Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Celiakie pod kontrolou: Naučte se s ní žít a vařit

12. dubna 2013 | 06:00

Víte, co je to celiakie? Odpověď zní jednoduše – nesnášenlivost lepku v potravě. V praxi je však problém mnohem složitější. Jako člověk trpící touto chorobou si musíte odepřít všechny potraviny, které ho (i v naprosto minimálním množství) obsahují.

Organismus pacienta totiž není schopen lepek strávit a důsledkem bývají bolesti břicha, dlouhodobé průjmy, bolesti kostí, únava, kožní vyrážky na obličeji, rukou a nohou a svalové křeče. Přitom celiakii lékaři nemusí diagnostikova jen u dětí, ale i u dospělých. Spouštěčem můžete být třeba virové onemocnění, stres nebo prožité trauma.

Základním vyšetřením na zjištění celiakie je odběr krve, její rozbor, rozbor moči a biopsie střev (před vyšetřením pacient sní potraviny obsahující lepek), kdy se pomocí sondy odebírá vzorek postižené sliznice.
Pokud vyšetření potvrdí diagnózu, musí pacient vyloučit ze svého jídelníčku potraviny vyrobené z pšenice, žita, ječmene nebo ovsa, tedy takřka všechny pekařské výrobky, knedlíky a klasické těstoviny, vločky, müsli, méně kvalitní uzeniny s příměsí mouky nebo pivo. V jeho jídelníčku by se měly naopak objevit kukuřice, rýže, brambory, jáhly, soja, zelenina a ovoce, maso nebo mléčné výrobky. Přitom to ale neznamená, že by dieta musela být bez chuti. Stačí se jen naučit správné recepty. Pokud trpíte celiakií, zkuste tipy z nové knihy Kamily Krajčíkové Bezlepková kuchařka 3.

Domácí houstičky
Autor: Bezlepková kuchařka
Domácí houstičky

Suroviny:
směs na bílý bezlepkový chleba Jizerka
sušené droždí S.I. Lesaffre
450 ml vlažné vody
vejce
směs semínek (slunečnice, len, sezam, dýně)
mák a hrubá sůl

Postup:
Do domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme chlebovou směs, droždí a necháme vypracovat a vykynout těsto. Z hotového těsta uděláme na vále malé houstičky, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme semínky, solí a mákem. Pečeme při teplotě 150 °C zhruba 60 minut.
Rekapitulace
Doba přípravy: 130 minut
Počet kousků: 20
Cena cca: 110 Kč

Gulášová polévka

Suroviny:
200 g zadní hovězí kýty z plemene Angus
300 g brambor
voda
cibule
lžíce sádla
majoránka
mletá sladká a pálivá paprika
česnek
mletý kmín
sůl

Postup:
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, osmažíme ji dorůžova, vsypeme koření a kostičky masa, podusíme, až maso pustí šťávu, podlijeme a vaříme doměkka, občas zamícháme a přilijeme vodu. Ke konci vaření přidáme do základu kostky brambor a prolisovaný česnek a polévku zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem.
Rekapitulace
Doba přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4
Cena cca: 120 Kč

jídlo
Autor: Bezlepková kuchařka
Živáňská pečeně

Suroviny:
4 plátky krůtího masa
4 plátky vepřové krkovičky
2 větší cibule
8 větších brambor
kousek másla
čerstvá bazalka
sůl a pepř

Postup:
Maso omyjeme, osolíme a opepříme, brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a osolíme, cibuli nakrájíme na kolečka. Připravíme si 4 čtverce alobalu o velikosti 50 x 50 cm, na každý dáme plátek masa, několik koleček cibule a pár plátků brambor. Na ně rozložíme krůtí maso, brambory, plátek krkovice, znovu brambory a nakonec kousek bazalky. Alobal pevně zabalíme, dáme ještě do dalšího kousku alobalu a pečeme na mírném ohni zhruba 60 minut.
Rekapitulace
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4
Cena cca: 190 Kč

Tvarohová zmrzlina

Suroviny:
500 ml smetany ke šlehání
250 g tvarohu
200 g krupicového cukru
4 vejce

Postup:
Bílky vyšleháme do hustého sněhu, zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a smetanu. Pak všechny přísady zlehka promícháme, přelijeme do plastové nádoby a dáme zmrazit. Zmrzlinu podáváme s jahodami a borůvkami přelitou medem.
Rekapitulace
Doba přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4
Cena cca: 110 Kč

 

Autor: oli