Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pecky z redakce: Hambaté historické drama, jedovaté krásky nebo příjemnější hubnutí

16. ledna 2023 | 06:00

Tento týden nám v redakční síti ulpěla spousta zajímavých novinek. Na své si přijdou milovníci kultury, módy, cestování i nadšenci do hubnutí. Pojďte si projít, co jsem pro vás tento týden připravila!

Nenechte si ujít

Film Služka režisérky Mariany Čengel Solčanské bude mít v kinech premiéru 16. března. V hlavních rolích mladičkých hrdinek účinkují Dana Droppová a Radka Caldová, které podpoří Anna Geislerová, Vica Kerekes, Karel Dobrý, Cyril Dobrý a Zuzana Mauréry. Film je inspirován stejnojmenným románem Hany Lasicové, která je společně s režisérkou Solčanskou i spoluautorkou scénáře. „Ústřední postava Anky má svůj předobraz v tetě Ance, která vychovávala moji mámu Magdu a tetu Milku, sestry Vášáryovy. Zachovaly se nám po ní fotky a vzpomínky, a to je vlastně všechno, co po ní zůstalo,“ přibližuje pozadí příběhu. Historické drama vypráví příběh mladičké Anky, která odjíždí ze Slovenska pracovat jako služka do panského domu v Praze. Toto třpytivé velkoměsto rakousko-uherské monarchie v sobě skrývá nadpozemský život, který ale Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká služba v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Atraktivní barevné salony ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých den za dnem přežívá neviditelný personál. Anka sleduje vznešený svět, ve kterém je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč.

Podívejte se na ukázku z filmu:

Video se připravuje ...
Historický film podle životního příběhu tety Hany Lasicové • VIDEO: CinemArt

Nesmrtelná klasika

Tato sezona oficiálně přivítá milník v historii značky Levi‘s®, který má velký význam i pro její budoucnost. Výročí 150 let ikony a největší stálice všech šatníků po celém světě – nejslavnějších džínů, které svět kdy poznal, tedy 501®. Při příležitosti této oslavy se Levi‘s® rozhodl znovu představit klasické střihy z minulosti, jakými jsou 1954 501® pro muže a 1981 501® pro ženy. Dámské 501® ‘ 81 vychází z prvních 501® určených pro ženy, které spatřily světlo světa právě v roce 1981. Mají podobný střih jako mom jeans, pro které je typický vysoký pas a lehce se zužující nohavice. Oboje džíny, tedy ‘54 i ‘81, se dočkají nových úprav denimu, které barevně čerpají z historie Levi’s. Novinkou je také řada upravených 501® s nášivkami a sešitými kusy barevných látek evokujícími populární patchwork. Navrch získaly velmi populární 501® šortky pro ženy i muže řadu zpestření, která jim dodávají vintage kouzlo. Na oslavu 150. výročí se fanoušci dočkají i mnoha speciálních drobností a suvenýrů.

Krása za přijatelnou cenu

Jarní veletrh kosmetiky, kadeřnictví, nehtového designu a péče o nohy FOR BEAUTY, který se koná ve dnech 24.–25. března v PVA EXPO PRAHA, se blíží! Ve dvou halách vystavovatelé představí aktuální novinky a nové trendy ve svých oborech. Tváří veletrhu pro rok 2023 se stala modelka a Česká Miss roku 2015 Nikol Švantnerová. Veletrh tradičně přináší to nejlepší z celé beauty sféry českého i evropského trhu. Ve výstavních halách v pražských Letňanech se představí tuzemské i zahraniční značky určené pro profesionální salonní užití i domácí péči. „Součástí veletrhu jsou také profesionální soutěže. Na jarním veletrhu se můžete těšit na mezinárodní mistrovství ČR v malování na tělo Bodyart Czech, mezinárodní holičskou soutěž ČR v barberingu Barber Battle, profesionální soutěž v nehtovém designu a nail artu CZECH NAIL CUP a International Beauty Festival,“ řekla ředitelka veletrhu FOR BEAUTY Janica Ciglianová.

Když nesněží, zahřejte se

Relaxační centrum Wellness Horal ve Velkých Karlovicích je skvělým místem, když se chcete zahřát, odpočinout si, užít si zábavu a koupání s dětmi nebo hledáte program při špatném počasí. Areál se rozprostírá na dvou podlažích hlavní budovy hotelu Horal. Jeho jádro tvoří tři termální bazény se slanou vodou – plavecký, zábavně-relaxační a dětský – které jsou v zimě vyhřívány na 29 až 36 °C. Zaplujte do teplé vody, nechte se masírovat vodními tryskami a užijte si výhled na zasněžené okolí. Přímo u bazénů je velká odpočinková terasa s Vital Barem, kde si můžete dát kávu, čaj, drink, čerstvou šťávu UGO nebo něco sladkého i slaného na zub. S bazény sousedí menší, ale kvalitně vybavené kardio fitness centrum. Třešinkou na dortu je tady útulný saunový svět – klidová zóna pro návštěvníky od 14 let se saunami, párou, tepidariem, venkovním i vnitřním whirlpoolem a odpočinkovými terasami. Několikrát denně se tu konají populární saunové rituály. Nabídku doplňují špičkové asijské i evropské masáže a beauty ošetření.

Bude to nabité

Milí hudební přátelé, máme pro vás senzaci v programu nadcházejícího ročníku – magická francouzská šansoniérka Zaz míří do Prahy, kde vystoupí vedle hudebních hvězd, jako jsou Jamiroquai, M83, Aurora, Moderat, Editors nebo White Lies a další. Metronome Prague 2023 pokračuje v plné síle a s odhodláním potvrdit své postavení nejvýznamnější hudební a umělecké události v Praze, a to za pomoci 8 samostatných scén s více než 50 hudebními projekty čítajícími přes 300 umělců, kteří zde vystoupí. V žánrově bohatém hudebním programu plném zvučných jmen světové i tuzemské provenience si každý návštěvník bez rozdílu věku najde to své. Již pošesté se bude Metronome Prague konat v areálu Výstaviště Praha, tedy přímo v centru hlavního města. A to je u akce takové velikosti opravdu výjimečné. Exkluzivní program není zdaleka vším, co nabízí – nebývalý komfort pro návštěvníky, dostatek míst k sezení, chill-out zóny nebo bohatá gastronomie umocňují celkový zážitek a přispívají k maximální spokojenosti návštěvníků. Prodej vstupenek na nadcházející ročník byl již zahájen – třídenní vstupenky jsou k dispozici již nyní, prodej dalších kategorií vstupenek na Metronome Warm Up bude zahájen později.

Umění improvizace

Liběna Rochová, úspěšná módní návrhářka, už 30. ledna vystoupí jako host improvizační talk show 321Jedem! v pražské Malostranské besedě. Zařadí se tak ke skupině hvězd, které moderátor show Nikola Orozovič a jeho kolegové improvizátoři vyzkoušeli ze schopnosti pohotově reagovat a soustředit se i jindy než při své vlastní profesi. Show 321Jedem! funguje na konceptu představení, ve kterém se k improvizátorovi Nikolovi Orozovičovi a jeho dvěma kolegům přidá osobnost známá široké veřejnosti. Naposledy šlo o herečku Ivanu Chýlkovou, před ní například o režiséra Jiřího Havelku, herce Jiřího Mádla, novináře Janka Kroupu, cestovatele Ladislava Ziburu či o herečky Evu Holubovou a Ivu Janžurovou. Koncept stojí na základech klasické talk show, která je však prokládána improvizačními kategoriemi, kterých se host účastní. Měří tak svou schopnost pohotově reagovat na zdatné improvizátory. Jde o typ komediální show, který je v České republice první svého druhu.

Jedovaté krásky

Ve znovuotevřeném pavilonu tropů, který prošel koncem roku drobnou rekonstrukcí, našly domov zcela nové druhy jedovatých žab. Jedná se o jihoamerické tropické žabky pralesničky harlekýn a pralesničky barvířské. Čtyři jedinci pralesniček harlekýn obývají nové terárium ve spodní části pavilonu a trojici mláďat pralesniček barvířských mohou návštěvníci spatřit ve velkém paludáriu, které sdílí společně s listovnicemi pestrými. „Těší mě, že se nám dlouhodobě daří naše návštěvníky seznamovat s novými nevšedními druhy zvířat. A v případě žab se nejedná o poslední zvířata v tomto roce. Během jara bychom rádi veřejnosti představili zcela nové chovatelské zázemí a expozice, které vzniknou v pavilonu ZooExpo a budou věnovány právě těmto obojživelníkům. Domov tam najde více než desítka nových unikátních druhů žab,“ doplňuje ředitel David Nejedlo.

Oživený design

Wooden Dolls od designéra Alexandera Girarda jsou souborem vyřezávaných dřevěných figurek představujících lidské a zvířecí postavy. Girard se inspiroval svou sbírkou lidového umění a vytvořil tyto dekorační předměty do svého domu v Santa Fe v roce 1952. Originály jsou součástí Girardovy pozůstalosti vlastněné Vitra Design Museum a slouží jako předloha pro reedice, které Vitra vydává. V měřítku 4,15:1 se extra velké Wooden Dolls č. 1 a č. 9 mění z malých dekorativních figurek na výrazné postavy vysoké cca 80 cm a jako takové si nárokují vůdčí pozici v jakémkoli prostředí. Stejně jako menší modely i extra velké dřevěné figurky jsou vyřezávány a malovány ručně podle originálů Alexandera Girarda. Extra velké Wooden Dolls jsou očíslované a od každého modelu existuje pouze 1000 kusů.

Vyznejte lásku šperkem

Klenotnictví HALADA, které letos oslavuje 45 let od svého založení, je luxusní multibrand nabízející všechny světové klenotnické značky na jednom místě. Valentýna zde můžete oslavit například nákupem šperku italské značky Pomellato. Náušnice nebo prsten jsou zdobeny magickými rubíny. Tento drahokam symbolizuje oheň v srdci a je dárcem životodárné energie. Vzbuzuje v nás hlubokou a vášnivou lásku. U německé značky Capolavoro si můžete vybrat šperk s rhodolitem, který je považován za jeden z nejušlechtilejších drahokamů ze skupiny červených granátů. Ve východních zemích věří, že jde o drahokam, který zdůrazňuje krásu žen a jejich něhu a léčí gynekologická onemocnění. Růžový drahokam také podporuje šťastné mateřství. Capolavoro oslavuje svátek lásky také prsteny s diamanty a se symboly srdce, které mohou sloužit také jako snubní prsteny.

Nejslavnější klaun světa

Po jeho boku vystoupí Vanda Hybnerová. Světový nadčasový divadelní hit Slava’s Snowshow, který vás vrátí do dětských let, bude konečně v Praze. Diváci se na něj mohou těšit od 1. do 5. března 2023. Ale musí si pospíšit, chystá se pouze šest představení. „Moje srdce poskočilo. Zaplnila ho vlna chichotání a vzrušení.“ Právě tak popsal slavnou show s názvem Slava’s Snowshow americký tisk The New York Times. Tuhle inspirující a inspirativní show založila v roce 1993 legenda ze světa klaunství – skutečný mistr tohoto umění, zakladatel Akademie bláznů a tvůrců Slava Polunin. Po všechny ty roky posouvá toto umění se svou rodinou stále dál a překračuje všechny představitelné hranice. Sám Slava o sobě říká: „Nechtěl bych dělat nic, co by nepřineslo radost mně, mým přátelům a mému publiku. Tak jsem si podle toho zařídil celý svůj život, a nastavil tak i svůj tým. Oslava života se tak stala mou každodenní náplní.“ A na co se může divák těšit? Na show plnou klaunství, ve které se objeví největší kapacity klaunství a cirkusáctví. Představení plné chaosu, hýření a okouzlení, kdy se staří i mladí mohou ze svého běžného života alespoň na chvíli přenést do světa bláznovství. A to i díky interaktivnímu propojení.

Tradiční zabijačkové hody

Masopust je tradiční dobou hodování a veselí. Nechte se inspirovat zvyky našich předků a v sobotu 28. ledna si naplno vychutnejte zabijačku v Plzeňském Prazdroji! Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, prdelačka. Na nádvoří legendárního pivovaru u hospody Na Spilce budou od 10 do 15 hodin k mání zabijačkové speciality a čepované pivo Pilsner Urquell přímo od zdroje. O náležitou atmosféru se postará živá muzika. Z bohatého sortimentu nabízených pochutin si určitě vybere každý. Vstup je zdarma.

Příjemnější hubnutí

S příchodem nového roku přichází řada i na každoroční předsevzetí. Mezi ty nejčastější se řadí přání zhubnout, začít sportovat a jíst zdravěji. Vysněné váhy nebo lepšího zdravotního stavu lze však docílit i s úpravou jídelníčku, aniž byste museli trávit hodiny v posilovně. Sencor k dosažení těchto cílů nabízí novou horkovzdušnou fritézu SFR 5510 BK s bohatým příslušenstvím. Pokud se rozhodnete začít právě změnou jídelníčku, ale bojíte se vzdát se svých oblíbených nezdravých jídel, doporučujeme jejich zdravější obměnu. Uvidíte, co taková malá změna s postavou a hodnotami krevního obrazu udělá! Zázrak nastane už v momentě, kdy vyměníte pánvičku s olejem za horkovzdušnou fritézu. V té si jídlo navíc připravíte snadno a hlavně rychle. Díky cirkulaci vzduchu nemusíte využít ani kapku oleje, a jedná se tak o zdravější alternativu smažení s výrazně lepšími nutričními hodnotami, minimem kalorií a cholesterolu.

Vůně sebevědomí

Suverénní, sebevědomá a intenzivně svůdná – tak se představuje nová dámská vůně s.Oliver Selection Eau Intense. Tato aromatická kreace vás nadchne perfektní vůní s odstínem vytříbené elegance, která navazuje na úspěch velmi oblíbené vůně s.Oliver Selection – nyní s ještě větší dávkou extravagance. Pro návštěvu oblíbeného luxusního baru, elegantního soukromého večírku nebo městského klubu – s.Oliver Selection Eau Intense je dokonalou vůní pro výjimečné chvíle v chladných měsících.