Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vejce devětkrát jinak! Co je zdravé a jak byste vajíčka jíst raději neměli?

  • Vejce desetkrát jinak! Co je zdravé a jak byste vajíčka jíst raději neměli?
    14. června 2022 | 06:00

    Kdo z nás k snídani nemiluje vajíčka? Je to chutná, zdravá a rychlá snídaně, která se dá udělat pokaždé jinak. Ne vždy je ale správně připravená. 

    V některých případech mohou být i vajíčka plná tuků a sacharidů. Děláte je správně?

  • 1. Vařené vejce

    Uvařené vejce je snad ten nejjednodušší pokrm vůbec. Je také ohromně zdravé! K uvaření vajíčka není potřeba nic jiného než voda. A to je přesně to kouzlo. Vejce vařené natvrdo obsahuje mnoho vitaminů i minerálů, včetně selenu důležitého pro posílení imunity. Tuhle lahůdku si tedy bez výčitek a s pocitem, že pro své zdraví něco děláte, můžete klidně dopřávat každé ráno.

  • 2. Volské oko

    Smažené je sice dobré, nikoliv ale příliš zdravé. A není tomu jinak ani u přípravy vajec. Smažení na velkém množství tuku může vajíčku sebrat některé prospěšné látky, naopak zase přidá pár nechtěných kalorií. Nejlepší je, když olej nepoužíváte vůbec a místo toho si pořídíte pánev, na které budete volské oko smažit na sucho. Pokud se bez oleje neobejdete, zkuste alespoň olivový či avokádový.

  • 3. Sázené vejce

    Ke správnému zpracování sázených vajec potřebujete opět jen vodu, tudíž je pochopitelné, že i tento způsob přípravy je jeden z těch zdravějších. Takto připravené vejce má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah sacharidů i sodíku. Pokud vajíčka vaříte ve vodě osolené, radíme vám to raději nedělat. Sůl může narušit správnou chuť, a tak lehce zkazit jinak dokonalou snídani.

  • 4. Míchaná vejce

    Míchaná vajíčka jsou zrovna ta nejoblíbenější. Pokud do nich ale přidáte smetanu, sýr nebo příliš velké množství tuku, rázem se z nich stanou vajíčka opravdu nezdravá! Bez přidání tučných ingrediencí je to ale velmi výživná snídaně. Můžete ji občas oživit například špenátem nebo pažitkou. Ideálně k tomu přikusujte jen celozrnné pečivo. 

  • 5. Vaječné suflé

    Vaječné suflé je gurmánský zážitek oblíbený po celém světě. Ani v tomto případě to není příliš zdravý způsob přípravy vajec. V této chutné dobrotě hrají hlavní roli máslo, sýr, mléko a mouka. Jako zdravé se to tedy opravdu jen tváří. Tento pokrm je plný tuků i sacharidů. Nic špatného ale není na tom, když si občas dopřejete tučnější snídani. 

  • 6. Pečená vejce

    Do pekáče hodíte cuketu, špenát, mrkev nebo cibuli a k tomu rozklepnete pár vajec. Lehce okořeníte, přikápnete kapku olivového oleje a hodíte do trouby. Pokud do téhle dobrůtky nepřidáte žádné další tuky, budete se olizovat až za ušima, a ještě k tomu zdravě a bez výčitek!

  • 7. Nakládaná vejce

    Nakládané vejce je vajíčko uvařené natvrdo naložené ve slaném nálevu a pikantním koření. Je to tedy chutné mlsání, pro naše zdraví to ale není úplně ono. Nakládaná vejce obsahují hodně sodíku, který často stojí za vyšším krevním tlakem. Pokud máte nějaké zdravotní potíže, ze svého jídelníčku tato jídla raději vyškrtněte. 

  • 8. Omeleta

    U omelety je to zase jen na vás, jestli bude zdravá, nebo ne. Pokud bude dělána na sucho a se zeleninou bez přebytečného tuku, jednoznačně je to výživná a nutričně vyvážená snídaně. Jestli ji ale děláte na másle se smetanou nebo tučným sýrem, není to přímo dietní verze.

  • 9. Vejce mimóza

    Vejce mimóza, to jsou podélně rozpůlená vajíčka uvařená natvrdo, u kterých se vydlabe žloutek. Ten se smíchá s ochucenou majonézou a poté se vloží zpět do bílku. Ti, kteří chtějí snížit příjem kalorií a o pár kilo zhubnout, by tedy měli tuhle pochoutku rozhodně vynechat. 

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.