Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

21 výzev pro 21 dní: Udělejte malé změny pro šťastný život

Stačí maličkosti, aby váš život byl ještě šťastnější
18. července 2022 | 06:00

Není nutné opouštět partnera, dávat výpověď v práci nebo se odstěhovat na opačný kraj světa. Ty největší změny, které můžeme udělat ve chvíli, kdy nejsme se životem spokojené, jsou často úplné maličkosti.

A proč jednadvacet dní? Psychologové tvrdí, že pokud chceme získat nový návyk, měli bychom ho opakovat každý den přesně po dobu tří týdnů. Za tu dobu si na něj naše tělo i mozek zvyknou a přijmou ho jako běžnou věc. Spisovatel a autor motivačních knih Petr Casanova říká: „Zamyslete se nad větou, kterou řekl Aristoteles: Všichni jsme tím, co opakovaně děláme.“ Důležité totiž není to, co děláte občas, ale co děláte pravidelně. A co tedy navrhuje změnit? Vyberte si klidně jen jednu věc a pozorujte, co časem s vašimi pocity nebo i životem udělá.

1. Mám se skvěle

Co odpovíte, když se vás někdo zeptá, jak se máte? „Fajn.“ „Jde to.“ „Mohlo by být hůř.“ Pokud jste zdravá, žijete ve svobodné zemi, máte kde bydlet, co jíst, tak se vlastně máte fantasticky. Pokud si to budete opakovat pravidelně, tak se budete fantasticky i cítit.

2. Život je změna

Každý den vyzkoušejte něco nového. Jiný recept na koláč, jděte domů jinou cestou, kupte si jiné ovoce. Nejenže se vyhnete nudě a rutině, ale postupně začnete vnímat svěží vítr v životě.

3. Dobrý skutek

„Poznejme, jak funguje pozitivní energie. Nemizí, násobí se. Kdykoli totiž máme pozitivní dopad na jinou osobu, máme automaticky pozitivní dopad také na sebe,“ říká Petr Casanova a radí dělat pravidelně malé dobré skutky.

4. Trénink novinek

Už půl roku si dělám denně pět minut času na učení angličtiny v aplikaci Duolingo. Dnes to beru jako malou, ale běžnou součást mého života. A je jedno, jestli budete trénovat slovíčka, cvičit pozdrav slunci nebo plést nový vzor na ponožkách.

5. Půl hodina tomu, co milujeme

Každá z nás věnuje nejvíc času i energie tomu, co musí, a není na tom nic špatného ani divného. Přesto je super, když si vymezíte 30 minut na to, co milujete. Ať už je to čtení knížek, sex, válení se na sluníčku nebo vybírání oblečení.

6. Odpuštění

„Budeme-li milí k někomu, kdo se k nám chová nemile, neznamená to, že budeme falešní, ale naopak prokážeme, že umíme kontrolovat své emoce. Naučit se zacházet laskavě a s respektem i s lidmi, kteří jsou na nás zlí, je velmi produktivní návyk, protože oslabuje negativitu – v druhých i v nás,“ tvrdí Petr.

7. Dobré na špatném

Naše pocity nejsou ani tak závislé na tom, co se nám děje, ale spíš na tom, jakým úhlem pohledu věci vnímáme. Když se mi před pár dny rozbilo auto v době, kdy jsem měla odjet s dětmi na chalupu, začala jsem nabírat na panický záchvat, než mi došlo, že můžu jet autobusem a zažít cestu trochu jinak. Ano, je to drobnost, ale na všem špatném se dá najít něco alespoň trochu dobrého.

8. Konec odkládání

Vyprat záclony, zavolat tchyni, vytřídit šuplík… Stačí udělat jednu věc, kterou máte tendenci odkládat, ale pravidelně.

9. Chvála zlepšovákům

Tam, kde to jiní vzdávají, vy hledejte řešení. Možná nebudou všechna ideální, ale některá budou určitě fajn.

10. Pravdu a nic než pravdu

Vypadá to jednoduše, ale je to výzva. Zkuste být upřímná k sobě i ostatním alespoň jeden den. I když se zdá, že lež je jednodušší řešení, ve skutečnosti vám až pravda dodá energii.

11. Posuňte budíček

Stačí vstát o půl hodiny dřív, než jste zvyklá, a užít si ráno se skvělou snídaní, tříděním myšlenek a vytvořením klidu, který vás naladí na celý den.

Nevíte, co si ráno dát dobrého? Máme hned 8 skvělých tipů, jak zdravě snídat >>>

Video se připravuje ...
8 tipů, jak zdravě snídat • VIDEO: Markéta Tošnarová /mojezdraví.cz/ iStock.com

12. Brzda zlozvykům

„Dejme si o hamburger méně. Odpusťme si tu svou ‚poslední‘ hru. Kde bychom chtěli řvát, spolkněme zlé slovo. A za 30 minut se zeptejme: Tak co, potřebuji to?“ Petr Casanova tvrdí, že se takhle zbavil „sladkých teček“ po obědě.

13. Malý krok k velkým cílům

Nádherná zahrada, po které toužíte, nevznikne z minuty na minutu, ale začíná prvním ponořením rýče do hlíny. Ať už sníte o čemkoli, udělejte každý den malý krok k tomu, abyste sen uskutečnila.

14. Hledání inspirace

Najděme si něco, co vás dělá lepším člověkem. Ať je to kniha, film nebo povídání s inspirativní kamarádkou.

15. Smějte se

Smích je tak očistný a osvěžující, že rozhodně stojí za to hledat situace, filmy nebo lidi, kteří vás umějí rozesmát.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: MAJ