Lež 1. Tuk nepotřebujeme
Naše tělo tuk bezpodmínečně potřebuje. Bez tuků by správně nefungovaly nervy, mozek a kolísaly by nám hladiny důležitých hormonů. Proto je pro naše tělo důležitý každodenní přísun zdravých tuků.
Není tuk jako tuk. Omega-3 mastné kyseliny jsou prokazatelně lidskému organismu prospěšné. Jsou důležitým zdrojem energie pro mozek nebo pomáhají krevním lipidům, čímž zabraňují srdečním onemocněním. Jejich zdrojem jsou ryby nebo lněná semínka a olivový olej.
Lež 3. Po tucích se tloustne
Myslíte, že pokud zcela vyřadíte ze svého jídelníčku tuky, zhubnete? Omyl. Ke zvýšení hmotnosti dochází hlavně díky vysokému příjmu cukrů, proto raději než tučné ryby, vynechejte konzumaci pečiva, těstovin a sladkostí.
Margaríny jsou náhražkou živočišných tuků, a obsahují tzv. trans-tuky, které nedělají dobře například cévám a zvyšují špatný cholesterol v krvi.
Lež 5. Nízkotučné výrobky jsou lepší
Boom nízkotučných výrobků je naštěstí pryč. Tuky v těchto výrobcích byly často nahrazeny cukry, díky kterým ručička na váze rozhodně neklesala. Raději než náhražkové suroviny, omezte přísun tuků jen na potřebnou denní dávku.