Čerstvé bylinky do mrazáku
Nakoupili jste si svazky čerstvých bylinek, ale než jste je stačili spotřebovat, zelené lístky jim uvadají a hnědnou? Zbytky bylinek, jako je bazalka, petržel nebo rozmarýn, dejte do mixéru, zakápněte trochou olivového olejem a rozmixujte. Bylinkové pesto pak uchovejte v ledničce v malých skleničkách.
Čerstvou zeleninu, kterou nestihnete spotřebovat nakrájejte na malé kousky, dejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem, přidejte špetku soli a na 200° C pečte asi 30 minut. Pečenou zeleninu si můžete dát večer místo chipsů.
Rýži nevyhazujte
Uvařili jste moc rýže? Nevyhazujte ji a raději si z ní připravte skvělou snídani. Rýži nechte vychladnout, přidejte do ní nasekané oříšky, nakrájené ovoce a šťávu z kompotu.
Zbytky tvrdého sýra, čedaru nebo parmazánu, nakrájejte na kostičky, zabalte do potravinářské folie a nechte zamrazit. Sýr můžete nechat v mrazáku zhruba dva měsíce.
Mléko nevylévejte
Jedete na víkend pryč, v lednici máte ještě půl krabice mléka a nechcete jej vylívat? Mléko můžete až na tři měsíce zamrazit v plastových miskách. Až jej budete chtít použít, například na pečení, jednoduše mražené mléko necháte roztát při pokojové teplotě.