Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tenhle společník vám vykouzlí úsměv na tváři a rande s ním nikdy nezklame

3. května 2021 | 06:00

Jen co nás začnou přes okno lákat ven teplé sluneční paprsky, zatoužíme po zimě vyběhnout na trávu a dát si piknik pěkně bosé! Jaro přímo vybízí k romantickým schůzkám a my jsme objevily společníka, se kterým se nudit nebudete.

Jestliže se babí léto spojuje s burčákem, příchod zimy s beaujolais nebo – pokud chcete – s jeho tuzemskou variantou svatomartinským a období adventu symbolizuje voňavý svařák, pak se přímo nabízí spojovat příchod teplých jarních dnů s frizzante. Nejen u mladší generace je tento trend posledních let stále oblíbenější.

Většina z nás zná prosecco, ale jak se tyhle dva nápoje liší? Název frizzante pochází z italštiny a znamená jemně perlivé víno. Zatímco v Itálii je frizzante tradičním přívlastkem vína prosecco, v našich zeměpisných šířkách se pro jeho výrobu používají odrůdová vína, jejichž vůně i chuť ladí s jemným perlením. Nízký obsah oxidu uhličitého podporuje ovocnou chuť a svěžest vína. Při výběru vhodné odrůdy a kvalitního vína nabídne kombinace s jemnými bublinkami jedinečný chuťový zážitek.

Vsadím se, že se už nemůžete dočkat, až oprášíte gril po loňské sezoně a vrhnete se na zahradní grilovačky. Vždyť u jídla a pití je skvělé scházet se s těmi, které máme rádi, a jestli u vás doma ještě tenhle nápoj neznají, je na čase zavést novou tradici. Oblíbí si ho jistě rychle, a to nejen kvůli chuti, ale také příznivé ceně. Nezapomeňte, že bublinky jsou nejlepší vychlazené, frizzante je skvělé i do různých koktejlů s pár kostkami ledu. Přece jen v teplém počasí přijde studený drink vždycky k duhu.

Nebojte se zařadit frizzante do svého vinného slovníku a skvělé je, že tohoto společníka můžete seznámit s kamarádkami a užít si ho všechny společně a bez špetky žárlivosti. B\V Vinařství z moravských Ratíškovic ho vyrábí už od roku 2015. Oblíbenou variantou je rosé, které se obecně považuje za svěží letní víno. V čiré lahvi se narůžovělá barva krásně vyjímá, což požitek z konzumace jen podtrhuje. Právě v těchto dnech uvádí B\V Vinařství na trh aromatické a svěží frizzante vyrobené z Muškátu moravského a oku i jazyku lahodící rosé z odrůdy Zweigeltrebe. Obě vína jsou suchá, což je pro milovníky dobrého vína v této kategorii jistě příjemná změna.

Autor: red
Video se připravuje ...