Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Překvapivé zjištění: Obezita a alergie vznikají už v děloze!

Zdravotní stav svého dítěte máte ve svých rukách
9. června 2013 | 10:15

Nemůžete se zbavit kil navíc? Nebo vás už otravuje neustálé kýchání a smrkání? Je možné, že vám toto trápení způsobila vaše matka. Nutriční vědci totiž přišli s novou teorii – obezita, alergie, astma i různá onemocnění srdce by mohly být způsobeny stravováním a životním stylem matek.

Podle posledních výzkumů britských nutričních vědců je možné, že obezita a mnoho další zdravotních problémů může být zapříčiněno špatným stravováním nebo nadváhou matky před i během těhotenství. Znamenalo by to tedy, že již v děloze by nám bylo určeno, jestli budeme mít tělíčko jako modelka nebo skrývat nedostatky pod volnějším oblečením.

Vědci se zaručují za to, že důkazy jsou jednoznačné a souvislost mezi obezitou matek a zdravotními problémy dětí je zřejmá. Hlavním důkazem je to, že dlouhodobé nesprávné stravování způsobuje špatný růst plodu. Růst ovlivňuje činnost ledvin, což může zvýšit krevní tlak a způsobovat již zmíněná kardiovaskulární onemocnění. Došli i k závěru, že příčina zvýšené chuti k jídlu, která přichází v dospělosti, má kořeny také v děloze.

Jakmile je dítě počato, jeho biologický rámec je již nastaven. Matky ale mají ve svých rukách vylepšení zdravotního stavu svého potomka. Mohou na tom začít pracovat ještě před otěhotněním. Obecně je známo, že zdravé stravování je dobré jak pro zdraví ženy, tak pro vývoj plodu.

Toto je velmi důležitý objev, který by ženám mohl pomoci v boji proti obezitě a podpořit zdravé stravování. Ženy by měly vědět, že jejich hmotnost a zdraví v průběhu těhotenství hraje klíčovou roli v zajištění zdravé budoucnosti jejich dětí.