Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Objímejte se! Zlepšíte si paměť a budete věrní

28. ledna 2013 | 07:00

Věřili byste tomu, že objímání vás může zbavit stresu, zlepšit vaši paměť nebo zařídit věrnost?

Díky dotekům a objímání se do krevního řečiště v těle uvolňuje Oxytocin, tzv. hormon lásky. Vědecké studie přišli na to, že tento hormon snižuje krevní tlak, pozitivně ovlivňuje procesy učení a paměti, sociální cítění a partnerské vztahy. Navíc v těle vyvolává proces, který odbourává stres a podle lékařských studií dokáže bojovat s nádorovými onemocněními.

Jana se zamilovala do ženatého muže. Tvrdil jí ale, že se rozvádí. Jak jejich láska dopadla?
Autor: Profimedia.cz
Objímejte se a buďte si věrní
Je to možná neuvěřitelné, ale díky objímání si můžete být i věrní. Podle studie San Franciské Univerzity, která prováděla výzkumy na hraboších z amerických hor a prérií, dokáže Oxytocin ovlivnit i věrnost. Je totiž dokázáno, že tento hormon je mnohem více produkován u jedinců v monogamních vztazích, proto vědci aplikovali hrabošům z hor, kteří věrností zrovna neoplývají, Oxytocin do mozku a z těchto promiskuitů se náhle stali věrní jedinci.

Protože je možné vyrábět tento hormon synteticky a do těla jej dostat přes čichové buňky, můžeme se těšit na dobu, kdy si budeme moci koupit kosmetiku s příměsí věrnosti

objímání
Autor: Shutterstock.com
Není objetí jako objetí
Pozitivní účinky na naši mysl nemá jen objetí s partnerem, ale třeba i s přáteli, rodinou nebou sourozenci. Naopak objímání se s člověkem, který je nám trochu proti srsti vyvolává v našem těle nepříjemný stres.

Video se připravuje ...