Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Upečte si křupavý domácí chleba

Čerstvý a nadýchaný chleba? Upečte si ho i vy.
5. dubna 2013 | 14:30

Nechutná vám kupovaný chleba z nabídky hypermarketů? Udělejte si chvíli času a upečte si vlastní bochník.

Přísady budeme odměřovat do hrnku o objemu zhruba 200 ml. Potřebujeme jeden hrnek hladké pšeničné chlebové mouky a 1 hrnek žitné chlebové mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 1,5 hrnku studené vody, 1,5 lžičky soli, ½ lžičky celého kmínu, lžíci octa, sáček sušeného droždí a hladkou mouku na posypání.

Postup:

Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme kmín a sůl, pořádně vše promícháme a nakonec zalijeme vodou, octem a přidáme sušené droždí. Vypracujeme těsto, pak ho poprášíme troškou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, nejlépe do druhého dne.

Druhý den:

Další den těsto znovu prohněteme, vytvoříme z něj podlouhlý pecen a vložíme ho nejlépe do podlouhlého oválného pekáče, potřeme troškou osolené vody, přiklopíme druhým pekáčem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 ᵒC a pečeme zhruba půl hodiny a pak dopečeme odkrytý další půlhodinku.

Rady na internetu:

Pokud si chcete vyzkoušet upéct pravý kváskový chleba, navštivte stránky pecempecen.cz, kde najdete mapku kváskových pohotovostí, kde můžete trochu domácího kvásku dostat úplně zdarma, nebo třeba za kousek jiného domácího pečiva nebo jen za milý úsměv. A nezapomeňte si s sebou sklenici na kvásek! Na stránkách cuketka.cz najdete pro změnu pár dalších zajímavých chlebových receptů.

Pečení
Autor: Shutterstock.com

Autor: ot