Možná ani nevíte, že si ke svačině místo sýra na chléb mažete jeho náhražku, která má k lahodné sýrové chuti daleko.
Sýry se řadí do čtyř druhů:
Přírodní sýry
Obsahují mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka. Vyrábějí se srážením mléka za pomoci syřidel či kyseliny mléčné.
Tavené sýry
Vyrábějí se z přírodního sýra či směsi tvrdých a měkkých sýrů, které jsou rozemlety a pod velkým tlakem při teplotě 120°C rozpuštěny. Pro dobré roztírání jsou přidávány tavící soli.
Jedná se o výrobky obsahující mléčné složky, které se nalévají do forem a nechávají zatuhnout. Na obalech jsou většinou označovány jako sýr na zapékání nebo pizza sýr.
Výrobky s náhradou mléčného tuku rostlinnými tuky
Tento produkt, jehož konzistence je elastičtější a náhlejší než konzistence sýrů, a k jehož výrobě jsou použity rostlinné tuky, by neměl být označován jako sýr, proto na obalech nejspíše najdete označení potravinový výrobek nebo tavený výrobek.
Orientujete se při nákupech hlavně cenou? Pak věřte, že levnější výrobky nemají s pravými sýry pranic společného. Díky použití levnějších rostlinných tuků, jsou tyto výrobky lacinější, ale také jejich chuť a výživová hodnota klesá na podstatně nižší úroveň.
Jak poznat co je sýr a co už ne
„Především se budete muset zaměřit na čtení etiket. Všechny výrobky živočišného původu musejí být navíc opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti, “ podotýká odborník z projektu Bílé plus.