím

Jogurt dokáže zlepšit vaši náladu.
5. června 2013 | 06:00

Potřebujete jen trochu zlepšit náladu nebo trpíte depresí a rádi byste se jí zbavili? Lékem může být obyčejně neobyčejný probiotický jogurt.

Nové vědecké výzkumy potvrzují, že přírodní bílý jogurt dokáže zlepšit náladu a pozitivně ovlivnit funkce mozku. Podle vědců prý stačí dát si dvakrát denně kelímek jogurtu a za měsíc můžete pozorovat výsledky. Budete se cítit lépe, málo co vás rozhodí a budete lépe odolávat stresu.

Light jogurty jsou často přislazované.
Autor: shuterstock.com
Jste to, co jíte

Určitě jste si všimli, že často souvisí vaše špatná nálada se střevními potížemi. Podle studie z irské Univerzity College Cork, mívají lidé trpící zažívacími potížemi často sklony k depresím a duševním poruchám, jako jsou úzkostné stavy. To co jíme totiž mění způsob jakým střevní bakterie štěpí potraviny a tím se ovlivňuje naše nálada. Zdravá střevní mikroflóra má velký vliv na naše celkové zdraví a také na naši duševní pohodu. V ideálním případě se střevní mikroflóra skládá z tisíců mikroorganismů žijících ve střevech v rovnováze. Tuto rovnováhu narušuje právě nevhodná strava s vysokým obsahem cukrů, překyselení, ale také užívání některých léků.

Živé kultury proti depresím a stresu

Probiotické kmeny bakterií, které se nacházejí v živých jogurtech mají nejen schopnost upravit střevní mikroflóru a nastolit její rovnováhu, ale také dokáží ovlivnit chemii mozku a pomoci tak při léčbě úzkosti, depresi a poruch nálad.

Smetanové jogurty jsou dosti tučné
Autor: profimedia
Domácí živý jogurt

Pro opravdovou duševní pohodu doporučují vědci dva kelímky živého jogurtu denně. Zkuste si doma uvařit vlastní jogurt a budete tak mít zlepšovač nálady vždy po ruce.

Suroviny:
1 litr plnotučného mléka
1 živý smetanový jogurt

Postup:
Zahřejte v hrnci mléko na 35°C a přidejte do něj jogurt, který by měl mít pokojovou teplotu. Připravte si čistě vymyté a vysušené sklenice s víčkem, do kterých směs nalijte. Zavíčkované sklenice dejte na 2 dny na teplé místo (max.30-40°C ). Po dvou dnech je hotovo a jogurt můžete dát do lednice.