Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odkud opravdu pochází nejoblíbenější jídla na světě? To vás překvapí!

  • 21. července 2022 | 06:00

    Tyhle dobroty určitě znáte i vy! Kdo by nemiloval hranolky, americké donuty nebo oblíbený cheesecake? Víte ale o svém oblíbeném pokrmu opravdu všechno? Zdání totiž klame a zemi původu byste u většiny neuhodli.

  • 1. Americké koblihy

    Podle historiků se první zákusky připomínající koblihu datují do starověkého Řecka a Říma. Oba národy smažily kuličky z těsta a namáčely je do medu. V 19. století pekli Holanďané olejové koláče, což byly kuličky koláče smažené na sádle. Tvar prstenu, který známe dnes, ovšem začal používat až v roce 1847 Hanson Gregory. Chtěl se totiž vyhnout nedodělanému těstu přesně uprostřed koblihy – a že se to stávalo opravdu často... 

  • 2. Francouzský toast

    Tento sladký recept pochází ze starověkého Říma, kde lidé před smažením namáčeli chléb do mléka a někdy i vajec. Většina lidí si také myslí, že toast kvůli svému názvu pochází z Francie. Ve skutečnosti je ale slovo "french" irské a znamená – krájet. Je to tedy recept ze starověkého Říma, který nese irský název.

  • 3. Cheesecake

    První cheesecake jedli lidé už v roce 5 př. n. l. ve starověkém Řecku na ostrově Samos. Byl z čerstvého sýra, který se před pečením smíchal s moukou a medem. Dokonce se podával na olympijských hrách v roce 776 př. n. l. V 18. století byl ve Philadelphii otevřen obchod s názvem Cheesecake House Tavern, a to je to místo, kde se tento zákusek začal rozvíjet. Až v 90. letech začali recept přebírat newyorští pekaři, kteří vyměnili čerstvý sýr za sýr smetanový. A to je podoba cheesecaku, jak ho známe dnes. 

  • 4. Hranolky

    Byli to lidé v Belgii, kteří vytvořili hranolky jako tence krájené, smažené brambory. Říká se, že pokrm se zrodil v roce 1680, kdy obyvatelé města Namur v Belgii zůstali bez ryb poté, co jejich místní řeka zamrzla. Při hledání něčeho jiného k jídlu se rozhodli začít smažit brambory.

    Připravte si skvělé domácí belgické hranolky:

  • 5. Salát caesar

    I když si většina lidí myslí, že tento salát se jmenuje po bývalém římském diktátorovi, není tomu tak. Caesar Cardini je ten, po kterém tento slavný salát dostal své jméno. Poprvé ho uvařil někdy po roce 1920 a původní verze receptu obsahovala pouze salát, syrové vejce, olivový olej, krutony, parmezán a worcesterovou omáčku.

  • 6. Fish and chips

    Jedno z nejtradičnějších britských jídel bylo vytvořeno lidmi v Portugalsku. Poté, co se přestěhovali do Spojeného království, začali na ulicích prodávat svůj recept na smaženou rybu. Jak se ovšem do jídla dostaly hranolky, to je zatím stále neznámé. I tak se tato kombinace stala jednou z nejoblíbenějších vůbec. 

  • 7. Croissant

    Tato francouzská pochoutka je vlastně vypůjčený recept, a to od pekařů z Rakouska, kteří toto máslové pečivo pekli zhruba o dvě století dříve. Jak známe tento recept my dnes, za tím opravdu stojí jen ti nejlepší francouzští pekaři. 

  • 8. Apple pie

    První jablečný koláč známý jako apple pie byl upečen v Anglii v roce 1390. Existují také důkazy, které ukazují, že Holanďané měli svůj jablečný koláč již v roce 1514. Americká verze jablečného koláče se poprvé objevila v kuchařské knize v roce 1796, zde byly 2 verze tohoto dezertu na bázi ovoce. Je tedy zřejmé, že oblíbená jablečná pochoutka má své kořeny v Anglii, nikoli v Americe. 

    Video se připravuje ...
    Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem • VIDEO: Videohub/recepty

  • 9. Crème brûlée

    O tento lahodný dezert bojují tři země – Francie, Anglie a Španělsko. Všechny tři země mají své verze, které tvrdí, že křupavý a chuťově vyvážený pudink patří jim. Obecně je ale známo, že nynější crème brûlée je inspirováno právě receptem Francouzů. Tady tedy zklamaní rozhodně nebudete, pudink s karamelovou krustičkou opravdu patří do Francie.

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.