Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 nej alpských středisek: Nejlepší výhledy, nejlepší pro rodiny nebo nejlepší free ride

  • 16. ledna 2022 | 06:00

    Hodláte ještě letos vyrazit na lyže nebo snowboard a užít si trochu zimních radovánek a radosti z pohybu? V Alpách je mnoho krásných středisek, ale které z nich vybrat? Každý většinou chceme trochu jiné věci.

    Záleží na tom, jestli jedeme sami, s kamarády, s rodinou, a samozřejmě také na tom, jak zdatní jsme sportovci. Odbornice na rakouská lyžařská střediska vybrala pět nej, z nichž si musí vybrat každý!

  • Nejlepší pro rodiny s dětmi: Katschberg

    Středisko Katschberg v horském průsmyku na hranicích Salcburska a Korutan přejdete z jednoho konce na druhý asi za pět minut. Ale atrakcí tu mají tolik, že ani po týdnu se tady nebudete nudit.

    Tschanek a Aineck. Dva lyžařské areály jsou vzájemně propojeny mostem pro lyžaře, který lze přejet na lyžích. Nebo můžete použít lyžařský dopravník. V lyžařském areálu se nachází 70 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti (10 km modrých, 40 km červených a 10 km černých). Pravým vyvrcholením je příjemná šestikilometrová sjezdovka A1 s rovnoměrným klesáním, která vede přímo dolů do Lungau – jedná se o dokonalou lyžařskou dálnici, která patří mezi nejkrásnější sjezdovky v Alpách.

    Katschi‘s Kinderwelt – dětské eldorádo

    Velkou atrakcí je na Katschbergu Katschi’s Kinderwelt – výukový park s mini-jetem a s kreslenými postavičkami. Děti tu mají vlastní sjezdovku s dětským vlekem, projíždějí kolem figurek a jiných obveselovadel, která je motivují k dalším pokusům.

    Kde se ubytovat: Rodinný hotel Hinteregger

    Rodiny s dětmi osloví především Familienhotel Hinteregger. Štastné děti, odpočinutí rodiče – to je hlavní motto tohoto hotelu. Hotel se nachází přímo u sjezdovek, takže se z lyžování můžete kdykoli během dne vrátit do hotelu, dát děti spát a později se na sjezdovky opět bez stresu s dětmi – nebo bez nich – vrátit.

    Zkušené vychovatelky zajišťují dětem zábavu po celý den. Dětský klub je v provozu šest dní v týdnu (od neděle do pátku, 9.00–20.00 hod.). Hotel je vybaven šesti hernami a dětským kinem. Starší tu mají kulečník, stolní tenis a diskotéku. Hotel rovněž zajistí lyžařské kurzy pro děti i vypůjčení lyžařského vybavení.

    Video se připravuje ...
    Výzva Jizerská 50: Jak správně vybrat běžecké hole a boty • VIDEO: Adam Balažovič

  • Největší lyžařské údolí na světě: Zillertal

    Dvaatřicet kilometrů dlouhému Zillertalskému údolí, které se táhne od sjezdu z inntalské dálnice až k městečku Mayrhofen, se zaslouženě přezdívá „největší lyžařské údolí na světě“. Lyžařské vyžití začíná na sjezdovkách v údolí ve výšce 550 metrů n. m. a končí na ledovci v Hintertuxu ve výšce 3250 metrů nad mořem. Z celkového množství 542 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti si vybere i ten největší lyžařský fanatik tu pravou. A stačí jeden skipas, který platí v celém údolí – ve čtyřech velkých lyžařských areálech. Spojuje je skibus, který je pro držitele skipasu zdarma. Svézt se můžete i červeným „motoráčkem“ zillertalských drah, který každou půlhodinu jezdí mezi Jennbachem a Mayrhofenem.

    Zillertal Arena – největší středisko v údolí

    Pokud máte dobrou fyzičku a počasí přeje, lyžařské safari si tu opravdu užijete. Krásnými výhledy na Alpy se můžete kochat při „modrých“ přejezdech, abyste neztráceli čas. Dostat se „lyžařskými houpačkami“ přes čtyři vrcholy a čtyři střediska, z jednoho konce na druhý, totiž zabere celý den.

    Areál nabízí 143 kilometrů sjezdovek a 52 lanovek v nadmořské výšce 580 až 2500 metrů n. m. Lyžaři pohodáři mohou vykrajovat pěkně široké carvingové oblouky na červených dálnicích, kdo si rád „přihne“ adrenalinu, toho potěší strmé, a tím pádem skoro prázdné (a ještě pozdě odpoledne neboulovaté) černé tratě. Jednou z velkých výhod Zillertalu je v dnešních časech sněhové bídy ledovec. Z hlavního údolí se k němu dostanete za chvilku a můžete lyžovat 365 dnů v roce.

    Kde se ubytovat: Theresa, jedině Theresa

    Šéfkuchař Stefan Egger, syn zakladatelů a spolumajitel rodinného wellness hotelu Theresa v Zell am Ziller, bývalý ultramaratonec a vystudovaný dietolog, vychází z tradičních tyrolských receptů, ale inspiruje se i mezinárodní kuchyní. K jeho hitům patří například alpské sushi, ve kterém jsou všechny suroviny včetně rýže ze Štýrska. Místo do mořské řasy balí rýži do listů zelí, pstruhy mu dodává ze zdejších vod jeho soused a kamarád, zeleninu farmáři z okolí, místo wasabi se podává nastrouhaný křen rozmixovaný s bylinkami.

    Velkoryse pojatý wellness areál na ploše 3500 m čtverečních nadchne pěti venkovními a vnitřními, celoročně vyhřívanými bazény s výhledem na zasněžené vrcholy hor a sedmi různými saunami. Relaxovat můžete na vyhřívaných lehátkách u krbu ve veleklidném Sonnenhausu a dalších odpočívárnách.

    Video se připravuje ...
    Jak vybrat boty na běžky • VIDEO: Adam Balažovič

  • Největší množství propojených sjezdovek: SkiWelt

    Oficiální název regionu zní SkiWelt Wilder Kaiser Brixental a podtitulek „Šíleně velký“. A není to vůbec nadsazené, jak každý lyžař rychle pochopí, když vyrazí z jednoho z devíti středisek v údolí (Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll, Westendorf) na sjezdovky. Vybudovány tu byly různé na sebe navazující okruhy, stačí si jen vybrat. Rozhodně to není středisko pro lenochy, a přestože je tak obrovské, je orientace ve spleti 90 vleků a lanovek a na 288 km propojených sjezdovek docela jednoduchá.

    Sportovní výzva

    Nový lyžařský okruh KitzSkiWelt Tour nadchne každého, kdo chce prokázat své lyžařské schopnosti a vytrvalost! Propojuje totiž areál SkiWelt Wilder Kaiser Brixental a nejlepší světovou lyžařskou oblast KitzSki. Se svými 85 kilometry sjezdů všech stupňů obtížnosti – z Goingu až do Hollersbachu a zpět – po sjezdovkách s působivou rozmanitostí je to nejdelší lyžařský okruh na světě!

    Vedle precizně upravených tras nabízí SkiWelt bezpočet malých příjemných zastavení. Zdejších 81 horských restaurací a chat jednoduše nejde ignorovat. Tyroláci jsou přesvědčeni, že dobré jídlo a pití s posezením na horském sluníčku jsou součástí dobrého lyžování.

    Nemusíte přestat ani večer

    Region SkiWelt Wilder Kaiser Brixental je největší lyžařská oblast s lyžováním při večerním osvětlení. 10 km sjezdovek je v Söllu. Od středy do soboty můžete večerní sjezdovky otestovat, začíná se v 18.30 a zhasíná se v 21.30. Vedle toho si můžete zajít na sáňkařskou dráhu, na brusle, vyzkoušet biatlon a noční běžkování. Jednou za týden se tu koná show lyžařských instruktorů, kteří rádi předvádějí své umění v současném i "historickém" lyžování.

    Video se připravuje ...
    Termoprádlo na běžky • VIDEO: Adam Balažovič

  • Nejlepší pro free ride: Leogang

    Tím největším lákadlem, za kterým sem vyrazit, je slavný Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn. Jedná se o největší rakouský lyžařský region s 270 kilometry sjezdovek. Na 70 moderních lanovek a vleků zde propojuje střediska Saalbach a Hinterglemm v údolí Glemmtal, Leogang v údolí Leogangertal a tyrolský Fieberbrunn. Pro celý region přitom platí jeden skipas, který si nově můžete předem objednat on-line a nechat si poslat poštou. Výhodou Leogangu je také vzdálenost. Obzvlášť pokud bydlíte v Praze, v jižních nebo západních Čechách. Například z Prahy sem dojedete za 4,5 hodiny.

    Ráj pro freeridery, běžkaře i milovníky sněžnic

    Milovníci prašanu a freerideři, kteří dávají přednost neupraveným sjezdovkám, se mohou vydat k Backcountry-Spots, kde na ně čekají rozsáhlé svahy s hlubokým sněhem. Ostatně spojení Leogangu se sousedním tyrolským Fieberbrunnem učinilo z tohoto regionu pro vyznavače free ride absolutní jedničku. Každý rok v březnu se zde pak schází špička v tomto sportu na mezinárodním závodu Free Ride World Tour ve Fieberbrunnu.

    Neskutečným zážitkem už je ovšem i pouhé poznávání zdejší úchvatné zimní krajiny – pěšky nebo třeba na sněžnicích! Zimní turisté tady mohou zamířit na některou z celkem 140 kilometrů stezek a společníkem jim bude jen krásná zasněžená příroda a nekonečný klid.

    U jezera Ritzensee v Saalfeldenu se učí malí i velcí začátečníci běžkařskému umění ve Fun & Snow Parku. Pro běžkaře vede krásně upravená stopa kolem jezera – a pozor, je kouzelně osvětlena i v noci! Kolem Leogangu pak najdou dalších 150 kilometrů upravených stop. Nebo tady můžete nazout brusle a rozjet svou krasobruslařskou kariéru.

    Kde se ubytovat: resort Puradies

    Resort stojí přímo mezi dvěma lanovkami vedoucími do lyžařského ráje a nabízí také půjčovnu lyží, běžek, sjezdovek a dalšího vybavení. Puradies je navíc partnerem lyžařské školy pro dospělé i pro děti, takže rodiče mohou lyžovat nebo odpočívat v luxusním wellness světě, zatímco o jejich ratolesti se postarají zkušení lyžařští instruktoři. Po lyžování si tady můžete dopřát speciální masáž, která uleví namoženým svalům, a zájemci se mohou naučit správnou techniku populárního tejpování.

    Rozhodně ale oceníte i unikátní atmosféru tohoto místa. Zvenčí vypadá jako tradiční romantický horský hotel, uvnitř na vás čeká jedinečný interiér, který získal nejedno mezinárodní designérské ocenění. Na každém kroku tady pocítíte, že jste součástí impozantního světa zasněžených Alp, protože pokoje, odpočívárny i sauny jsou maximálně prosklené, a svět horských velikánů tak máte téměř na dosah.

    Video se připravuje ...
    doplňky na běžky • VIDEO: Adam Balažovič

  • Nejkrásnější výhledy a panoramata: Zell am See

    Před dvěma lety bylo středisko Zell am See propojeno s ledovcem na Kaprunu: nová lanovka na Maiskogel umožnila výjezd přímo na ledovec. Zároveň se uskutečnilo propojení s obří trasou Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn v údolí Glemmtal. Všechny tyto areály pokryl nově vzniklý superskipas Alpin Card, který nahradil prakticky všechny dřívější skipasy omezené na jednotlivé areály.

    Ach, ta panoramata!

    Oblast Zell am See a Kaprunu je totiž krajinně i lyžařsky mimořádně pestrá – nabízí zalesněné svahy, louky i vysokohorský ledovcový terén a k tomu výhled na malebné jezero v údolí. Sjezdovky zaujímají všechna možná výšková patra alpské krajiny. Zpola zalesněnému hřebenu Schmittenhöhe tvoří pohlednou kulisu jednak jezero na jeho úpatí, jednak hřeben Vysokých Taur s Kitzsteinhornem a Grossglocknerem. Ve vrcholových partiích se rozléhají oblíbené, mírně až středně strmé pláně, do údolí se pak prostornými lesními průseky řítí dlouhé černé tratě a jedna červená.

    Kde se ubytovat: Sportresort Alpenblick

    Sportresort Alpenblick je ideálním místem k poznání celého regionu Zell am See-Kaprun. Nachází se 750 metrů nad mořem nedaleko od zellského jezera. Po sportovním vyžití najdete v hotelu vše, co ke kvalitní regeneraci potřebujete. Rozšíření a nová výstavba resortu během minulého roku také ukazují, že se resort stále vyvíjí. Build-up místo lock-down – to bylo mottem čtyřhvězdičkového superior hotelu a sedmičlenné rodiny majitelů. Protože mají čtyři děti, vědí, co zdařilá rodinná dovolená znamená. Nabídka aktivního sportovního vyžití je v hotelu opravdu příkladná.

Diskuse ke článku
.