Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Pecky z redakce: Šperk podle horoskopu nebo jídlo, které pomáhá proti alzheimeru a demenci

6. února 2023 | 06:00

Týdenní výběr toho nejzajímavějšího je opět tu a sama jsem byla překvapena, kolik super věcí jsem tentokrát zase objevila. Láska je samozřejmě ve vzduchu díky blížícímu se Valentýnu, ale těšte se i na super hudební tipy, filmové, módní, kosmetické tipy a taky na super mňamky.

Láska podle plánu

Až 55 % svateb na celém světě není z lásky, ale je předem domluveno, a to za pomoci rodičů ženicha i nevěsty, kteří se často až přímo na svatbě poprvé vidí tváří v tvář. Přesně takový přístup, tedy svatbu s rozmyslem a za pečlivé asistence rodičů, zvolí jeden z hrdinů britské romantické komedie Láska podle plánu od producentů populárních komedií s Bridget Jones nebo klasiky Láska nebeská.

Domluvené svatby působí jako přežitek z 18. století, něco cizího, co připomíná vynucený sňatek a utrpení. „Domluvené manželství je ale dnes z velké části založeno na volbě a souhlasu. Asistované manželství může být i prozíravé rozhodnutí, kdy vztah do lásky doputuje podle filozofie: nejdříve probublat, potom vařit,“ přibližuje scenáristka filmu Jemmima Khan, Britka, která žila v Pákistánu a svatby z rozumu poznala u řady svých známých. „V Londýně kolem sebe vidíte spoustu svých přátel v katastrofálních vztazích a manželstvích a současně své vlastní rodiče, jak šťastně žijí ve sňatku, který jim domluvili jejich rodiče. To je perspektiva hlavního hrdiny. A řeknete si: Proč ne?,“ přibližuje Lily James, která hraje filmařku, jež se rozhodne cestu za domluvenou svatbou zdokumentovat. „Z filmu se stala neuvěřitelně vtipná a vřelá komedie, která toho má hodně co říct k rodině, sexu a manželství,“ říká hvězdná Emma Thompson, jež svou extravagantní postavu pojala podle své vlastní sestřenice. „Také hrávala divadlo a zpívala, měla zálibu ve výrazných špercích, náramcích, cingrlátkách, velkých náušnicích. Také používala krystaly, pálila svíčky a navazovala spojení s duchy.“ Láska podle plánu bude v kinech od třiadvacátého února.

Podívejte se na trailer:

Video se připravuje ...
Trailer k filmu Láska podle plánu • VIDEO: Bonton film

Hudební gejzír

Autor osobitých písní a majitel charismatického hlasu Igor Orozovič pokračuje ve své loni rozjeté sólové hudební dráze. Letošní koncertní sezonu odstartuje se svou sedmičlennou kapelou již 4. února 2023 v pražské Malostranské besedě a následovat budou vystoupení po českých a moravských městech. Také se po roce vrací se svým šansonově laděným repertoárem s postnoirovou atmosférou do Ostravy a Brna. Na letošních Colours of Ostrava vystoupí také s Cabaretem Calembour. Igor Orozovič je momentálně v nahrávacím studiu Soundevice, kde vzniká v produkci Igora Ochepovského duet s Anetou Langerovou, který by měl spolu s klipem vyjít u Supraphonu začátkem května. „Je to dávno, co jsme se s Anetou seznámili. A Je to dávno se jmenuje píseň, kterou jsme spolu teď nazpívali. Vždycky jsem věděl, že zase budeme spolupracovat, a jsem rád, že je to právě teď. Těší mě, že mezi českými zpěvačkami je někdo takový jako Aneta. Podle mě totiž nestačí jen to, aby zpěvačka bravurně zpívala, ale musí být osobností, bytostí, ze které sálá názor, charisma, poezie, a takových je u nás jako šafránu. Aneta tentokrát odhalí tak jemnou pěveckou polohu, že to posluchače možná až překvapí. Ve studiu se při nahrávání na chvíli zastavil čas. Vznikla nesmírně křehká záležitost korunovaná expresivním hudebním gejzírem v závěru songu,“ dodává Igor Orozovič.

Legenda Velorex

Plechový Velorex na klíček od české společnosti KOVAP si získal oblibu již v loňském roce. Letos se tradiční výrobce plechových hraček rozhodl dát legendární tříkolce nový kabátek. Známý „hadrák“ má nyní klasickou hnědou barvu, přesně takovou, jakou měl ve filmu Vrchní prchni. Právě tato role mu získala nesmrtelnost. Zavzpomínat můžete spolu se svými dětmi. Schválně jestli přijdete na to, jak je možné, že autíčko nikdy nesjede ze stolu, i když se snažíte sebevíc.

Boží chleba

Řemeslný chléb IV – říká se mu "čtyřka", neboť pochází nejen z Prahy 4, ale také ze čtyř druhů mouky. Z pšeničné speciálky je kvas, dále obsahuje pšeničnou chlebovou a celozrnnou a také skoro 20 % žita. Neobsahuje žádné směsi, žádná "éčka", žádné droždí ani zlepšovadla. Kouzlo moderního řemeslného pečení totiž spočívá v něčem jiném: času, teplotě a rukou. Začíná to u kvasu... Vede se pomalu a postupně se přikrmuje tak, aby v okamžiku zadělání těsta byl v optimální kondici. Pak se těsto nechává kynout, stočí se do ošatek a dál se nechává zrát 12–16 hodin. Zrání zvyšuje stravitelnost chleba a prodlužuje jeho trvanlivost. A nakonec teplo v peci: sálání parní pece připomíná nejstarší techniky rozpáleného ohniště, ovšem dnes s přesně dávkovaným zapařováním. Ten musíte ochutnat, je k dostání ve všech prodejnách Zrno zrnko!

Šperk podle horoskopu

Populární česká šperkařská značka USHI představuje novou kolekci ručně vyráběných náušnic. Unikátní série s názvem Souhvězdí zvěrokruhu se inspirovala motivem hvězd a znamením zvěrokruhu, obsahuje proto dvanáct stříbrných modelů. Jednotlivé návrhy jsou z pera zakladatelky značky, populární influencerky Dominiky Šťovíčkové známé na sociálních sítích jako MamaDomisha. Novinka navazuje na úspěch loňských kolekcí a je k dispozici na e-shopu. Originální série náušnic značky USHI pokrývá všechna znamení zvěrokruhu od Vodnáře až po Kozoroha. Šperky se zirkonovými kamínky, které představují hvězdy, vyrábí přední čeští zlatníci. „Novou kolekci náušnic jsme připravovali přibližně půl roku. Bylo potřeba vytvořit primární nákresy, poté 3D návrhy od samotných zlatníků a následně vyladit finální podobu každého z dvanácti modelů,“ přibližuje Dominika Šťovíčková, zakladatelka české šperkařské značky USHI. „Stejně jako u předchozích kolekcí jsme kladli důraz na originalitu a kvalitu zpracování. Vše je opět čistá ruční práce, náušnice jsou ze stříbra o ryzosti 925/1000, řádně puncovaného,“ dodává.

Pocta královně

V pátek 28. 4. 2023 se pražským Divadlem Hybernia rozezní dlouho očekávaná show The Greatest Love of All, jež vzdává hold světové hudební star Whitney Houston s popovou divou Belindou Davids v hlavní roli. O Whitney Houston se v poslední době mluví ve velkém. Není divu, tato zpěvačka patří i po své smrti k nejoceňovanějším hudebnicím na světě. Vedle nového filmu v kinech se do Čech dostane velkolepá show Tribute Whitney Houston s Belindou Davids v hlavní roli, která si našla fanoušky po celém světě. Dvouhodinové hudební představení The Greatest Love of All vás naplní radostí a nostalgií už jenom kvůli hitům, které zná celý svět. Nechte se ohromit dechberoucími vokály Belindy Davids, která ve své domovské Jihoafrické republice vedla v hudebních hitparádách a která vystupovala po boku takových hvězd, jako jsou Keri Hilson, Keyshia Cole a Monica. Belinda Davids vystupovala například v televizní show Británie má talent. Show The Greatest Love of All již ohromila publikum v mnoha zemích světa a nadále shromažďuje skvělé recenze. Nenechte si proto ujít příležitost zažít tohle velkolepé hudební těleso na vlastní kůži. S živou kapelou, doprovodnými zpěváky a tanečníky, a navíc s nejmodernějšími technologiemi zvuku, osvětlení a efektů, to je nádherně zpracovaná pocta jedné z nejlepších zpěvaček všech dob, na které nemůžete chybět.

Zoufalky na rande

V on-line nakladatelství Pointa právě vychází kniha s názvem Zoufalky s podtitulem Aneb rande jak cyp. Jde o satirické příběhy žen očekávajících lásku, něhu, dobrý sex a trochu toho finančního zabezpečení. A zatím se jim do cesty pletou jen chlapi bez charakteru, peněz, a hlavně bez koulí. Jak a kde potkat toho pravého? Sarkastický, a hlavně pravdivý příběh žen, které vzaly budoucnost do svých rukou a vydaly se na lov pana Božského. Kam zmizeli muži s velkým M? Je možné potkat lásku v českých seznamkách?

Mladí tvoří

Více než 160 filmů ze 37 zemí světa se představí na 3. ročníku mezinárodní filmové přehlídky A-FilmTeensFest 2023 (AFTF), jejímž generálním partnerem je Nadační fond ŠKODA AUTO. Poutavé, originální a často i překvapivé snímky vytvořili děti a teenageři ve věku mezi šesti a dvaceti lety, více než třetina z nich je z České republiky. Festival začíná 8. února a jako jediný svého druhu v Česku umožňuje zhlédnout všechny filmy on-line a zdarma na afilmteensfest.com. Letos poprvé startuje i filmová soutěž Můj domov?! aneb Můj vztah k místu, kde žiji a dospívám. Tu AFTF vyhlašuje spolu s generálním partnerem pro nejmladší generaci filmařů z Mladoboleslavska, Rychnovska a Vrchlabska. Festival nabízí také projekce ve vybraných kinech, workshopy na téma kyberšikany a fake news, bezplatné filmové dílny spojené s konzultacemi s profesionály i možnost položit mladým tvůrcům své dotazy on-line. Výsledky AFTF budou známy 12. března, slavnostní předávání cen proběhne 10. června a bude spojeno i s předáním cen za regionální filmovou soutěž Můj domov.

Chodidla zvířat

Jak vypadají gekon širokoprstý, slon africký, krokodýl štítnatý nebo šimpanz učenlivý, většina lidí nejspíše tuší, dokázali byste ale tato africká zvířata poznat podle chodidla? Za odpovědí se lze vydat na výstavu Doteky Afriky, která je od 31. ledna do 30. března 2023 přístupná v Nákupní galerii Myslbek. Zvířecí tlapy v úžasných detailech zachytil fotograf a fotoreportér Martin Veselý, čerstvý držitel druhého místa prestižní ceny Czech Press Photo 2022 v kategorii Člověk a životní prostředí. Projekt nabízející originální pohled na exotickou faunu realizoval ve spolupráci se Safari parkem Dvůr Králové a za své pozoruhodné práce o zvířatech získal už několik ocenění. Výstava Doteky Afriky je prodejní, výtěžek z osmnácti vystavených snímků pomůže nadaci Vodicí psi srdcem. Vstup na výstavu je zdarma.

Mezinárodní den pizzy

Kolik pizzy je moc pizzy? V Mama Shelteru si položili otázku, která po generace trápí všechny milovníky jídla. Doražte 9. února do Mama Shelteru na All You Can Eat Pizza večer a zkuste najít odpověď! K ruce vám bude neomezené množství až 16 různých druhů křupavých pizz různých chutí i druhů těsta. Ikonickou margheritu poprvé ochutnali v italské Neapoli roku 1889 a od té doby si ji i další oblíbené kombinace s radostí vychutnáváme po celém světě. A jak lépe oslavit Mezinárodní den pizzy než právě pizzou? Přijďte ve čtvrtek 9. února do Mama Shelteru a užijte si vypečený večer plný neomezené konzumace vyhlášené mama pizzy různých stylů i příchutí. Sladké, slané i netradiční kombinace — Mama má vše. Vyzkoušejte nespočet druhů těsta a vyberte si svého favorita. Vedle klasik budou k dispozici i bezlepkové nebo veganské varianty. Přijďte je otestovat všechny a procestujte během jednoho večera celý svět od Itálie až po Ameriku!

Cena udržitelnosti

Zalando, jedna z předních evropských on-line platforem pro módu a životní styl, oficiálně oznamuje, že pátým vítězem ceny udržitelnosti Zalando Sustainability Award pro sezonu podzim/zima 2023 ve spolupráci s kodaňským týdnem módy (CPHFW) se stává STAMM. Značka STAMM zaujala porotu zejména použitím udržitelnějších materiálů, a to včetně recyklovaného prachového peří ve svých péřových bundách a indické textilie khadi, která se vyrábí z organické, ručně předené bavlny. Kreativní ředitelka Elisabet Stamm říká: „Vyhrát cenu udržitelnosti Zalando Sustainability Award je kouzelné a motivující zároveň. Je to oslava mladé značky, která se řídí inovacemi, rozmanitostí a estetickým vyjádřením s uvědomělým smýšlením. Jsme pokorní a zároveň hrdí na to, že jsme součástí tak důležité a smysluplné platformy, díky které můžeme propojit síly s lídry v oboru. Vítězství v této soutěži nám umožní rozšířit naši síť a pokračovat v práci, která si klade za cíl přinést pozitivní změny. Také doufám, že se nám podaří inspirovat ostatní k plnohodnotné tvorbě a víře ve volný pohyb osob.“

Nalaďte si mozek

Geniální potraviny: Jídlem proti únavě, špatné náladě, mozkové mlze a demenci od Maxe Lugavere je nyní k dostání ve vydavatelství Jan Melvil. Jídlo je jedním z nástrojů, kterými svou psychiku i zdraví ladíme hned několikrát za den. Pokud jste četli knížku Bystřejší mozek, a nahlédli tak do nejnovějších poznatků o fungování mozku, je vám jasné, že mezi jídlem a řadou psychických potíží existuje silné spojení. Pokud vás neuspokojil rozsah kapitoly o zdravých potravinách, máme řešení! Max Lugavere se ve světovém bestselleru Geniální potraviny čtivě a s erudicí prokousává vědeckými poznatky i dezinformacemi, které charakterizují konvenční výživová doporučení, a představuje je v podobě závěrů a doporučení, které jsou někdy překvapivé, ale vždy praktické a srozumitelné. Lugavere v knize Geniální potraviny představuje komplexního průvodce optimalizací mozku z pohledu toho, co jíme. Odhaluje souvislosti mezi výběrem stravy a životním stylem a funkcí našeho mozku. Ukazuje, jak potraviny, které jíme, přímo ovlivňují naši schopnost soustředit se, učit se, pamatovat si, tvořit, analyzovat nové myšlenky a udržovat si vyrovnanou náladu. Dozvíte se tyto podrobnosti:

Přístup, jak nenechat Alzheimerovu chorobu a jiné formy demence rozvinout se, i když k nim máte dispozice. Co jsou příčiny mozkové mlhy (tzv. „brainfog“) a jaký je postup, jak se jí zbavit? Detailní funkce živin, které mohou posílit paměť a zlepšit duševní bystrost (a kde je najít?).

Jsou tu potraviny a taktiky, které mohou dodat energii a omladit mozek bez ohledu na věk. Metody odbourávání tuků, které jsou tak účinné, že se jim říká „biochemická liposukce”.

Potraviny, které mohou zlepšit vaši náladu i pocit štěstí doslova hned, ale i dlouhodobě. V knize Geniální potraviny tak najdete praktický, evidence-based plán, jak na denní bázi pomocí potravin ladit svůj mozek. Lugavere v ní propojuje průkopnický výzkum v oblastech předcházení demenci, optimalizace kognitivních funkcí a nutriční psychiatrie a přetváří vědecké poznatky posledních let do praktických změn životního stylu.

Zamilované latte

Zamilované latte od CrossCafe chutná po bílé čokoládě a servíruje se se šlehačkou. Navrch je pak ozdobeno symbolem všech zamilovaných – červenými cukrovými srdíčky. Nastartujete s ním (nejen) svůj valentýnský den nebo si z něj udělejte skvělého společníka, který zahřeje (nejen) během valentýnské procházky.

Jako z počítačové hry

Liberecké Centrum Babylon láká návštěvníky na novou laser game! Přijďte prozkoumat tajemné prostředí podzemního metra v postapokalyptickém světě. Po boku budete mít legendární zbraň P90 a oděni do zbrusu nových senzorických vest zářících všemi možnými barvami se postavíte svým soupeřům. Vesty jsou komfortní a lehké, takže ideální i pro děti. Na výběr máte hned z několika herních scénářů. Hrajte všichni proti všem, na týmy nebo potmě se svítilnami. O zábavu zkrátka nebude nouze.

Super limitka

Bose uvádí na náš trh další limitku – tentokrát jde o ultraodolný bezdrátový reproduktor SoundLink Flex v nepřehlédnutelné tmavě červené barvě Carmine Red. Jedná se o malý, ale velmi výkonný a designově atraktivní Bluetooth reproduktor s vynikajícím zvukem a dokonale odolným provedením. Je absolutně prachu- i voděodolný a neuškodí mu ani pád do vody. V takovém případě dokonce vyplave ihned zpátky na hladinu, a to poutkem nahoru. Pomocí něj ho lze navíc snadno připevnit ke karabině na batoh, zavěsit na háček ve sprše nebo na plážové křeslo. Jeho patentovaná funkce Bose PositionIQ™ optimalizuje šíření zvuku podle toho, jestli reproduktor stojí, leží nebo visí.

Objevujte svět kávy: Brazílie a Kolumbie

Jižní Amerika je domovem jedné z nejlepších káv na světě, a to především díky svým ideálním přírodním i klimatickým podmínkám. Není proto divu, že se každý region pyšní jedinečným chuťovým kávovým profilem. Ponořte se společně s námi do vzdáleného světa Jižní Ameriky a poznejte kouzlo i rozmanitost brazilské a kolumbijské kávy. Na cestu se navíc můžete vydat i v pohodlí domova, a to díky exkluzivní edici kávy L’OR Origins, která nabídne průřez toho nejlepšího, co kávový svět nabízí.