Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Počasí jako na houpačce: Řádí virózy a nachlazení chřipkového typu

Výkyvy počasí jsou v tomto období víc než bežné.
24. dubna 2013 | 06:00

Tak se nám zima překulila rovnou do léta. Vždyť v pátek má být dokonce víc než 25 °C. Tyto teplotní výkyvy dokáží pěkně zamávat s naším zdravím. Komu a co vlastně hrozí?

Náhlé změny teploty, déšť a za chvíli pálící slunce nedělají dobře hlavně chronicky nemocným, lidem po nemoci, s celkově oslabenou imunitou i osobám ve velkém stresu.

Nejvíc by na sebe měli být opatrní ti, kteří mají problémy se srdcem a dýchacím ústrojím a samozřejmě malé děti a starší lidé. Vždyť na komplikace spojené s chřipkou ročně zemře asi 2 tisíce Čechů!

Děti se také při tomto aprílovém počasí často nachladí a nemoc si mezi s sebou předávají ve školních zařízeních a v rodinách. Pediatři proto doporučují, nechat je pár dnů doma a posilovat jejich imunitu vitamíny. A nejenom tu jejich!

Jak se bránit?

• Zvyšte obranyschopnost svého organismu a posilte imunitu vitamíny a minerály. Ideální je jíst hodně ovoce a zeleniny, ale i vitamíny z lékárny vám prokáží dobrou službu.
• Hodně pijte, aspoň dva litry vody denně.  Dejte si pozor na alkohol, sladké nápoj a kávu či černý čaj. Ty se do doporučené denní dávky pitného režimu nepočítají!

Víte, njaké výhody přináší konzumace ovoce a zeleniny pravidelně, 5x denně?
Autor: Shutterstock.com
• Chraňte si pokožku krémy s ochranným faktorem. Současné sluníčko už má sílu a pleť je po zimě dost náchylná se okamžitě spálit. Nezapomínejte na zátylek (máte-li vystříhané vlasy), krk, uši a ruce. Prostě všechny části těla, které jsou nezakryté oděvem.
• Používejte make-upy, balzámy na rty či rtěnky s UV faktorem. Na trhu jich je opravdu dostatek.

Nezapomeňte na deodorant
Ten byste měli mít stále při sobě. Aby vás odpolední vedra nezastihla nepřipravené. Víte, že zdravý člověk denně vypotí jeden litr? Je logické, že více se potíme horku a při fyzické námaze.

pot
Autor: Profimedia.cz

Nejvíce se lidé potí v podpaží, tříslech, na dlaních a chodidlech. Proč ten nepříjemný odér? Protože sekret potních žláz z podpaží a třísel obsahuje kromě vody i bílkoviny a tuky. 

A to je živná půda pro bakterie, které se na pokožce vyskytují. Bakterie rozkládají bílkoviny a tuky a tím způsobují zápach. „Kvalitní antiperspirant však dokáže zápachu zabránit. Proto je důležité vybrat ten správný a účinný,“ radí dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová.

Co si obléct?
Pokud je ráno ještě chladno a odpoledně se teploty rovnají těm letním, musíme dobře promýšlet, co sobě a dětem vlastně obléct. Nejlepší je zvolit vrstvené oblečení, které se dá postupně odkládat. Určitě bychom neměli zapomenout na deštník. Vždyť když zmokneme, můžeme si uhnat přinejmenším rýmu a nachlazení.

Autor: ema