Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nastartujte si mozek, budete výkonnější

Nastartujte svůj mozek, máme jednoduché triky
17. dubna 2013 | 11:00

Nic vás nenapadá, jste unavená a nedokážete se soustředit? Podpořte svůj mozek jednoduchými triky a dostaňte ho do skvělé kondice, kreativní nápady pak přijdou sami.

Pohyb je základem

Každodenní pohyb je pro mozek velkým přínosem.  Ranní pohyb, který potrvá nejméně 20 minut podporuje schopnost učit se, pohybový stres podporuje vylučování chemických látek, které podporují správnou mozkovou činnost a také odolnost vůči stresu.

Sny o vás prozradí víc, než byste čekali.
Autor: Shutterstock
Spěte

Spánek je nezbytný pro regeneraci těla i mozku. Pokud se dobře vyspíte, zlepšíte svůj pracovní výkon, podpoříte kreativitu a posílíte dlouhodobou i krátkodobou paměť.

Tukové zásoby

Přibližně 60% mozku obsahuje tuk, proto je pro jeho správné fungování důležitý dostatečný přísun kvalitních tuků, jako jsou Omega-3 mastné kyseliny. Bez dostatečného přísunu tuků jsou nervové buňky v mozku náchylnější k tuhnutí, zánětům a jsou ohroženy. Dopřejte si alespoň 2x týdně rybí maso, ke svačině si dejte ořechy nebo lněná semínka.

Kokosový olej odstraňuje bakterie a viry
Autor: profimedia.cz
Kokosový olej

Lidský mozek potřebuje neustálý přísun energie, aby byl schopen správně fungovat. Nedostatečný přísun energie se projevuje bolestí hlavy, zvýšenou únavou, a pokud trvá dlouhodobě, tak i rychlejším odumíráním mozkových buněk.  Potřebnou dávku energie vám může dodat kokosový tuk, který můžete použít do pokrmů nebo do pomazánek a koktejlů. Dejte si jednu lžičku kokosového oleje dopoledne a podpořte své myšlení.

Vitamín B12

S nedostatkem vitamínu B12 souvisí úbytek mozkové hmoty a zpomalení jeho funkce. Dopřejte si ho proto dostatek, například v podobě mořských ryb, kuřecího masa, vajec, obilných klíčků, mořských řas nebo kvasnic.

Jak udržet pokožku co nejdéle opálenou?
Autor: profimedia.cz
Slunce nejen v duši

Nedostatek vitamínu D je spojen s horším fungováním mozku. Hlavním zdrojem vitamínu D je slunce, proto se občas vystavte paprskům a nabijte svůj mozek novou energií. Pokud zrovna slunce nesvítí,  doplňte mozku potřebnou šťávu sójovými a mléčnými výrobky, mořskými rybami nebo vaječnými žloutky.

Poslouchejte hudbu

Podle lékařských studií dokáže poslech hudby zvýšit činnost mozku. Její poslech podporuje plynulost mluvy, lidskou dovednost i soustředěnost. Ideální je podle vědců hlavně klasická hudba, ale když si pustíte svůj oblíbený žánr, určitě neuděláte chybu.

Dobrá balená voda není chemicky upravovaná
Autor: profimedia.cz
Živá voda

Stejně jako potřebujete čerstvý vzduch, potřebujete i dostatek tekutin, nejlépe čisté vody. Mezi příznaky dehydratace totiž patří snížená schopnost soustředění, koncentrace a myšlení. Nesnažte se ale své myšlení zachránit jednorázovými velkými přísuny vody, je zapotřebí doplňovat tekutiny v malých pravidelných dávkách, tak, aby se tělo vůbec nedostalo do stavu dehydratace.