Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejbizarnější trend roku: Ultra mini šortky, které vypadají spíše jako spoďáry

19. ledna 2023 | 06:00

Nošení spodního prádla jako svrchního oblečení, tedy jako právoplatného oděvu, je na svém módním maximu. Po tom, co se mikro šortky à la spodní prádlo představily v hojném zastoupení na přehlídkových molech při představování kolekcí pro jaro a léto 2023, je definitivní, že tento trend převzal otěže.

Styling, ve kterém hraje hlavní roli spodní prádlo, se léta vyvíjí, a postupem času se tak stává méně šokujícím. Klíčovým aspektem se stal především od 90. let a o jeho popularitu se zasloužila rebelka Madonna spolu s legendárním návrhářem Jeanem Paulem Gaultierem. Právě on měl na svědomí kostýmy pro její turné Blond Ambition, tedy i ikonické korzety, jimž dominovala špičatá prsa. Dále si můžeme vzpomenout na námořnické slip dress, saténové šaty věrně připomínající negližé, které oblékla princezna Diana na Met Gala v roce 1996. Ostatně tyto šaty od té doby urazily dlouhou cestu a nyní se staly právoplatným oděvem pro denní nošení. A nejedná se o pouhý mikro trend. Vysloužily si pevnou pozici mezi stálicemi.

Tip na video: Jak vzniká podprsenka? Je to složitější než kabát nebo kalhoty!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Igor Hellebrandt

A jak tedy módní trendy pro rok 2023 predikují, móda z devadesátek a počátku nového milénia je nezvratně zpět a spolu s ní i spodní prádlo jakožto právoplatný model. Tento trend zpečetila řada známých krásek. Od Taylor Swift s jejími průhlednými šaty z dílny Davida Komy, pod kterými se vyjímalo smyslné černé body, přes Ritu Ora, která se na Fashion Awards předvedla v červenorůžových šatech s viditelnými kalhotami, až po Bellu Hadid, jež se nedávno objevila v tolik titěrných šortkách, u nichž si nejsem jistá, zda je vlastně takto nazývat. Ultra mini šortky totiž věrně připomínají kalhotky s vysokým pasem.

Topmodelka je oblékla k bílému tričku, motorkářské bundě a hnědým válenkám s vysokými ponožkami. Není však jediná, kdo si tento trend oblíbil. I její kolegyně Kendall Jenner odvážně vykompenzovala kalhoty černými kalhotkami spolu s punčocháči a námořnickým svetrem. Look, který doplnila lodičkami s ostrou špičkou, v konečném finiši nepobuřoval, ale naopak zaváněl jistým puncem elegance. Ve vzduchu však zůstává otázka, kdo z nás by měl dostatečnou kuráž vynést titěrný model do ulic velkoměsta…

Hlavními tahouny byly i v rámci týdnů módy. V hojném zastoupení se objevily především v jarní a letní kolekci 2023 značky Coperni, která takzvané „hot pants“ zkombinovala s velmi elegantními svrchníky, jako jsou zkrácená saka či košile. K vidění byly saténové modely v pastelových barvách, ať už v jednobarevném provedení nebo ve variaci s něžnými květy. Návrhář LaQuan Smith nám pak naservíroval fialové kraťásky navíc ozvláštněné flitry, značka Zimmermann pak zvolila umírněnější střih se zipem, který se nejblíže přiblížil k označení mini šortky. Velmi střízlivý a také stylový pohled na tento trend nám poskytla značka Tom Ford. Modely ve výrazných barvách s dekorem výšivky byly obzvláště působivou podívanou.

Trendy šortky pro všechny typy postav vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na nejkontroverznější trend roku se můžete podívat v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová