Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 způsobů, jak v kuchyni netradičně využít citron

  • 5 způsobů, jak na citron

    Fotogalerie

    1 fotografie

    20. května 2022 | 06:00

    Výrazná chuť citronu oživuje pokrmy nejen svou kyselostí, ale hlavně zvýrazňuje sladké i slané prvky v jídle. Správné zpracování citronů je tedy důležité! 

    Naučte se vyždímat z tohoto ovoce to nejlepší a posuňte své kuchařské umění.

  • 1. Citronová šťáva

    Ať už je to rizoto, těstoviny nebo omáčka k masu, co se vám nepovedlo uvařit přímo podle vašich představ, kapka šťávy z citronu to ještě může zachránit. Kyselost oživí mdlou chuť téměř každého jídla. Výborně se hodí i do cukrářských polev na některé zákusky a dorty. Mnoho lidí se ale bojí při vaření citrony používat. Ostrá chuť se může zdát nebezpečná, nebojte se to však vyzkoušet, uvidíte, že se tím nic nezkazí. Právě naopak!

    Video se připravuje ...
    Dostaňte z citronů co nejvíce šťávy! • VIDEO: Adam Balažovič

  • 2. Citronová kůra

    Když chcete, aby vše, co připravujete, zářilo jasnou citronovou chutí, zkuste kůru. Je méně kyselá než citronová šťáva a skvěle se hodí při pečení i vaření. Aby nebylo vaše jídlo hořké, musí se na to ale opatrně. Nejprve citron pořádně omyjte, pomalu začněte škrabat vrchní žlutou vrstvu ovoce. Až uvidíte bílou část, přesuňte se na jiné místo, právě ta totiž způsobuje hořkou chuť citronů, kterou v nadýchané bábovce cítit rozhodně nechcete. 

  • 3. Citronové hobliny

     

    Hoblina, kudrlinka nebo vrtule – ať už tomu řeknete jakkoliv, tento kousek z citronu dokonale osvěží váš letní nápoj, ozdobí narozeninové dorty a dodá ten správný šmrnc ledovému čaji. V tomto případě má citron roli spíš stylového doplňku. I to ale obyčejné nápoje a dezerty dokonale pozvedne! Na hoblinu potřebujete nůž na citronovou kůru, kterým vytvoříte perfektní kudrlinku. Teď už jen stačí počkat na slunné a horké dny. 

  • 4. Kandovaná citrusová kůra

    Skvěle se hodí k dezertům, mlsat ji ale můžete i samotnou. Kandovaná kůra z citronů je něco, co musíte zkusit, pokud jste tak už neudělali! Příprava je poněkud náročnější, finální výsledek vaše chuťové pohárky ale rozhodně potěší. Z čistých citronů oškrábejte kůru, dejte pozor na bílou vrstvu pod žlutou částí kůry, ta je velmi hořká.

    Dejte kůru do hrnce, přilijte dva šálky vody a přiveďte k varu. To opakujte dohromady třikrát, vždy s čistou vodou. Na druhé pánvi připravte sirup z dvou šálků cukru a jednoho šálku vody. Až se cukr rozpustí, přidejte na pánev i povařenou kůru. Nechte probublávat a po chvíli ji vyjměte. Kůru ještě lehce obalte v cukru a konzumujte, až bude zcela suchá. Dobrou chuť!

    Video se připravuje ...
    Hrníčková bábovka • VIDEO: Videohub/recepty

  • 5. Citronové máslo

    Znáte citronové máslo? Dobře chutná na pečené rybě, grilovaném steaku i dušené zelenině. Příště, až budete chtít oslnit návštěvu dobrou večeří s originální přísadou, zkuste tenhle tip.

    Do změklého másla postupně rozmačkejte vidličkou citronovou kůru. Potom přidejte lžíci šťávy z citronu, z másla vytvarujte váleček a zabalte ho do pečicího papíru. V lednici nechte ztuhnout a můžete podávat.

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  citron, volný čas, tipy, chuť, kyselost
Diskuse ke článku
.