Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Utajení miliardáři: Nejsou celebritami, ale topí se v penězích

  • 5. května 2023 | 06:00

    Elon Musk, Mark Zuckerberg nebo Bill Gates, to jsou jména boháčů, která se v médiích objevují téměř na denním pořádku. Zná je celý svět a oni se svými vydělanými miliardami netají. Ovšem na světě je takových úspěšných mužů a žen mnohem více.

    Někteří miliardáři ale raději žijí v ústraní daleko od mediálního humbuku a nechtějí, aby celý svět znal jejich tvář. Mnozí z nich svůj majetek a postavení využívají k pomoci ostatním. Pojďme se podívat, kdo na jak velkém balíku sedí a čím se k němu dopracoval.

  • Královna čokolády

    Maria Franca Fissolo je majitelkou společnosti Ferrero. Milovníci čokolády jistě zavětří, protože tenhle název už jistě párkrát viděli. Ferrero je druhá největší společnost vyrábějící cukrovinky v Evropě a Fissolo má díky tomu čisté jmění 2,1 miliardy dolarů. Je jí osmdesát čtyři let a podnik převzala v roce 2015 po smrti svého manžela. Ten byl absolventem univerzity v Urbinu a z podniku udělal národní konglomerát. Ke společnosti patří i dceřiné firmy jako Nutella, Kinder, TicTac, Mon Cheri a Ferrero Rocher.

    Video se připravuje ...
    Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží • VIDEO: Videohub

  • Král brýlí

    Leonardo Del Vecchio je zakladatelem společnosti Luxottica, která je tím největším prodejcem všeho, co se týká brýlí. Tedy jde o obroučky, skla a komponenty, jež tvoří brýle. Mají více než osm tisíc obchodů po celém světě, takže si dovedete představit ten obrovský počet zaměstnanců. Čisté jmění společnosti Del Vecchio je 32,3 miliardy dolarů. Leonardo je tím příkladem, kdy se z chudého chlapce bez otce, který byl poslán do katolického sirotčince, protože rodina byla příliš chudá, člověk vypracuje mezi světové miliardáře. Ve čtrnácti začal pracovat, aby uživil svou chudou rodinu. Vyučil se obrábění kovů a začal vyrábět rámy, v roce 1961 založil společnost Luxottica. Dnes Luxottica přináší roční tržby 8,7 miliardy dolarů.

    Video se připravuje ...
    Vogue • VIDEO: Vogue

  • Král internetového obchodu

    Pierre Omidyar je nejen íránsko-americký miliardář, ale také technologický podnikatel, filantrop a softwarový investor s čistým jměním 17,7 miliardy dolarů. Byl u zrodu eBay – webu, na kterém vzkvétá obchod všeho druhu, umožňuje totiž lidem nakupovat cokoli a obchodovat, s čím si usmyslí. Když něco potřebujete, pravděpodobně to na eBay najdete. Se svou manželkou Pam je velký filantrop, operují se sítí charitativních organizací. Pierre je nejen procentuálním vlastníkem eBay, ale i podílníkem platebního webu PayPal.

  • Král Snapchatu

    Snapchat je jednou z nejpopulárnějších aplikací v Americe a rozhodně se jeho popularita rozšířila i za hranice USA. Umožňuje lidem vyměňovat si fotografie a zveřejňovat obrázky a videa sestavená do „příběhů“. Snap Inc. má od roku 2020 hodnotu 50 miliard dolarů. Za touto legráckou stojí její zakladatel Bobby Murphy, který ji založil ještě se dvěma svými spolužáky z univerzity. Docela se jim to vyplatilo!

    Video se připravuje ...
    Co všechno umí Snapchat • VIDEO: Snapchat

  • Král módy

    Amancio Ortega je španělský miliardář, který má čisté jmění přes 73 miliard dolarů. Možná by vám název jeho firmy moc neřekl, protože pod jménem Inditex se vám toho asi moc nevybaví. Ale co takhle Zara, to už je vám určitě povědomé! Ano, je to oblíbený módní řetězec. Amancio v životě nezahálel, je takzvaným sériovým podnikatelem, má na svém kontě ještě Gravis, Confecciones Goa, Uterque, Bershka a Fundación Amancio Ortego a jeho práce se mu vyplatila. Je totiž nejbohatším člověkem ve Španělsku. Letos oslavil sedmaosmdesáté narozeniny.

    Video se připravuje ...
    Dana Batulková: Nejkrásnější kabelky dostávám od syna Jakuba • VIDEO: videohub

  • Král investic

    David Cheriton je počítačový vědec a matematik, ale kromě toho je také miliardářským obchodníkem. Vede Distributed Systems Group a je odborníkem na počítačové sítě a distribuované výpočty. Matematika a čísla mu zkrátka jdou. Také se ukázalo, že má čich na správnou investici. Jako jeden z prvních investoval do společností Google, Arista a VMware a celkově pomáhal financovat nejméně dvacet společností. Spousta z nich si nakonec vedla velmi dobře. Podle Forbesu má Cheriton od jara 2021 čisté jmění téměř 9 miliard dolarů. Na penězích ale nesedí, vzdělání je podle něho velmi důležité, a proto na něj věnoval desítky milionů dolarů.

  • Královna médií

    Hearst Corporation je obří mediální konglomerát založený Williamem Randolphem Hearstem a v jeho portfoliu najdete třeba Cosmopolitan, Esquire, ESPN a mnoho dalšího. Dědičkou tohoto impéria se stala krásná Amanda Hearst, která je modelkou, ale také aktivistkou. Absolventka Fordhamské univerzity byla editorkou Marie Claire a v současnosti je zakladatelkou Maison de Mode, maloobchodního prodejce luxusní módy, který získává své produkty eticky. Založila několik organizací na ochranu zvířat.

  • Královna LEGA

    Možná jste si s ním hrála jako malá nebo si s ním právě teď hrají vaše děti. Sofie Kirk Kristiansen je jednou z nejbohatších žen světa a již čtvrtou generací vlastníků LEGO. V jedné z největších hračkářských společností na světě si společně s bratry a otcem rozdělila 75 % podílu ve společnosti. Její čisté jmění je v důsledku toho více než 8 miliard dolarů. Sofie je pravnučka Oleho Kirka Kristiansena. Kristiansen založil LEGO v roce 1932 a společnost ročně vydělává 6,7 miliardy dolarů. Sofia ovládá dvacet procent společnosti prostřednictvím Kirkbi, investičního nástroje. Kirkbi také vlastní polovinu Merlin Entertainments Group, známého provozovatele zábavního parku.

  • Král WhatsAppu

    Ukrajinský rodák Jan Koum se přistěhoval do Ameriky v devadesátých letech minulého století, a protože ho bavilo programování, přihlásil se na vysokou školu, aby mu přišel víc na kloub. Při studiu pracoval jako bezpečnostní tester pro Ernst & Young. Koum byl také součástí w00w00, skupiny hackerů. Koum má nyní čisté jmění více než 10 miliard dolarů díky svému programátorskému talentu. Pomohl založit WhatsApp, aplikaci pro zasílání zpráv, kterou Facebook/Meta koupil v roce 2014 za více než 19 miliard dolarů.

Diskuse ke článku
.