Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Martin Zounar: Takhle jsem dal dolů přes 20 kilo a už rok si to držím

13. ledna 2023 | 06:00

Oblíbeného herce Martina Zounara (55) jsme zastihli během natáčení seriálu Ordinace v růžové zahradě. Těsně předtím, než se chystal v jedné ze scén skočit do ledové Vltavy, nám prozradil, jak dokázal zhubnout. Martin Zounar je v jednom kole. Nedávno měla v Divadle Metro premiéru hra Úvěr, ve které hraje s Filipem Blažkem hlavní roli, a začátkem prosince vyšla kniha Jíst, či nejíst. V ní se společně s výživovou poradkyní Alexandrou Rohlíkovou snaží inspirovat čtenáře vlastním příběhem a konkrétními návody na hubnutí.

Nemáte problém otevřeně hovořit o svém zápolení s váhou?

Vůbec ne, protože obezita je nemoc a je třeba o tom mluvit. Lidi jsou rádi, že jsem tak otevřený, protože i část z nich tohle trápí. Život s kily navíc, a nemluvím o třech čtyřech kilech, ale o nadváze, je strašně nepohodlný. Všechny oblasti života se kvalitativně zhorší.

Jaké zhoršení jste pozoroval u sebe?

Je to plíživá nemoc, dostává se k vám blíž a blíž. Covid tomu ještě napomohl, nedalo se nikam jít. Nakonec jsem chodil už jenom doma v teplákách nebo kraťasech a nazouvacích pantoflích – crocsech. Pak se najednou začalo znovu točit, a já se nevešel do kostýmu.

Podívejte se, co radí obezitolog na udržení váhy:

Video se připravuje ...
Obezitolog Martin Cvrkal radí, jak si udržet váhu po dietě • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

A to vás nakoplo?

Řekl jsem si, sakra, v 54 letech není možné vypadat jako idiot. Ztratil jsem svůj herecký typ, zařazení do škatulky, podle které se vybírají typy rolí. Tedy ne že by nebyli v oblibě plnoštíhlí herci jako Jan Libíček nebo Bud Spencer, ale já chtěl zhubnout. Vzal jsem to za správný konec a šel na vyšetření k docentu Matoulkovi, vedoucímu obezitologického centra ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Jaké byly výsledky?

Na hraně. Mám vysoký krevní tlak a dispozice k cukrovce, protože ji měl můj otec. Také trpím apnoí. To znamená, že chrápu, tělo si v noci neodpočine, protože se dusí.

Kdy jste na sobě začal pracovat?

Tři čtvrtě roku jsem žil podle kalorických tabulek. Ano, je otravné počítat kilojouly, ale mnohem víc mě otravovalo to, jak jsem vypadal! Zpestřil se mi jídelníček a naučil jsem se jíst všechno v množstvích, která mi vyhovují.

Kolik jste shodil?

Dal jsem dolů přes 20 kilo a už rok si to držím.

Jak dnes vypadá váš jídelníček?

Konkrétně dnes jsem vstával hodně brzy, protože natáčím. Ráno jsem měl dvě míchaná vejce s plátkem celozrnného chleba. V pauzách jsem snědl dvě jablka a banán. K obědu na mě čekají dva knedlíky plněné masem a zelí. No a vím, že večer po představení půjdeme s Filipem Blažkem na točené pivo do hospody U Bůčka ve Slivenci, tam si dám tlačenku, protože na ni mám chuť.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Eva Rýznerová
Video se připravuje ...