Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Reflexní terapie vás zbaví bolesti! Naučíme ji i vás

12. února 2020 | 12:00

Máte problém s nedostatkem energie, bolestmi hlavy nebo třeba zad?  Pomoci by vám mohla reflexní terapie, kterou si klidně můžete udělat sami. Třeba doma na gauči.

Právě hnětení plosek nohou může být totiž velmi účinné jako samoléčba některých běžných problémů nebo také jako nástroj zdravotní prevence. Jak na to? Poradí Beáta a Július Patakyovi, kteří se reflexologií zabývají od začátku 90. let a společně vydali knihy Reflexní diagniostika a katalog reflexních ploch a Reflexní terapie jako životní styl.

Jak reflexologie funguje?

Tato terapie využívá reflexních ploch, které jsou nejen na chodidlech, ale i na rukou, uších, předloktí nebo v podkolenní jamce. Jednotlivé reflexní body a plošky, které reprezentují určité orgány nebo části těla, se pak mačkají nebo hladí – podle toho, zda je třeba stimulovat nebo tišit. „Můžeme si je představit jako funkční displeje.  Je to podobné, jako na mobilu. Nejen, že něco vidíme, ale také dotekem můžeme věci měnit, “ vysvětlují manželé Patakyovi. 

Jak postupovat? Klidně podle intuice

Z reflexologického hlediska jsou vůbec nejlepší chodidla, která jsou poměrně velká a přehledná. K masáži pak můžete přistupovat intuitivně a třeba jen dvacet minut stlačovat ta místa, kde je vám to příjemné. Nepotřebujete k tomu žádnou zvláštní polohu nebo nastavení, stačí si sednout do vašeho křesla nebo kamkoli, kde je vám pohodlně. Pak, ideálně palcem, tlačte tak, aby případná bolest nebyla palčivá a pomalu slábla. Pokud se na některém místě objeví ostřejší bolest, rozpouštějte ji jemnějším hlazením.

Reflexní mapa chodidla napoví, kde je jaký orgán

Chcete vědět přesně, jakým orgánům a částem těla odpovídají jednotlivé body na chodidlech? Podívejte se na reflexní mapu chodidel, kterou najdete ve fotogalerii v úvodu článku. Pokud tlak na některých místech vyloženě bolí, je dobré věnovat zvýšenou péči příslušnému orgánu, který asi není v ideální kondici. „S přesností určování reflexní plošky si nemusíte dělat velkou starost. Použijte zlaté reflexologické pravidlo, podle kterého mačkáme nebo hladíme tam, kde je největší bolest.“

Jak na bolest hlavy a zad

Patakyovi upozorňují, že pouhé stlačování jednotlivých reflexních plošek nestačí. „Je třeba myslet na obnovení toku životní energie - základní podmínku potřebnou pro léčbu čehokoliv,“ říkají s tím, že pro její proudění je zásadní oblast krku. Proto se na začátku reflexní terapie snažte uvolnit hlavní klouby palců, které zastupují 3. obratel krční páteře, a hlavní klouby ostatních prstů reprezentující ramena. Tím si také odpomůžete od bolestí hlavy, páteře, zlepší se zrak a zvýší celková kondice těla.

Co posílit na jaře

Podle tradiční čínské medicíny je třeba věnovat některých orgánům více pozornosti v závislosti na ročním období. Přicházející jaro přináší výzvy pro náš žlučník a játra, která mohou být právě v tomto období oslabené.

V březnu věnujeme hodně pozornosti reflexní plošce žlučníku. (Nachází se na pravém chodidle pod 3. až 4. nártní kůstkou. Podívejte se na mapu nohou, kde přesně se tento orgán zrcadlí.) V případě velké bolesti v tomto místě je třeba vytrvale hladit. A protože žlučovod ústí do dvanácterníku, vyplatí se i jeho reflexní plošku zjara mačkat, aby mohla žluč volně odtékat.

Dubnovému oslabení jater, jehož následkem mohou být například sezonní alergie, můžeme alespoň částečně zamezit tlakem na plošku tohoto orgánu (Na reflexní mapě ji najdete na pravém chodidle, pod 2. až 5. nártní kůstkou spíše blíže jeho vnějšímu okraji.)

Autor: red