Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nebojte se tuků: 5 věcí, které nejsou pravda

Není tuk jako tuk. Co vlastně o nich víte?
22. dubna 2013 | 11:07

Dostáváte zimnici, když vyslovíte slovo tuk a představujete si bělostné sádlo?  Jenže tuky nejsou jen špatné, právě naopak. Máme pro vás 5 mýtů, které se kolem tuků šíří.

Lež 1. Tuk nepotřebujeme

Naše tělo tuk bezpodmínečně potřebuje. Bez tuků by správně nefungovaly nervy, mozek a kolísaly by nám hladiny důležitých hormonů.  Proto je pro naše tělo důležitý každodenní přísun zdravých tuků.

Losos
Autor: Shutterstock.com
Lež 2. Zdravý tuk neexistuje

Není tuk jako tuk. Omega-3 mastné kyseliny jsou prokazatelně lidskému organismu prospěšné. Jsou důležitým zdrojem energie pro mozek nebo pomáhají krevním lipidům, čímž zabraňují srdečním onemocněním.  Jejich zdrojem jsou ryby nebo lněná semínka a olivový olej.

Lež 3. Po tucích se tloustne

Myslíte, že pokud zcela vyřadíte ze svého jídelníčku tuky, zhubnete? Omyl. Ke zvýšení hmotnosti dochází hlavně díky vysokému příjmu cukrů, proto raději než tučné ryby, vynechejte konzumaci pečiva, těstovin a sladkostí.

Na pultech obchodů je několik desítek druhů pomazánkových másel od několika výrobců. Většina z nich bude muset změnit etikety.
Autor: Profimedia.cz
Lež 4. Margarín je lepší než máslo

Margaríny jsou náhražkou živočišných tuků, a obsahují tzv. trans-tuky, které nedělají dobře například cévám a zvyšují špatný cholesterol v krvi.

Lež 5. Nízkotučné výrobky jsou lepší

Boom nízkotučných výrobků je naštěstí pryč. Tuky v těchto výrobcích byly často nahrazeny cukry, díky kterým ručička na váze rozhodně neklesala. Raději než náhražkové suroviny, omezte přísun tuků jen na potřebnou denní dávku.