Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbavte svou vanovou baterii vodního kamene

29. dubna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Nevítaný společník a věčný nepřítel při úklidu – vodní kámen. Objevuje se všude tam, kde na povrchy dlouhodobě působí voda a vyšší vlhkost, včetně vanové baterie. Pojďte se podívat, jak tohoto vetřelce jednoduše odstranit.

Relaxační koupel může zhatit podhled na vanovou baterii zanesenou vodním kamenem. Tyto usazeniny vznikají při zasychání vody, při němž se postupně uvolňují anorganické sloučeniny – minerály jako vápník či hořčík. Výsledkem je nevzhledný bílý až šedý povlak, který nevypadá příliš vábně a zkracuje životnost vanové baterie. Nánosy vodního kamene navíc představují ráj pro bakterie. Jak se jej tedy účinně zbavit?

Využijte ocet

Ocet je všestranný pomocník, který by si měl najít cestu i mezi vaše čisticí prostředky. Jeho účinky při údržbě baterií jsou prověřené historií. A navíc, používání octa nijak nezatíží vaši peněženku ani životní prostředí. K čištění lze použít jak nezředěný ocet, tak i roztok, který připravíme smícháním s vodou v poměru 1:1. Rozhodněte se podle toho, jak moc je vaše vanová baterie znečištěná. Následně roztok nebo samotný ocet nalijte do rozprašovače a naneste na postižená místa. Nechte chvíli působit a nakonec důkladně opláchněte horkou vodou.

Autor: Shutterstock

Citron také pomůže

Dalším často vyhledávaným pomocníkem je kyselina citronová nebo obyčejný citron. V případě, že zvolíte citron, rozkrojte jej napůl a potřete jím celou baterii. Nechte několik minut působit a následně opláchněte. Co se týče kyseliny citronové, smíchejte ji s vodou tak, abyste vytvořili hustou kašičku. Naneste ji na hadřík a zopakujte výše zmíněný postup. Vaše baterie bude zářit jako nová!

Chemie – sázka na jistotu

Pokud vás domácí alternativy úklidových prostředků nepřesvědčily, sáhněte po osvědčených výrobcích. Pokud si vyberete přípravek přímo pro údržbu vanových baterií a budete dodržovat návod k použití, nemůže dojít k poničení. Jistě oceníte také jednoduchost použití a ve většině případů i příjemnou vůni. Na trhu najdete mimo jiné přípravky, díky kterým vodní kámen nejen odstraníte, ale také znesnadníte jeho usazování. Ideální volbou jsou například nano pěny, vhodné pro celou koupelnu.

Autor: SANITINO

Jak vyčistit perlátor?

Perlátor, který je součástí vanové baterie, se časem taktéž může zanést vodním kamenem. Rozeberte jej, vložte do misky s vodou se lžící kyseliny citronové, nechte 20 minut působit a nakonec jej vydrhněte starým kartáčkem na zuby. Pravidelným čištěním předejdete jeho poškození a samozřejmě prodloužíte životnost.

Prevence především

Kvalita dřezových baterií se neustále zvyšuje a jedná se tak o investici na několik let. Pokud jste až doteď žili v domnění, že čištění dřezové baterie stačí zopakovat několikrát do měsíce, jste na omylu. Abyste nevzhledným bílým skvrnám vodního kamene zabránili a nemuseli se za svoji baterii stydět, doporučujeme se čištění věnovat hned několikrát týdně. Ideálně dvakrát až třikrát. Ačkoli se vám to může zdát jako zdlouhavá a zbytečná práce, zabere vám jen několik málo minut a výrazně prodlouží životnost baterie.

V neposlední řadě lze usazování vodního kamene předejít tak, že baterii potřete parafínem. Kapky vody se na takto ošetřené baterii neudrží a stečou dolů. Na čištění nikdy nepoužívejte drsnou stranu houbičky nebo pískové čističe, mohli byste povrch poškodit a odřít. Tímto způsobem totiž vznikají miniaturní škrábance a rýhy, které ačkoli jsou pouhým okem neviditelné, po nějaké době způsobí, že baterie ztratí svou ochrannou vrstvu a začne rezavět.