Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Základní chyby při vaření s cibulí. Neděláte je také?

  • Krájení cibule už nebude problém!
    29. dubna 2022 | 06:00

    Cibuli používáme při vaření dennodenně, přesto při její přípravě děláme hned několik základních chyb. Pokud se těmto prohřeškům vyhnete, uvidíte, že vaše jídla budou naprostou delikatesou pro vás i všechny další, komu je naservírujete.

  • 1. Chyby při krájení

    Krájení cibule není nic jednoduchého, než do ruky chytíte ten správný grif, může to chvíli trvat. Pokud byste ale něco dělat opravdu neměli, tak je to odřezávání zbytku kořene při krájení. Jestliže tak uděláte, nejenže vás okamžitě začnou štípat oči, budete plakat a na krájení neuvidíte, ale taky se jednotlivé vrstvy cibule sesunou a vy budete mít problém se samotným krájením. 

  • 2. Tupý nůž

    Tupý nůž není při krájení nikdy správná volba! Je to ta nejjednodušší cesta, jak při vaření přijít k úhoně. Pokud je váš nůž tupý, klouže z krájených potravin, správně se nezařezává, vy tak lehce přijdete o článek prstu a není nic horšího než od vaření odjíždět na pohotovost. U cibule je to zrovna tak. Tupý nůž totiž nekrájí, ale spíš drtí, to znamená, že vaše cibule rozhodně nebude nakrájena na pravidelné kostičky, ale spíš rozdrcena na kaši. 

  • 3. Ochrana očí

    Pláčete tak, že na cibuli ani nevidíte? To může být při krájení této zeleniny velký problém. Jak tedy zajistit, aby se to nestávalo a vaše oči nebyly podrážděné? Musíte je chránit! Nejjednodušší to mají lidé, kteří nosí kontaktní čočky. Těm, kteří je nenosí, dobře poslouží obyčejné brýle. Možná to zní úsměvně, ale rozhodně je to funkční! Použít také můžete obličejový štít, který má doma z doby covidové téměř každý.

  • 5. Správný tuk pro osmažení

    Základem většiny jídel je cibulka osmažená dozlatova. Jaký je ten nejlepší tuk pro správné osmažení? Špičkoví kuchaři používají nejraději máslo, cibule je potom chutnější. Ne všichni ale umí s máslem pracovat. Často se stává, že se cibule na másle rychle spálí. Ideální variantou je proto máslo a olivový olej. Kombinací těchto dvou tuků docílíte máslové chuti i nevysušené a šťavnaté cibule. 

  • 6. Grilování

    Horko, slunce, bazén a pořádná letní grilovačka, to zkrátka nesmí během parných dnů chybět. Zkoušeli jste ale vedle hamburgerů a krkovic ogrilovat čerstvou cibuli? Pokud ne, o hodně jste přišli. Je to dokonalá příloha k masu. Nejvíce se na gril hodí cibule červená. Stačí ji grilovat z každé strany 5–7 minut, potom pokapat olivovým olejem, osolit a opepřit. Budete se olizovat až za ušima!

  • 7. Cibulový prášek

    Cibulový prášek je sušená mletá cibule, která je používána jako koření. Když se někoho zeptáte, jestli tento prášek používá, většinou odpoví, že rozhodně ne. Vaření s ním je totiž pro řadu lidí trochu ostudné, k tomu důvod ale opravdu není. Některé recepty dokonce cibulový prášek vyžadují. A špetka aromatického koření častokrát dodá jídlu ten správný šmrnc. Čerstvou cibuli to sice nenahradí, ale na chuti to poznáte zcela určitě!

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  cibule, volný čas, vaření, chyby, krájení, oči
Diskuse ke článku
.